Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Λύπη» εκφράζουν οι Τούρκοι

Η Τουρκία θεωρεί ότι η «αντιδήλωση», η οποία υπεγράφη χτες από την Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με την αναγνώριση της Κύπρου, περιλαμβάνει «ορισμένες άδικες προσεγγίσεις» και κάλεσε την Ενωση να υποστηρίξει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για την αντιδήλωση που έκανε η ΕΕ την 21η Σεπτέμβρη», δηλώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν.

«Η δήλωση αυτή περιέχει ορισμένες άδικες προσεγγίσεις και νέα στοιχεία που δε συνάδουν με το παραδοσιακό πνεύμα συνεργασίας που διέπει τις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ εδώ και 40 χρόνια», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η δήλωση είναι μονόπλευρη και υιοθετεί μια πολιτική προσέγγιση η οποία ενδέχεται να εξασθενίσει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για τη διευθέτηση του Κυπριακού. Δεν είναι δυνατόν για μας να υιοθετήσουμε αυτήν την προσέγγιση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε λυσσαλέα την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στο θέμα της ευρωπαϊκής «αντιδήλωσης».

Διερωτήθηκε γιατί υπήρξε αυτή η αντίδραση, «τη στιγμή που η αντιδήλωση δεν έχει τόση μεγάλη σημασία, σύμφωνα με δηλώσεις κάποιων στην Κύπρο». Ο εκπρόσωπος κάλεσε επίσης τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αξιολογήσουν και να αντιμετωπίσουν την αρνητική στάση της Τουρκίας, ότι δε θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σχολιάζοντας τη θέση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά προσπαθεί να υποβαθμίσει το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, μεταφέροντας τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού σε άλλα βήματα, τη χαρακτήρισε παραπλανητική, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ τέτοια πρόθεση.

Επανέλαβε ότι θέση της ελληνικής κυπριακής πλευράς είναι όπως η διαπραγμάτευση του Κυπριακού γίνει υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με την Ευρωπαϊκή Ενωση να εμπλέκεται πιο ενεργά στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ