Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα θρησκευτικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ εξετάσεις το ζήτημα, καταλήγεις στο ίδιο συμπέρασμα: Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που θέλει να εντάξει στην ανώτατη εκπαίδευση τις τέσσερις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, είναι σκοταδιστικό κι ένα μεγάλο βήμα οπισθοδρόμησης.

Πρώτα και κύρια, γιατί το θρησκευτικό δόγμα και η λογική τού «πίστευε και μη ερεύνα» βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με την ουσία της επιστήμης, την επιστημονική έρευνα και την αναζήτηση της επιστημονικής αλήθειας.

Γιατί, είτε οι επιστήμονες θα μοχθούν και θα ξημεροβραδιάζονται στα ινστιτούτα και τα εργαστήρια, για να βρουν απαντήσεις σε όλα όσα ερωτήματα και προβλήματα βάζει μπροστά στους ανθρώπους η σύγχρονη πραγματικότητα, είτε θα προσεύχονται νυχθημερόν, καρτερώντας τη θεία φώτιση...

Δεύτερον, γιατί το νομοσχέδιο έρχεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την υπάρχουσα - δυστυχώς - μέχρι σήμερα, άκρως αναχρονιστική και πολύμορφα επιζήμια «σύζευξη» του ελληνικού κράτους με την Εκκλησία, αντί να γίνουν βήματα προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Τρίτον, επειδή το νομοσχέδιο ισοδυναμεί ουσιαστικά με την αυτόματη ίδρυση τεσσάρων νέων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) και, μάλιστα, με κρατική χρηματοδότηση. Ιδρυση, η οποία έχει ολοφάνερα ρουσφετολογικό και ευκαιριακό χαρακτήρα και καμία χρησιμότητα. Και μόνο το γεγονός αυτό, συνεπάγεται μια παραπέρα υποβάθμιση της ήδη βασανισμένης και πολύπαθης Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Τέταρτον, γιατί η κυβέρνηση προχωρά στο άκρως αναχρονιστικό αυτό βήμα, παρά την κατηγορηματική και απολύτως στοιχειοθετημένη αντίθεση, τόσο των πρυτάνεων όλων των πανεπιστημίων της χώρας, όσο και των καθηγητών των υπαρχόντων σήμερα Θεολογικών Σχολών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Πέμπτον, γιατί το νομοσχέδιο καθιερώνει ένα διαφορετικού τύπου ΑΕΙ, τόσο στη διοίκηση, όσο και στην εισαγωγή, αφού αυτή θα γίνεται και με «προφορική συνέντευξη του υποψηφίου» και με «συνεκτίμηση συστατικής επιστολής του επισκόπου του τόπου κατοικίας».


Γρηγοριάδης Κώστας

Εκτον και τελευταίο, γιατί αρκετά έχει βασανιστεί η χώρα από τη μέχρι σήμερα ανάμειξη της εκκλησιαστικής ηγεσίας στα πολιτικά πράγματα (ταυτότητες, Μακεδονικό, κλπ.). Οι ορθόδοξοι «αγιατολάχ» και, μάλιστα, με... πανεπιστημιακό πτυχίο, έλειπαν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ