Τετάρτη 16 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ»
Χρόνο... για να «συμμορφωθεί» θέλει η κυβέρνηση!

Καθοριστική η σημερινή συνάντηση Καραμανλή - Μπαρόζο και η συνεδρίαση της ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Να κερδίσει χρόνο προκειμένου... να «εναρμονιστεί» με την κοινοτική νομοθεσία επιδιώκει η κυβέρνηση για το θέμα του «βασικού μετόχου», αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα την απειλή της παραπομπής στο ευρωδικαστήριο.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να δείξει «απειθαρχία» απέναντι στο κοινοτικό Δίκαιο, πράγμα που αυτόματα κάνει πιο εύκολη τη «δουλιά» των τεχνοκρατών της Κομισιόν που αξιώνουν πλήρη συμμόρφωση από την ελληνική κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στο θέμα του βασικού μετόχου, έχει χάσει, αν υποτεθεί ότι είχε διαπραγματευτικές δυνατότητες είτε για διεκδίκηση περισσότερων κονδυλίων από το Δ' ΚΠΣ είτε για την τροποποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας στην κατεύθυνση που επιθυμούν οι ισχυρότερες χώρες της ΕΕ.

Η σημερινή μέρα θεωρείται κρίσιμη για το ζήτημα του βασικού μετόχου, καθώς αναμένεται να συζητηθεί το πρωί στην ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ενώ το απόγευμα πραγματοποιείται η συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο.

Η εισήγηση του αρμόδιου επιτρόπου Μακ Κρίβι στη σημερινή συνεδρίαση της Κομισιόν είναι να ξεκινήσει η διαδικασία για την παραπομπή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, επειδή το νομοσχέδιο του βασικού μετόχου έρχεται σε αντίθεση με την κοινοτική νομοθεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες στη διάρκεια της προχτεσινής συνεδρίασης των διευθυντών των επιτρόπων, όπου το θέμα του βασικού μετόχου κυριάρχησε, ο εκπρόσωπος του αρμοδίου Επιτρόπου, Τσάρλι Μακ Κρίβι, υποστήριξε ότι ο ελληνικός νόμος είναι ο αυστηρότερος στην ΕΕ και πως η εφαρμογή του μπορεί να προκαλέσει μεγάλη οικονομική βλάβη σε επιχειρήσεις που αποκλείονται από δημόσιες συμβάσεις. Για το λόγο αυτό, ζήτησε την άμεση έναρξη της προδικαστικής διαδικασίας εναντίον της Ελλάδας, ενώ πρότεινε να ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος, δηλαδή να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση μέσα σε 15 μέρες αντί για δύο μήνες που είναι το κανονικό χρονικό διάστημα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση φαίνεται «ζαλισμένη», χωρίς μπούσουλα για το πού θέλει να πάει το θέμα. Το βέβαιο είναι ότι δε θέλει την παραπομπή στο ευρωδικαστήριο, αλλά μια «πολιτική διευθέτηση» του θέματος σε επίπεδο οργάνων της ΕΕ. Αυτό εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει ο Κ. Καραμανλής στην απογευματινή συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο της Κομισιόν. Πάντως, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμενε και χτες ότι το θέμα του βασικού μετόχου δε θα συζητηθεί στη συνάντηση Καραμανλή -Μπαρόζο! Εντύπωση προκάλεσε ο ισχυρισμός του Ευ. Αντώναρου ότι «ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία ανάμειξη επί του θέματος», επιμένοντας ότι οι συνομιλίες Καραμανλή - Μπαρόζο θα περιστραφούν στο θέμα των δημοσιονομικών προοπτικών της ΕΕ και σε άλλα ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη βδομάδα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να κλείσει το θέμα υπέρ των ελληνικών συμφερόντων», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πως προσπαθεί να το πετύχει...

Τη σύγχυση ενέτεινε δήλωση που έκανε χτες ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπιση του "βασικού μετόχου" ενώπιον των κοινοτικών οργάνων. Αντί μιας ξεκάθαρης τοποθέτησης, ο υπουργός επιλέγει να επιτεθεί εναντίον...«ορισμένων», οι οποίοι «ενοχλούνται γιατί η σημερινή κυβέρνηση υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον, και συγκεκριμένα το Σύνταγμα, την έννομη τάξη μας και τη διαφάνεια, και όχι ιδιωτικά συμφέροντα». Στην επόμενη παράγραφο όμως δηλώνει ότι η κυβέρνηση δε στρέφεται κατά των ιδιωτικών συμφερόντων, αλλά «πράττει το καθήκον της, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την εφαρμογή του προγράμματός της, χωρίς να στρέφεται κατά προσώπων, αλλά και χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος».

Σημειώνεται ότι την περασμένη Κυριακή είχε δημοσιευτεί στο «Βήμα» η... ανύπαρκτη μέχρι τότε, επιστολή που έχει αποστείλει ο Πρ. Παυλόπουλος στην Κομισιόν, όπου περιλαμβάνεται η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης υπέρ του βασικού μετόχου. Ακόμα και χτες, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε άγνοια και παρέπεμπε στον συντάκτη της υπουργό Εσωτερικών, ενώ ο τελευταίος υποστήριξε ότι «η επιχειρηματολογία υπέρ των ελληνικών θέσεων, που αναπτύχθηκε ενώπιον των αρμόδιων κοινοτικών οργάνων για το θέμα του "βασικού μετόχου", είναι πληρέστερη απ' όσο κάποιοι περίμεναν!». Στην επιστολή παρατίθενται τα γνωστά επιχειρήματα, σύμφωνα με τα οποία ο νόμος για το βασικό μέτοχο είναι σύμφωνος με το ελληνικό Σύνταγμα και συμβατός με το κοινοτικό Δίκαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ