Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εφυγε» ο αγωνιστής της Αντίστασης Δημήτρης Κάιλας

Η πολιτική κηδεία του γίνεται αύριο Παρασκευή, ώρα 2 μ.μ., από το Νεκροταφείο Αγίων Αναργύρων

Πέθανε, χτες Τετάρτη 21.12.2005, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, και επί χρόνια, παλιότερα, πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης, Δημήτρης Κάιλας. Η πολιτική κηδεία του γίνεται αύριο Παρασκευή, ώρα 2 μμ, στο Νεκροταφείο Αγίων Αναργύρων.

Ο Δημήτρης Κάιλας γεννήθηκε το 1919. Τελείωσε το Γυμνάσιο το 1938. Στα τέλη του 1940 οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και λίγους μήνες αργότερα πέρασε στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Τον ίδιο χρόνο έγινε μέλος της νεολαιίστικης οργάνωσης ΕΝΑΡ (Ενωση Νέων Αγωνιστών Ρούμελης). Ενώ το Φλεβάρη του 1943 με την ίδρυση της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων (ΕΠΟΝ) αναλαμβάνει γραμματέας του Επαρχιακού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ Λοκρίδας. Τον Ιούνη του ίδιου χρόνου αναλαμβάνει γραμματέας του Συμβουλίου Πόλης της ΕΠΟΝ Λαμίας. Αμέσως μετά την απελευθέρωση έγινε γραμματέας του ΕΑΜ Λαμίας και από το φθινόπωρο του 1946 ως τις 8 Αυγούστου 1947 καθοδηγούσε την παράνομη οργάνωση Λαμίας του ΚΚΕ, εκδίδοντας και την παράνομη εφημερίδα «Λαμιακή Φωνή». Τον Αύγουστο του 1947, έπειτα από εντολή, βγαίνει στο βουνό στα τμήματα του ΔΣΕ Ρούμελης. Το 1948 ήταν αντιπρόσωπος της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης στη Φθιώτιδα.

Μετά το τέλος του εμφύλιου πολέμου κατέφυγε στη Σοβιετική Ενωση, στην πρωτεύουσα της ΣΣΔ του Ουζμπεκιστάν Τασκένδη. Φοίτησε στην ιστορική σχολή του Πανεπιστημίου Λένιν. Μετά το τέλος των σπουδών του επιδόθηκε στην ιστορική έρευνα και συγγραφή ιστορικών εργασιών κυρίως για την περίοδο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και του εμφύλιου πολέμου.

Πολλά άρθρα και σημειώματά του δημοσιεύτηκαν στο πολιτικό θεωρητικό περιοδικό του ΚΚΕ «Νέος Κόσμος», και στο περιοδικό «Εθνική Αντίσταση», του οποίου υπήρξε διευθυντής επί 32 χρόνια. Πάνω από 100 συνεργασίες του σε θέματα της Εθνικής Αντίστασης μεταδόθηκαν από τους παράνομους ραδιοσταθμούς «Ελεύθερη Ελλάδα» και «Φωνή της Αλήθειας». Χρημάτισε, επίσης, πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης επί οκτώ συνεχή χρόνια.

Εγραψε πολλά βιβλία που αναφέρονται στην Εθνική Αντίσταση: «Στ' άρματα, στ' άρματα, Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, δοκίμιο», «Στερνές υποθήκες των ηρώων μας», μια συλλογή από 75 τελευταία γράμματα αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης πριν την εκτέλεση τους. «Ο κλήρος στην Αντίσταση», «Το Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Ναυτικό - ΕΛΑΝ», Λεύκωμα μνημείων της Εθνικής Αντίστασης κ.ά. Τελευταία κυκλοφόρησε από τη ΣΕ το βιβλίο του «Με τη σημαία του Λαϊκού Στρατού».

Ο Δημήτρης Κάιλας έχει έτοιμα δύο ακόμα βιβλία του: «Μια ζωή δοσμένη στον αγώνα» και μια συλλογή από τα κυριότερα άρθρα και σημειώματά του που δημοσιεύτηκαν σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ