Τετάρτη 16 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Υποκριτικό το ενδιαφέρον για τη μη διάδοση των πυρηνικών

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στη συζήτηση σχετικού ψηφίσματος στο Ευρωκοινοβούλιο

Υποκριτικό χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης το ενδιαφέρον για τη μη διάδοση των πυρηνικών, από τη στιγμή που δε συνδέεται με το αίτημα για την καταστροφή τους από τις πυρηνικές δυνάμεις της ίδιας της ΕΕ, και δε ζητείται η απομάκρυνση των αμερικανικών πυρηνικών. Αιτιολογώντας την ψήφο της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος για την «Αναθεώρηση της συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων/ Πυρηνικά όπλα στη Βόρειο Κορέα και το Ιράν», ανέφερε τα εξής:

«Το ψήφισμα για τα πυρηνικά, παρότι περιγράφει την κατάσταση εστιάζει με μονομέρεια το πρόβλημα στη μη διάδοση και όχι στην ύπαρξη και χρήση τους. Μόνο οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν πυρηνικά διαπράττοντας μεγάλο κατά της ανθρωπότητας έγκλημα στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. Χρησιμοποιήθηκε, επίσης, απεμπλουτισμένο ουράνιο από Νατοικές δυνάμεις στους πολέμους κατά του Ιράκ, της Γιουγκοσλαβίας και του Αφγανιστάν με ολέθριες συνέπειες. Σε αυτά τα θέματα δε γίνεται καμία αναφορά.

Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον για τη μη διάδοση των πυρηνικών όταν δε συνδέεται με το αίτημα άμεσων συγκεκριμένων ενεργειών για την καταστροφή τους ξεκινώντας από τις ευρωπαϊκές πυρηνικές δυνάμεις (Γαλλία, Βρετανία) και δε ζητείται με σαφήνεια η απομάκρυνση των αμερικανικών πυρηνικών από την Ευρώπη. Από αυτή την άποψη, με την υπάρχουσα κατάσταση και παίρνοντας υπόψη ότι οι ΗΠΑ έχουν ανατρέψει τη δέσμευση μη χρήσης πυρηνικών, αλλά και του πρώτου πλήγματος, η αναφορά στη μη διάδοση των πυρηνικών αποπροσανατολίζει τους λαούς από τους πραγματικούς κινδύνους, που προέρχονται από τις ιμπεριαλιστικές πυρηνικές δυνάμεις. Υποστηρίζουμε γενικό πυρηνικό αφοπλισμό και γι' αυτό απέχουμε από την ψηφοφορία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ