Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαφωνίες από ΔΗΣΥ - ΕΔΕΚ

Τι απαντά η κυπριακή κυβέρνηση

Κριτική στην αντιδήλωση των «25» στη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας άσκησε χθες ο ΔΗΣΥ. Ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας χθες το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου, ανέφερε τα παρακάτω σημεία σαν αρνητικά:

1. Το κείμενο της αντιδήλωσης αποτελεί την πολιτική απάντηση της ΕΕ στην απαράδεκτη μονομερή δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς αυτό να έχει τη νομική ισχύ του διαπραγματευτικού πλαισίου και χωρίς να δημιουργεί πρόσθετες γι' αυτήν δεσμεύσεις.

2. Το κείμενο της αντιδήλωσης καθορίζει το χρονικό πλαίσιο ελέγχου της Τουρκίας για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίζει μηχανισμούς και όρους αξιολόγησης της προόδου και πρόνοιες για επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση μη εφαρμογής.

3. Εναντι της ρητής δήλωσης της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αντιδήλωση αόριστα αναφέρει ότι η «αναγνώριση αποτελεί συστατικό στοιχείο της ενταξιακής διαδικασίας», χωρίς, ωστόσο, να καθορίζονται δεσμευτικά χρονικά πλαίσια εφαρμογής της και με ανοιχτό το ενδεχόμενο η αναγνώριση να μετατεθεί σε βάθος χρόνου.

4. Οσον αφορά το στόχο της ομαλοποίησης των σχέσεων, που θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, αποφεύγεται προσεκτικά ο καθορισμός καταληκτικής ημερομηνίας, ενώ, αντίθετα, η ομαλοποίηση συνδέεται με την αναγνώριση.

5. Ως ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο της αντιδήλωσης θεωρούμε το γεγονός πως δεν επιτυγχάνεται η απόσυρση της μονομερούς δήλωσης της Τουρκίας ή τουλάχιστον η αποενσωμάτωσή της από το Πρωτόκολλο, με ορατό τον κίνδυνο, μέσω της διαδικασίας επικύρωσης του Πρωτοκόλλου, η μονομερής δήλωση να ενσωματωθεί στο εσωτερικό δίκαιο της Τουρκίας με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.

6. Η αναφορά στην τελευταία παράγραφο, στην ανάγκη λύσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των ΟΗΕ και των αρχών της ΕΕ, συνιστά μια θετική αναφορά που δεν είναι πρωτόγνωρη. Κι αυτό γιατί σε όλα τα μετά το Ελσίνκι κείμενα της ΕΕ περιέχονται ανάλογες αναφορές. Οι συγκεκριμένες, ωστόσο, αναφορές δεν έχουν πρακτική αξία, όσο δε γίνεται εφικτή η διασύνδεση της λύσης του Κυπριακού με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στη βάση ενός δεσμευτικού οδικού χάρτη που θα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του διαπραγματευτικού πλαισίου.

Δηλώσεις Ομήρου

Ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε χθες πως το κείμενο της «αντιδήλωσης» της ΕΕ, όπως τελικά διαμορφώθηκε, δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες και τα αιτήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς κατά τρόπο αρκούντως ικανοποιητικό.

Πρόσθεσε πως από το κείμενο απουσιάζουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την υλοποίηση των αναφορών που γίνονται στην αντιδήλωση και τα σαφή χρονοδιαγράμματα, εντός των οποίων θα υποχρεούται η Τουρκία να εφαρμόσει τους δύο βασικούς όρους που αφορούν την αναγνώριση και την εφαρμογή του πρωτοκόλλου. Σε δηλώσεις του το μεσημέρι, ο κ. Ομήρου είπε πως το ΚΣ ΕΔΕΚ θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις και θα στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, «για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν περιληφθεί στην αντιδήλωση του Συμβουλίου Μονίμων Αντιπροσώπων».

Απορρίπτει τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση απορρίπτει τις θέσεις της αντιπολίτευσης ότι η «αντιδήλωση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι υποβαθμισμένη και ότι δε δόθηκε η βαρύτητα που έπρεπε στο διαπραγματευτικό πλαίσιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κάνοντας λόγο για σοφιστική προσέγγιση εκ μέρους της αντιπολίτευσης, τόνισε ότι οι στόχοι της κυβέρνησης επιτεύχθηκαν, αφού έγιναν τέτοιες αλλαγές στο βρετανικό κείμενο που το καθιστούν ικανοποιητικό.

Υπέδειξε, επίσης, ότι η πολιτική σημασία του διαπραγματευτικού πλαισίου και της «αντιδήλωσης» είναι η ίδια και τα δύο δεν μπορούν να διαχωριστούν. Ο εκπρόσωπος εξέφρασε έκπληξη και για τη δήλωση Αναστασιάδη ότι δεν καταβλήθηκε η ίδια προσπάθεια για λύση του Κυπριακού με αυτήν που καταβλήθηκε για διαμόρφωση της «αντιδήλωσης», ενώ χαρακτήρισε ακατανόητη τη θέση του ΔΗΣΥ ότι στις 17 Δεκεμβρίου η Κυπριακή Δημοκρατία έπρεπε να είχε ασκήσει βέτο εναντίον της Τουρκίας.

Ερωτηθείς πότε η Αγκυρα πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κύριος Χρυσοστομίδης είπε ότι η αναγκαιότητα της αναγνώρισης αρχίζει με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Γιοκ» στην αναγνώριση της Κύπρου (2005-10-12 00:00:00.0)
Τα σχέδια πολιτικής διακήρυξης και διαπραγματευτικού πλαισίου (2005-09-28 00:00:00.0)
Συμπληγάδες (2005-08-27 00:00:00.0)
Ερχεται στην Αθήνα ο Τάσσος Παπαδόπουλος (2005-08-12 00:00:00.0)
Μια υπογραφή φέρνει και αναγνώριση; (2005-06-14 00:00:00.0)
Μετά την πλήρη ένταξη η αναγνώριση της Κύπρου (2005-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ