Τετάρτη 16 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Εφ' όλης της ύλης συνάντηση στις Βρυξέλλες

Το σύνολο των εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και η «ευρωπαϊκή προοπτική» της Τουρκίας, αναμένεται να συζητηθούν στο γεύμα εργασίας που θα έχουν το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες ο Ελληνας πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο Τούρκος ομόλογός του Ρ.Τ. Ερντογάν.

Το «ραντεβού» ανακοινώθηκε χτες βράδυ από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ κυβερνητικές πηγές απέδιδαν ιδιαίτερη σημασία στη συνάντηση των δύο ηγετών, καθώς πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία που χαρακτηρίζεται τόσο από την προσπάθεια της Τουρκίας να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, εμμένοντας όμως και στη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο Κ. Καραμανλής αισθάνεται «απογοήτευση» από τη μέχρι τώρα στάση του «κουμπάρου» του Ερντογάν, γιατί παρά την ένθερμη υποστήριξη που του πρόσφερε στην «ευρωπαϊκή προοπτική» ωστόσο δεν πήρε κανένα αντάλλαγμα, ούτε καν σε επίπεδο «χειρονομιών καλής θέλησης». Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ρωτήθηκε στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στους ξένους ανταποκριτές ο Κ. Καραμανλής είχε πει ότι «δεν μπορώ να σας μιλήσω ούτε αισιόδοξα, ούτε απαισιόδοξα» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διαπιστώνοντας απλώς ότι «υπάρχει μια βελτίωση στην ατμόσφαιρα τα τελευταία χρόνια». Παράλληλα είχε επαναλάβει τη θέση του ότι «η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας θα βελτιώσει σταδιακά και τη συμπεριφορά της έναντι του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών στάνταρ». Σε κάθε περίπτωση όμως η κυβέρνηση θεωρεί ως στρατηγική επιλογή της την «πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα συνεδριάσει στις 22-23 Μάρτη στις Βρυξέλλες. Στην ίδια συνεδρίαση θα συμμετέχει και ο Κ. Καραμανλής. Σημειώνεται ότι το τουρκικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), του οποίου ηγείται ο κ. Ερντογάν, συμμετέχει στα συνέδρια του ΕΛΚ με το καθεστώς του παρατηρητή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ