Σάββατο 18 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Με τη σφραγίδα του ΠΑΜΕ

Η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε με επιτυχία, παρά την προσχεδιασμένη από τους τραπεζίτες και την κυβέρνηση επιχείρηση τρομοκρατίας και καταστολής

Στην πρώτη γραμμή του αγώνα και χτες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ
Στην πρώτη γραμμή του αγώνα και χτες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ
Η χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση των τραπεζοϋπαλλήλων είχε ανεξίτηλη τη σφραγίδα των ταξικών δυνάμεων. Τόσο στην πολυήμερη προετοιμασία της, όσο και στην περιφρούρησή της, ενάντια στις τρομοκρατικές και τραμπούκικες μεθόδους που μεταχειρίστηκαν οι τραπεζίτες και η κυβέρνηση για να χτυπήσουν τους απεργούς, να υπονομεύσουν την κινητοποίησή τους.

Με τη μαχητικότητα και την αποφασιστικότητά τους στη χτεσινή απεργία, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και άλλοι εργαζόμενοι ανέδειξαν το μονόδρομο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων με το πλαίσιο του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Την αναγκαιότητα οι τραπεζοϋπάλληλοι να δώσουν μαζικά το «παρών» στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ την Τρίτη 21 του Φλεβάρη.

Οι ταξικές δυνάμεις μαζί με απεργούς, συνδικαλιστές και εργαζόμενους από άλλους κλάδους έδωσαν και κέρδισαν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας στα κεντρικά γραφεία της ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ, στην Αθήνα. Η χτεσινή επιτυχημένη αγωνιστική παρουσία των ταξικών δυνάμεων δεν ήταν τυχαία. Ηρθε ως αποτέλεσμα των καθημερινών μαχών στους χώρους δουλιάς, της επαφής με νέους εργαζόμενους, της πάλης για το συντονισμό της δράσης με άλλους κλάδους.

Στον αντίποδα, η πλειοψηφία στην ηγεσία της ΟΤΟΕ, την ώρα της σκληρής μάχης στην ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ και παρότι είχε ορίσει συγκέντρωση στις 9 το πρωί, περιόδευε στο υπουργείο Απασχόλησης και κατόπιν στη ΓΣΕΕ.

Οργιο τρομοκρατίας

Το καλοσχεδιασμένο χτύπημα τραπεζιτών και κυβέρνησης εκδηλώθηκε από νωρίς στην περιφρούρηση της ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και εργαζόμενοι έδωσαν βροντερό αγωνιστικό «παρών» από το πρωί στην τράπεζα. Σημαίες του ΠΑΜΕ υψώνονται σε όλες τις εισόδους. Ανοίγουν τα πανό με το σύνθημα «Διεκδικούμε κλαδικές συλλογικές συμβάσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας». Φωνάζουν: «Για τους τραπεζίτες κέρδη και χλιδή, για τους εργάτες μίζερη ζωή».

Οι ιδιωτικές δυνάμεις ασφάλειας μέσα σε λίγα λεπτά μετατρέπονται σε δυνάμεις καταστολής. Ενας από τους μπράβους της εργοδοσίας γρονθοκοπεί και τραυματίζει δύο απεργούς και στελέχη του ΠΑΜΕ. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ αναλαμβάνουν «ενεργό δράση». Παρατάσσονται στις δύο πλευρές της εισόδου στο γκαράζ προκειμένου να εισέλθει ανεμπόδιστα ο ιδιοκτήτης της τράπεζας, Γ. Κωστόπουλος. Το σκηνικό αυτό αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Πλήθος είναι οι καταγγελίες εργαζομένων από διάφορες τράπεζες για τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις των προηγούμενων ημερών που στόχο είχαν το χτύπημα της απεργίας. Διευθυντές απειλούσαν ότι θα κόψουν τα μπόνους, άλλοι συμπλήρωναν λίστες ποιος απεργεί και ποιος όχι και ...πάει λέγοντας.

Με ρόπαλα και ΜΑΤ

Παρ' όλ' αυτά οι απεργοί δεν κάνουν πίσω ούτε εκατοστό. Η τράπεζα μένει κλειστή. Ωρες αργότερα, ακολουθεί μαζική πορεία στους δρόμους της Αθήνας. Ανεβαίνουν τη Σταδίου και στρίβουν δεξιά στην οδό Αμερικής. Περνώντας μπροστά από την Τράπεζα Πειραιώς η εργοδοσία σπεύδει να κατεβάσει σιδερένια στόρια, κλείνει τις πόρτες. Τα συνθήματα πέφτουν βροχή. Η πορεία φθάνει στα κεντρικά γραφεία της Αγροτικής Τράπεζας, στην Πανεπιστημίου. Μιας τράπεζας που πρωτοστατεί στο χτύπημα της κλαδικής σύμβασης και η διοίκησή της διορίζεται από την κυβέρνηση. Δυνάμεις των ΜΑΤ επιτίθενται στους απεργούς. Σε λίγο καταφθάνουν και άλλοι. Απαιτούν να φύγουν τα ΜΑΤ, που χτυπούν ξανά και ξανά. Κακώσεις σε χέρια και πόδια, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων, Ιγνάτιος Πλιάκος, μεταφέρεται σχεδόν λιπόθυμος και σε κατάσταση σοκ στο νοσοκομείο.

Εχει φθάσει πια μεσημέρι. Η αντιπαράθεση των δύο γραμμών στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι καθαρή και στον πιο ανυποψίαστο. Από τη μια μεριά η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ. Παρά τα όσα έγιναν αντί να προχωρήσει σε άμεση συνεδρίαση των οργάνων της για να κηρύξει νέα απεργία τη Δευτέρα, αναγγέλλει ότι θα περιμένει τη συνεδρίαση της ΓΣΕΕ.

Οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, καλούν τους εργαζόμενους να συνεχίσουν. Να βγάλουν συμπεράσματα. Αυτό που προέχει είναι η άμεση οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα. Η συγκρότηση Απεργιακών Επιτροπών παντού. Ο συντονισμός της δράσης με άλλους κλάδους. Για τη διεκδίκηση κλαδικών συμβάσεων με περιεχόμενο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες πραγματικές τους ανάγκες. Για τη σύγκρουση και ρήξη με το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής.

Στις άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, η μάχη της περιφρούρησης ολοκληρώθηκε με τη συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων έξω από την ΑΛΦΑ στην περιοχή Βαρδαρίου. Σε περιφρούρηση της απεργίας των τραπεζοϋπαλλήλων προχώρησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Κέρκυρα και στην Πρέβεζα και σε άλλες πόλεις.

Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και τραπεζίτες ανακοίνωναν την επιτάχυνση της κατεδάφισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων και για τους εργαζομένους στις τράπεζες, δημοσιοποιώντας τη μελέτη για το «αναλογιστικό κόστος» από την ένταξη των εργαζομένων σε Εμπορική και Πειραιώς στο νέο καθεστώς, το οποίο ανέρχεται περίπου σε 1,15 δισ. ευρώ για την Εμπορική Τράπεζα και σε 59,6 εκατ. ευρώ για την Πειραιώς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ