Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Με φάρο τον «καπιταλιστικό μετασχηματισμό»

Ξεκινάει σήμερα το 1ο τακτικό συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στην Αθήνα

Το 1ο Τακτικό Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) έρχεται για να συμβάλει με τις αποφάσεις του στη στήριξη των πολιτικών που εφαρμόζει η ΕΕ, για να παρέχει κάλυψη στην επίθεση που εντείνεται ενάντια στους λαούς, κάλυψη ουσιαστικά στα κεντρικά ζητήματα των αντιλαϊκών πολιτικών που προωθεί το κεφάλαιο μέσα από τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό που ονομάζεται ΕΕ.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, καθώς στο συνέδριο του ΚΕΑ, που θα καταλήξει σε πολιτική απόφαση για μια σειρά ζητήματα, κυματίζει η σημαία «ενωμένης - μεγάλης αριστεράς», στο αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο της ευρωνομιμότητας. Στην καρδιά του ΚΕΑ καθώς και του συνεδρίου του, βρίσκεται η συμφωνία προς την πολιτική της ΕΕ, η εναρμόνιση με τις θέσεις και τις πολιτικές της ιμπεριαλιστικής ένωσης, η εξυπηρέτηση των στόχων του κεφαλαίου.

Δε θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές οι θέσεις ενός κόμματος που, όπως το ΚΕΑ, ιδρύθηκε μετά από «φιρμάνι» της ΕΕ, προκειμένου να λειτουργήσει ως σημαντικός «παράγοντας για την ολοκλήρωση στα πλαίσια της Ενωσης και να συμβάλει στη δημιουργία ευρωπαϊκής συνείδησης», όπως αναφέρεται ξεκάθαρα στον Κανονισμό της Επιτροπής για τα Ευρωπαϊκά Κόμματα.

Το ΚΕΑ είναι ένα κόμμα που δεν αντιτίθεται - από την ίδια του τη «φύση» - και δεν του επιτρέπεται - από τις καταστατικές και ιδρυτικές του αρχές - να αντιτίθεται στον πυρήνα της πολιτικής της ΕΕ. Μια θεσμοθετημένη «αντιπολίτευση», στο πλαίσιο μιας επιτρεπόμενης «πολυφωνίας».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ίδρυση των Ευρωπαϊκών Κομμάτων, προϋποθέτει ως όρο για την ίδρυσή τους, να σέβονται τις αρχές της ΕΕ και να το δείχνουν στην πράξη. Τα ευρωπαϊκά κόμματα οφείλουν να δίνουν λόγο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για όποια αλλαγή κάνουν στο πρόγραμμα και το καταστατικό τους, ενώ προβλέπεται και έλεγχος «νομιμοφροσύνης», ως προς την τήρηση των αρχών της ΕΕ.

Αυταπάτη ότι τα κόμματα που συμμετέχουν μπορούν να διαφοροποιηθούν σε πολιτικές θέσεις με το ΚΕΑ δεν υπάρχει, καθώς έχουν εκχωρήσει μέρος της αυτοτέλειάς τους στο ΚΕΑ και δίνουν συχνά - πυκνά εξετάσεις νομιμοφροσύνης. Η χρηματοδότηση δε του ΚΕΑ, από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, αφορά αυστηρά στις δράσεις που προβλέπονται από το καταστατικό του (και φέρουν την τζίφρα της ΕΕ ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν), ενώ η χρήση της χρηματοδότησης ελέγχεται από τους αρμόδιους μηχανισμούς της ΕΕ (Κοινοβούλιο και Ελεγκτικό Συνέδριο).

Είναι περισσότερο από προφανές ότι ένα τέτοιο κόμμα δε μπορεί και δε θέλει να παίξει ρόλο αντίστασης στον ιμπεριαλισμό, παρ' όλη τη διασπορά ψευδαισθήσεων και τη χρήση - ενίοτε - υπερεπαναστατικής φρασεολογίας. Στην πραγματικότητα δεν αντιπαλεύει πολιτικές επιλογές, αλλά εξαντλεί την όποια αντίδρασή του σε επιμέρους κινήσεις διαχείρισης. Προσφέρει δηλαδή εκτόνωση στη λαϊκή δυσαρέσκεια, η οποία προέρχεται από τις συνεχιζόμενες αντιλαϊκές επιλογές της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών, χωρίς να τις αντιπαλεύει. Χωρίς να λέει τίποτα για την «ταμπακέρα».

Λόγος δημιουργίας και ύπαρξης του ΚΕΑ είναι να βάλει φρένο στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, τόσο στο πλαίσιο των χωρών ξεχωριστά, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ερχεται να διακηρύξει τις αρχές της ΕΕ ως μονόδρομο και πραγματικότητα, καλώντας το λαό να σιωπήσει απέναντι στην ιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΕ, να σκύψει το κεφάλι στις ρυθμίσεις που το κεφάλαιο προωθεί θίγοντας τα λαϊκά δικαιώματα, να δεχτεί την επίθεση του κεφαλαίου αγόγγυστα, νομίζοντας ότι το μόνο που μπορεί να διεκδικήσει είναι μια διαφορετική διαχείριση.

Αλλωστε, οι «Πολιτικές Θέσεις» που η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΑ προτείνει για υιοθέτηση στο συνέδριο - και οι οποίες έχουν εγκριθεί από τα κόμματα που συμμετέχουν - είναι σε όλες τους τις πλευρές υποταγμένες στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, εναρμονισμένες με την ευρωενωσιακή νομιμότητα και απαλλαγμένες από οποιαδήποτε αγωνιστική πνοή.

Η ύπαρξη της λέξης «σοσιαλισμός» δε δημιουργεί αυταπάτες, καθώς στοχεύει στη δημιουργία εντυπώσεων αριστεροσύνης, χωρίς να συνοδεύεται βέβαια από κανενός είδους αγωνιστικές προτάσεις ή δράσεις. Επιπλέον, ήταν ο ΣΥΝ, που κατά τη διαδικασία έγκρισης του κειμένου πρότεινε τροπολογία, ώστε να προστεθεί δίπλα στο «σοσιαλισμό» η διευκρίνιση «με δημοκρατία και ελευθερία», μην τυχόν και δημιουργηθεί πουθενά η εντύπωση ότι παλεύει όντως για το σοσιαλισμό...

Ολες οι αράδες του κειμένου, των «Πολιτικών Θέσεων», είναι πέρα για πέρα αντιδραστικές. Μέσα από τις σελίδες του «Ρ» έχει γίνει εκτενής αναφορά και κριτική στο κείμενο αυτό. Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η πολιτική πρόταση εξαίρει την αναγκαιότητα ύπαρξης ευρωστρατού και Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, τάσσεται υπέρ του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» και βλέπει τον εχθρό της δημοκρατίας στο πρόσωπο της φονταμενταλιστικής τρομοκρατίας. Δίνει την υποστήριξή του στη στρατηγική της Λισαβόνας και δηλώνει ένθερμος υποστηρικτής της διεύρυνσης της ΕΕ.

Ολα τα άλλα είναι περιττά, ακόμα και φρασεολογία η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σπείρει αυταπάτες υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων, αυτοαναιρείται μέσα από το ίδιο το κείμενο.

Αλλωστε, η πολιτική του ΚΕΑ εκφράστηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο ΣΥΝ ενόψει του συνεδρίου, μέσα από τα λόγια του προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνου: «Το δίλημμα είναι νεοφιλελευθερισμός ή καπιταλιστικός μετασχηματισμός». Πιο ξεκάθαρα δε γίνεται...


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ