Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΗΛΙΟΦΙΝ» - «ΕΡΓΟΤΕΞΤΙΛ»
Απλήρωτοι και υπό απόλυση

Κινητοποίηση χτες στη Θεσσαλονίκη. Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων της «Ηλιοφίν» στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων της «Ηλιοφίν» στη Θεσσαλονίκη
Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται οι περίπου 200 εργαζόμενοι στις δυο εταιρίες («ΗΛΙΟΦΙΝ» και «EΡΓΟTEΞTΙΛ») του Ομίλου Αφοί Γιαννακίδη στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, καθώς στη μεν πρώτη εταιρία οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και δυο μήνες και στη δεύτερη οι ιδιοκτήτες έβγαλαν σε υποχρεωτική άδεια τους εργαζόμενους και άδειασαν το βιοτεχνικό χώρο. Χτες, οι εργαζόμενοι των δυο εργοστασίων πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία στη Θεσσαλονίκη, από το Αγαλμα Βενιζέλου μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ

Το θέμα της «Ηλιοφίν» και της «Εργοτεξτίλ» έφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης, υπογραμμίζοντας ότι «άλλα δυο εργοστάσια - βιοτεχνίες του κλάδου της Κλωστοϋφαντουργίας στη Βόρεια Ελλάδα κινδυνεύουν να κλείσουν και ακόμα 200 περίπου εργαζόμενοι απειλούνται από την ανεργία».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, εδώ και δυο μήνες στην επιχείρηση «ΗΛΙΟΦΙΝ», που απασχολεί περίπου 120 εργαζόμενους, ο ιδιοκτήτης επικαλούμενος οικονομικά προβλήματα με τις Τράπεζες έχει σταματήσει τις πληρωμές. Στην άλλη επιχείρηση του Ομίλου, την «TEΞTΙΛ», οι ιδιοκτήτες άδειασαν κρυφά το βιοτεχνικό χώρο, μεταφέροντας τα μηχανήματα αλλού, ενώ προηγουμένως είχαν θέσει τους εργαζόμενους σε υποχρεωτική άδεια.

«Η εξέλιξη αυτή, σημειώνεται στην Ερώτηση, είναι αποτέλεσμα της άρνησης, αλλά και της αδυναμίας των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσουν μια φιλολαϊκή πολιτική, που θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο της ένδυσης, αλλά και γενικά το δικαίωμα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων για φτηνό και καλό ένδυμα».

Με δεδομένο, τονίζουν οι δυο βουλευτές, «ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να είναι αναλώσιμο υλικό για να τους εκμεταλλεύεται κατάφωρα ο κάθε εργοδότης, αποκομίζοντας υπερκέρδη από την εργασία τους και δεν μπορεί και δεν πρέπει το δικαίωμα στην εργασία των εργαζομένων να εξαρτάται από τα συμφέροντα του κάθε καπιταλιστή, αλλά και με δεδομένο ότι το παραγόμενο είδος της μονάδας είναι αναγκαίο για την εργατική λαϊκή οικογένεια», οι δυο βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας: «Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για τη διασφάλιση και καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους και για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων και τη λειτουργία των εργοστασίων;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ