Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΑΝΤΡΙΟΥ ΑΝΤΑΜΣΟΝ
Το χρονικό της Νάρνια: Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα

Να αρχίσουμε με τα στατιστικά! «Το Λιοντάρι, η Μάγισσα και η Ντουλάπα» εκδόθηκε σε βιβλίο το 1950. Συγγραφέας του, ο Κλάιβ Λιούις. Είναι το πρώτο βιβλίο από την επτάτομη σειρά «Το Χρονικό Της Νάρνια», η οποία σειρά έχει πουλήσει πάνω από 85 εκατ. αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε 30 διαφορετικές γλώσσες!

Τι είναι, όμως, «Το Χρονικό της Νάρνια»; Είναι ο πατέρας και η μάνα του Χάρι Πότερ! Είναι «παιδική Λογοτεχνία»! Βρετανική, όμως! Που μεταφέρει όλες τις σκοτεινές παραδόσεις (υπερφυσικά πλάσματα, μυστηριώδη δάση, τέρατα και μαγικά).

Η ταινία ξεκινάει με την άφιξη τεσσάρων αδερφών (δυο αγόρια, δυο κορίτσια) σε ένα απομονωμένο χωριό της αγγλικής υπαίθρου, που έφτασαν εκεί για να βρεθούν μακριά από τον πόλεμο (Β` Παγκόσμιος). Κάποια στιγμή, στο «κρυφτό» που παίζουν τα μικρά αδέρφια, το μικρότερο απ' αυτά «περνάει» μέσα από μια ντουλάπα και «βγαίνει» στην παγωμένη Νάρνια! Οπου μια κακιά μάγισσα έχει καταδικάσει τη χώρα, αλλά και τους ανθρώπους και τα ζώα, να ζουν διαρκώς στο χειμώνα και στο χιόνι.

Ο μόνος τρόπος να ξαναπρασινίσει η Νάρνια, και να ελευθερωθούνε τα ζωντανά, είναι να αναστηθεί ένας παλιός μύθος. Ο οποίος μύθος θέλει τέσσερις ανθρώπους, τέσσερα αδέρφια, τέσσερα μικρά παιδιά, να ηγηθούν σε έναν πανναρνιακό ξεσηκωμό. Και όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό και γίνεται. Πόλεμος και εδώ. Πόλεμος αληθινός, έξω από τη φανταστική Νάρνια!

Μέχρι να αποφασίσουν ή να εξαναγκαστούν τα τέσσερα αδερφάκια να αναστήσουν το μύθο, η ταινία κυλάει με αργούς ρυθμούς και χωρίς μεγάλη φαντασία. Οταν, όμως, πούνε το «ναι» τα παιδιά και ζωστούν τα σπαθιά, ελευθερώνεται και ο πολεμόχαρος, φαίνεται, σκηνοθέτης. Με τη βοήθεια των κομπιούτερ, συμβαίνουν κάποιες εξαιρετικές μάχες. Ανθρωποι, ζώα, πουλιά, ολόκληρη η ελληνική μυθολογία, μινώταυροι, κύκλωπες, συγκρούονται, σκοτώνουν και σκοτώνονται! Ακόμα και αερομαχίες έχει ο μπαξές! Τεράστια πουλιά πετάνε σαν στούκας και αμολάνε πέτρες στα κεφάλια των εχθρών. Χαλασμός!

Ολα τα παραπάνω, που είναι πράγματι εντυπωσιακά, θα έκαναν ίσως τον θεατή να βγει από την προβολή ευχαριστημένος. Ομως, η βρετανική «παράδοση» δεν έχει μόνο φαντάσματα, μάγους και μαγείες. Εχει και τη βασιλική οικογένεια (άλλο φάντασμα και αυτή). Ο συγγραφέας και ο σκηνοθέτης, στο τέλος της ταινίας, στεφανώνουν τα τέσσερα παιδιά και τους δίνουν τέσσερα βασίλεια. Βέβαια, σε όλα αυτά, δεσπόζει το λιοντάρι, σήμα κατατεθέν της βρετανικής δυναστείας!

Σας πήραμε χαμπάρι, κύριοι! Προσπαθείτε με κάθε μέσον και με κάθε τρόπο να αναστήσετε «μύθους», που είναι πολύ αργά, πια, να αναστηθούν! Και, σαν τις αγελάδες και εσείς, δίνετε μια κλοτσιά και χύνετε το γάλα! Γιατί, τουλάχιστον ο συγγραφέας φαίνεται να διαθέτει μεγάλα βυζιά, μεγάλη φαντασία. Αν το μυαλό του δεν ήταν κολλημένο σε περασμένες εποχές, αν δεν ήθελε να γίνει βασιλικός συγγραφέας, θα μιλούσαμε για έναν στεριανό Ιούλιο Βερν! Γιατί, πράγματι, αυτά που περιγράφει είναι ένα όργιο φαντασίας! Και μη μου πείτε πως, «έλα, βρε άνθρωπε, μια ταινία παιδικής περιπέτειας κάναμε, μην της δίνεις πολιτική χροιά». Ακριβώς, γιατί απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, ακριβώς γι' αυτό οφείλω να προειδοποιήσω! Καιρός να τελειώνουμε με τα στέμματα και τις στέψεις!

Παίζουν: Τίλντα Σουίντον, Τζιμ Μπρόαντμπεντ, Λίαμ Νίσον (φωνή).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ