Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤ
Βαθιά αντεργατικό κατασκεύασμα

Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατήγγειλαν, στη χτεσινή συζήτηση επί της αρχής, την πολιτική που χαρίζει τις ασφαλιστικές εισφορές των εφοπλιστών

Η «τροπολογία - δυναμίτης» στα θεμέλια του ΝΑΤ, που απαλλάσσει τους εφοπλιστές από την υποχρέωση εισφορών για τα κρουαζιερόπλοια, συζητείται σήμερα στη Βουλή, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τον καταδυτικό τουρισμό. Τόσο το περιεχόμενο της τροπολογίας, όσο και συνολικά τη λογική του νομοθετήματος καταδίκασαν χθες - τοποθετούμενοι επί της αρχής - οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Ελπίδα Παντελάκη.

Αναφερόμενη στην τροπολογία για το ΝΑΤ, η Ελπίδα Παντελάκη σημείωσε ότι και μόνον αυτή αρκεί για να καταψηφιστεί το νομοθέτημα. Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές θέσεις, επισήμανε: «Η κυβέρνηση δηλώνει: "Θέλω να έχει το λιγότερο δυνατό κόστος η κρουαζιέρα και γι' αυτό την επιδοτώ". Μα, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αυτήν την παρωδία, αυτήν την καταδίκη, να πληρώνει ο ελληνικός λαός τους βιομήχανους στα εργοστάσια, να πληρώνει τους εφοπλιστές στα ασφάλιστρα. Θα βουλιάξει. Είναι "βόμβα" για το ΝΑΤ. Η ουσία είναι μία: ότι επιδοτούνται τα ασφάλιστρα των εφοπλιστών για να παίρνουν κόσμο στην κρουαζιέρα και να έχουν μεικτό προσωπικό. Αυτό είναι». Οσον αφορά το θέμα των εργαζομένων στα κρουαζιερόπλοια, η βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε σε ρύθμιση του νομοθετήματος, που «ανοίγει το δρόμο για να μην τηρείται ακόμα και η πρόβλεψη για ναυτολόγηση Ελλήνων ναυτεργατών».

Αναφερόμενος στην παράδοση του καταδυτικού τουρισμού στο μεγάλο κεφάλαιο, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Σταύρος Σκοπελίτης, τόνισε χαρακτηριστικά πως «είναι πέρα για πέρα απαράδεκτο η ενάλια πολιτιστική μας κληρονομιά και το θαλάσσιο περιβάλλον μας να παραχωρείται στους επιχειρηματίες. Η εκχώρηση του τομέα των καταδύσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο θα δημιουργήσει και νέα, αλλά θα οξύνει τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τομέα αυτό».

«Δεν μπορούμε, σημείωσε ο βουλευτής, να θέλουμε την ανάπτυξη των καταδύσεων, να μιλάμε για την ανάπτυξη των καταδύσεων και να έχουμε ανασφάλιστους - γιατί πραγματικά αυτό γίνεται με το νομοσχέδιο - τους εργαζόμενους. Η θέση μας είναι ότι πρέπει να είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ αυτοί οι εργαζόμενοι και μάλιστα στα βαρέα και ανθυγιεινά».

  • Χθες, ψηφίστηκε σε ονομαστική ψηφοφορία η τροπολογία, που προβλέπει ανατιμήσεις στο σύνολο των φαρμάκων, την οποία και καταψήφισε το ΚΚΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ