Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΕΛ
Ικανοποιητική υπό τις περιστάσεις η δήλωση των «25»

Ως ικανοποιητική υπό τις περιστάσεις εκτιμά η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ την «αντιδήλωση» των «25». Εκτιμά επίσης ότι ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος χειρίστηκε με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα το θέμα της αντιδήλωσης.

Μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας συνόψισε στα εξής σημεία τις εκτιμήσεις για την «αντιδήλωση»:

1. Η Κύπρος έδωσε μια σκληρή μάχη υπό αντίξοες συνθήκες, που οδήγησε σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Η αντιδήλωση της ΕΕ ικανοποιεί τις βασικές επιδιώξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

2. Από την αρχή τονίσαμε ως ΑΚΕΛ ότι η μάχη που θα δινόταν θα ήταν δύσκολη. Δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες. Και στην ΕΕ, όπως γενικά στις διεθνείς σχέσεις στο σύγχρονο κόσμο της «νέας τάξης πραγμάτων», τα συμφέροντα τίθενται πλείστες φορές πάνω από τις αρχές. Η στάση της Βρετανίας δημιούργησε επιπρόσθετες δυσκολίες. Η Βρετανία λειτούργησε περισσότερο με τη λογική της προώθησης των συμφερόντων της δικής της εξωτερικής πολιτικής και της ευρύτερης ατλαντικής πολιτικής, παρά με τη λογική της προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ.

3. Η διαμόρφωση του τελικού κειμένου της αντιδήλωσης, που κρίνεται ικανοποιητικό, κατορθώθηκε ως αποτέλεσμα της επίμονης και συστηματικής προσπάθειας της κυπριακής κυβέρνησης και της στήριξης που οι θέσεις της Κύπρου έτυχαν από την Ελλάδα και από σειρά χώρες - μέλη της ΕΕ.

4. Η κυπριακή κυβέρνηση και η ελληνοκυπριακή πλευρά, που δεν επιθυμούν να παραπεμφθεί η λύση του Κυπριακού σε βάθος χρόνου, πρέπει να συνεχίσουν την πάλη για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης των συνομιλιών στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών το συντομότερο δυνατό, με στόχο πάντα να καταλήξουμε στη λύση του Κυπριακού. Σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να αξιοποιούμε πολύπλευρα τον παράγοντα Ευρωπαϊκή Ενωση.

Για το διαπραγματευτικό πλαίσιο Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «το κόμμα θα τοποθετηθεί την κατάλληλη ώρα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος δεν του έχει πει ότι η κυπριακή κυβέρνηση έδωσε τη συγκατάθεσή της για το διαπραγματευτικό πλαίσιο, ενώ δήλωσε άγνοια για χτεσινή σχετική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Για το ίδιο θέμα άγνοια δήλωσε και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης. Οι κύριοι Χριστόφιας και Αναστασιάδης ανέφεραν ότι αναμένουν τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για να ενημερωθούν από τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο για το διαπραγματευτικό πλαίσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ