Σάββατο 11 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ανησυχία της ΕΝΑΕ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ανησυχία δηλώνει η ηγεσία της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) για την αυτονομία του θεσμού. Κάπως αργά, βέβαια, αφού - όπως όλοι γνωρίζουν - ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ), από την αρχή της θεσμοθέτησής του, κλήθηκε να λειτουργήσει ως ένας διεκπεραιωτικός μηχανισμός της πολιτικής της κεντρικής εξουσίας και των κρατικών υποθέσεων και, μάλιστα, χωρίς να διαθέτει ούτε καν τα αναγκαία για το σκοπό αυτό μέσα.

Τούτο, όμως, είναι το λιγότερο, αφού, η ανησυχία, που εκφράζει η ηγεσία της ΕΝΑΕ, δεν έχει να κάνει με τον προσανατολισμό του θεσμού. Οπως γίνεται φανερό, από το σχετικό υπόμνημα που κατέθεσε πρόσφατα στον υπουργό Εσωτερικών -στη διάρκεια σχετικής συνάντησης - η ανησυχία της επικεντρώνεται στην αφαίρεση αρμοδιοτήτων, ενώ τα ΚΕΠ ενσωματώνονται στον κρατικό μηχανισμό. Με άλλα λόγια, η ηγεσία της ΕΝΑΕ ανησυχεί και διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο στην εφαρμογή των αντιλαϊκών κυβερνητικών επιλογών.

Παραμένει, επομένως, αδιατάρακτη η συναίνεση κυβέρνησης και ΕΝΑΕ, σχετικά με το ρόλο του θεσμού. Από την άποψη αυτή, τα όσα συζητήθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση και όπως, τελικά κι αν μοιραστούν οι αρμοδιότητες, ουσιαστικά θα είναι το ίδιο επιζήμια για τα λαϊκά συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ