Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Αλλοι 17 στο δρόμο

Εκλεισε και η υποδηματοποιία «Δικτόπουλος», ενώ την τελευταία 20ετία έχουν χαθεί στον κλάδο περίπου 8.000 θέσεις εργασίας

Λουκέτο έβαλε άλλη μια επιχείρηση στη Λάρισα, πετώντας στο δρόμο της ανεργίας 17 εργαζόμενους. Πρόκειται για το εργοστάσιο υποδηματοποιίας «ΔΙΚΤΟΠΟΥΛΟΣ», που έκλεισε αφήνοντας τους εργαζόμενους χωρίς δουλιά και χωρίς να τους καταβάλλει αποζημιώσεις. Επιπλέον, η εργοδοσία οφείλει δεδουλευμένες αποδοχές σε άλλους 8 εργαζόμενους που απέλυσε πέρσι, ενώ απολύσεις στο εργοστάσιο γίνονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη δεκαετία του '80 στην εταιρία απασχολούνταν πάνω από 70 άτομα.

Είναι η τρίτη επιχείρηση από τον κλάδο της Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος που κλείνει μέσα σε διάστημα επτά μηνών, στη Λάρισα, καθώς την περασμένη άνοιξη έκλεισε η πλεκτοβιομηχανία «ΙΑΚΩΒΑΚΗΣ», ενώ πριν ενάμιση μήνα έμειναν άνεργοι άλλοι 55 εργαζόμενοι του εργοστασίου έτοιμων ενδυμάτων «Χατζηλιάδη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Νομό Λάρισας, το 1985, λειτουργούσαν 27 κλωστοϋφαντουργίες, 19 επιχειρήσεις κατασκευής δερμάτινων προϊόντων και 76 βιοτεχνίες ιματισμού. Σήμερα στο νομό υπολειτουργούν 2 μεγάλες κλωστοϋφαντουργίες, 8 επιχειρήσεις δέρματος και περίπου 30 βιοτεχνίες ιματισμού. Στον κλάδο έχουν μείνει μόνο 1.750 εργαζόμενοι όταν το 1986 ο αριθμός τους ανερχόταν στους 9.400!

Ανάμεσα, στις επιχειρήσεις που έκλεισαν είναι οι «ΡΟΚΑ», «ΘΕΣΡΙΝ», «ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΑΕ» «ΤΕΧΕΡΑΝ», «ΣΚΙΦΤ», «ΒΕΧ», «ΚΟΥΓΚΑΡ», «ΠΙΣΣΑΣ», «ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ», «ΜΕΡΑΣ», «ΜΑΓΔΑ», «ΦΛΙΜΠΕΡ», «ΒΕΥ Α.Ε.». Ενώ άλλες 14 επιχειρήσεις, ανάμεσά τους οι «ΜΑΓΡΙΖΟΣ, «ΛΙΓΓΕΡΑΣ», «ΣΑΪΤΗΣ» κ.ά. μεταφέρθηκαν, με τη στήριξη κρατικών επιδοτήσεων, στη Βουλγαρία ή τα Σκόπια, αφήνοντας άνεργους χιλιάδες εργαζόμενους.

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με το κλείσιμο του «ΔΙΚΤΟΠΟΥΛΟΣ», το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Λάρισας καταγγέλλει τις αποφάσεις της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ που ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ με τις τέσσερις περίφημες ελευθερίες του κεφαλαίου, ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών, εργατικού δυναμικού και υπογραμμίζει: «Αυτές οι αποφάσεις οδηγούν στο κλείσιμο επιχειρήσεων, αυξάνοντας την ανεργία, παρά τις αντίθετες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας ότι δήθεν μειώνεται η ανεργία. Οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φέρνουν ακέραιες τις ευθύνες, είναι συνένοχοι στο έγκλημα που συντελείται σε βάρος της εργατικής τάξης. Το ίδιο συνένοχες είναι και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ που βάζουν πλάτη για να περνούν οι αντεργατικές πολιτικές σε βάρος των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ