Κυριακή 8 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Μπάσαρ αλ Ασαντ

Κλιμακώνονται οι πιέσεις προς τη συριακή ηγεσία και συγκεκριμένα προς τον Πρόεδρό της Μπάσαρ αλ Ασαντ. Ως «πολιορκητικός κριός» χρησιμοποιείται η έρευνα που διεξάγει ο ΟΗΕ για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι.

Τελευταίο επεισόδιο του σίριαλ, που φαίνεται ότι θα διαρκέσει αρκετά ακόμη, ενώ το τέλος του είναι σχετικά αβέβαιο, είναι το επίσημο αίτημα για «ακρόαση» που διατύπωσε η ερευνητική επιτροπή προς τον Πρόεδρο Ασαντ, τον υπουργό Εξωτερικών και τον πρώην αντιπρόεδρο Χαντάμ, που, προσφάτως, αποφάσισε, μετά από μήνες ανεξήγητης καθυστέρησης, να «αποκαλύψει» ότι «η Δαμασκός είχε χρησιμοποιήσει απειλητικό τόνο κατά του Χαρίρι». Ταυτόχρονα, στο γειτονικό Λίβανο η κατάσταση παραμένει έκρυθμη καθώς συνεχίζονται οι δολοφονικές επιθέσεις, με τελευταία αυτή κατά του Γκεμπράν Τουένι, δημοσιογράφου και βουλευτή, επίσης, γνωστού για τις θέσεις του κατά της συριακής πολιτικής για το Λίβανο.

Αυτές οι επιθέσεις συμβαίνουν σε μια περίοδο που είναι σαφές ότι ο κλοιός γύρω από τη Συρία, που οι ΗΠΑ στήνουν διά μέσου του ΟΗΕ και με τη συναίνεση και άλλων «μεγάλων δυνάμεων», όπως η Βρετανία ή η Γαλλία, σφίγγει επικίνδυνα. Η Ουάσιγκτον μοιάζει να πιέζει για την ταχύτερη εφαρμογή του σχεδίου της για την «Ευρεία Μέση Ανατολή», το οποίο περιλαμβάνει και ανάδειξη φιλοαμερικανικών κυβερνήσεων όπου δεν υπάρχουν. Και αυτό που ένας απλοϊκός νους δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί, είναι για ποιο λόγο η Δαμασκός να υποκινήσει ενέργειες που θα αξιοποιηθούν εναντίον της.


Ε.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ