Σάββατο 11 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΔΗΓΙΑ ΜΠΟΛΚΕΣΤΑΪΝ
Δικομματική δημαγωγία στο φόντο της ουσιαστικής συμφωνίας

Συνέντευξη Τύπου χτες από ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων. Στο παζάρι των «τροποποιήσεων» για τον εξωραϊσμό της οδηγίας και ο ΣΥΝ

Να θολώσουν τα νερά και να συγκαλύψουν την ουσιαστική συμφωνία τους στη βαθιά αντεργατική οδηγία Μπολκεστάιν επιχείρησαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης και του ΠΑΣΟΚ Μ. Ματσούκα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενόψει της συζήτησης της οδηγίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Από κοντά και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος... θυμήθηκε ότι οι συνέπειες από την εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ - την οποία το κόμμα του ψήφισε στη Βουλή - απειλούν «το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων». Ενώ φανερώνοντας την πραγματική θέση του ΣΥΝ, αλλά και του ΚΕΑ απέναντι στην οδηγία, μπήκε στο παζάρι των «αλλαγών», προτείνοντας τροποποιήσεις εξωραϊσμού της οδηγίας. Σημείωσε μάλιστα ότι η οδηγία είναι και ένα αντιστάθμισμα προς τους εργαζόμενους των νέων κρατών - μελών της ΕΕ, που αδικήθηκαν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, δίνοντας νέα άλλοθι στο κεφάλαιο για την προώθησή της.

Εκ μέρους του ΚΚΕ στη συνέντευξη συμμετείχε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Γ. Τούσσας, ο οποίος κατέθεσε την κάθετη αντίθεση του Κόμματος στην προωθούμενη οδηγία. Αναλύοντας την ουσία του νομοθετήματος, ο Γ. Τούσσας σημείωσε ότι αποτελεί κομμάτι των γενικότερων αναδιαρθρώσεων που προωθεί το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του στα πλαίσια της ΕΕ, με αποκλειστικό στόχο την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, σε βάρος των μισθολογικών, εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αναφερόμενος στην επίμαχη «Αρχή της Χώρας Καταγωγής», ο Γ. Τούσσας τόνισε ότι οι λεκτικοί εξωραϊσμοί που επιχειρούνται με κοινή πρωτοβουλία του Λαϊκού Κόμματος και των σοσιαλδημοκρατών, σε τίποτα δεν αλλάζει την αντιδραστική ουσία της οδηγίας.

Ο Κ. Χατζηδάκης επιχείρησε να πείσει ότι η οδηγία που κατατίθεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια είναι μια «διαφορετική οδηγία» από την αρχική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το προωθούμενο αντεργατικό έκτρωμα. Συγκαλύπτοντας το γεγονός ότι η οδηγία Μπολκεστάιν αποτελεί συμπλήρωμα όλων των αντιλαϊκών - αντεργατικών νομοθετημάτων που σαν κυβέρνηση το κόμμα της στήριξε στην ΕΕ, η Μ. Ματσούκα προσπάθησε προκλητικά να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ σαν... προστάτη των αδυνάτων (!).

Σημειώνεται ότι οι εργασίες της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκινάνε τη Δευτέρα 13 Φλεβάρη. Η οδηγία Μπολκεστάιν κατατίθεται προς συζήτηση το απόγευμα της Τρίτης 14 Φλεβάρη και η ψηφοφορία της αναμένεται να ξεκινήσει το πρωί της Πέμπτης 16 Φλεβάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ