Τετάρτη 16 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μετά την πλήρη ένταξη η αναγνώριση της Κύπρου

Συμφωνούν και οι Βρετανοί

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο μετέθεσε την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αγκυρα μετά την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε δηλώσεις, ύστερα από συνομιλίες στο Λονδίνο με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο κ. Στρο ανέφερε ότι «στο επίκεντρο είναι η προετοιμασία για τις διαπραγματεύσεις και η πρακτική δουλιά που πρέπει να γίνει και όχι το θέμα της αναγνώρισης, το οποίο θα επιλυθεί σταδιακά, αλλά μέσα στο πλαίσιο της Τουρκίας, ως πλήρους μέλους».

Εξ άλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, απαντώντας σε ερώτηση δήλωσε ότι «το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης και με τις δέκα νέες χώρες θα υπογραφεί μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες».

Επανέλαβε, επίσης, ότι θέση της Αγκυρας είναι ότι η υπογραφή δε σημαίνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το τουρκικό σύνταγμα, είπε, θα πρόκειται για υπογραφή και όχι για μονογράφηση του πρωτοκόλλου και όταν ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, η Τουρκία θα το υπογράψει και θα το παρουσιάσει στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ο κ. Γκιουλ είπε ότι η Τελωνειακή Ενωση «λειτουργεί ήδη για τις νέες δέκα χώρες από την 1η Μάη 2004 και τα τουρκικά προϊόντα μπορούν να αρχίσουν να διακινούνται και στην ελληνοκυπριακή πλευρά».

Στις δηλώσεις του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να επιρρίψει ευθύνη για τη μη υπογραφή του πρωτοκόλλου μέχρι τώρα, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αναγνωρίζουμε, είπε, την καλόπιστη στάση της Τουρκίας, αλλά δεν αποτελεί ευθύνη της τουρκικής κυβέρνησης το γεγονός ότι το πρωτόκολλο δεν έχει υπογραφεί μέχρι τώρα.

Ο Τζακ Στρο ανέφερε ότι ορισμένα θέματα έχουν εγερθεί εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εξηγούν την καθυστέρηση.

Σε ερώτηση για το θέμα των περιουσιών στα Κατεχόμενα, ο Βρετανός υπουργός ανέφερε ότι όσοι προγραμματίζουν να αγοράσουν πρέπει να παίρνουν ανεξάρτητη νομική συμβουλή.

Δηλώσεις Χρυσοστομίδη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι είναι αδιανόητο να μην υπάρχει αναγνώριση εκ μέρους της Τουρκίας, ενός πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως η Κύπρος.

Ο εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του ότι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα διευθετηθεί στο πλαίσιο της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κ. Χρυσοστομίδης επισήμανε ότι όλοι αντιλαμβάνονται πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης θα διεξάγονται σε επίπεδο διακυβερνητικό, στο οποίο θα συμμετέχει και η Κύπρος ως πλήρες μέλος των 25. Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Γκιουλ ότι ήδη η Τουρκία έκαμε ό,τι έπρεπε σε σχέση με το πρωτόκολλο επέκτασης της Τελωνειακής Σύνδεσής της με την Ευρωπαϊκή Ενωση και με τα δέκα νέα κράτη - μέλη ο εκπρόσωπος είπε ότι η θέση αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει επιτρέψει τον ελλιμενισμό πλοίων με κυπριακή σημαία στα λιμάνια της ούτε τη χρήση του εναέριου χώρου της από αεροσκάφη των Κυπριακών Αερογραμμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ