Σάββατο 18 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Επέβαλαν την παράταση της απεργίας

Νέα 48ωρη από σήμερα, κάτω από την πίεση των εργατών της θάλασσας και ύστερα από την καθολική τους συμμετοχή στην απεργία

Από τα χαράματα στους καταπέλτες συνεχίστηκε και χτες η περιφρούρηση της απεργίας
Από τα χαράματα στους καταπέλτες συνεχίστηκε και χτες η περιφρούρηση της απεργίας
Σε νέα 48ωρη απεργία προχωρούν από σήμερα Σάββατο οι ναυτεργάτες σε όλη τη χώρα και μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, κλιμακώνοντας έτσι τις κινητοποιήσεις τους που ξεκίνησαν προχθές Πέμπτη. Κεντρικό αίτημα των ναυτεργατών είναι η άμεση απόσυρση του αντιναυτεργατικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης της ΝΔ, που δίνει νέα χτυπήματα στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, επιταχύνει την πλήρη απελευθέρωση των θαλάσσιων συγκοινωνιών, σε βάρος ναυτεργατών και νησιωτών και παραδίδει τη ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση στο κεφάλαιο.

Η καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών και η επιτυχία της απεργίας, με την ουσιαστική στήριξη των νησιωτών και τη σφραγίδα των ταξικών δυνάμεων, εξανάγκασαν χτες την ΠΝΟ σε νέα έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής να αποφασίσει - με μεγάλη πλειοψηφία - τη νέα 48ωρη απεργία.

Κλιμακώνεται η πρόκληση

Ο Μ. Κεφαλογιάννης, μετά την προχθεσινή συνάντηση με αντιπροσωπεία των ναυτεργατικών σωματείων, όπου εμφανίστηκε προκλητικός απέναντι στα αιτήματα των ναυτεργατών, συνέχισε στο ίδιο μοτίβο με επιστολή που απέστειλε στην ΠΝΟ. Μεταξύ άλλων, αξίζει να σημειωθεί ότι τα δώρα που κάνει στους εφοπλιστές (π.χ. απαλλαγή των ασφαλιστικών τους εισφορών στα κρουαζιερόπλοια) τα χρεώνει στους ναυτεργάτες, αναφέροντας πως έτσι βρίσκουν δουλιά!

Επιπρόσθετα, με την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, χιλιάδες ναυτεργάτες θα οδηγηθούν στην ανεργία. Ο υπουργός όχι μόνο δεν ...«προβληματίζεται», αλλά επαίρεται κιόλας πως έχει μεριμνήσει για 500 άνεργους ότι θα προσληφθούν σε λιμάνια της χώρας!! Επίσης, ψεύδεται ασύστολα, όταν αναφέρει πως το αίτημα για δεκάμηνη επάνδρωση των ακτοπλοϊκών επιβατηγών πλοίων έχει ήδη ικανοποιηθεί, όταν τα 2/3 των πλοίων είναι δεμένα στα λιμάνια εδώ και τέσσερις μήνες περίπου!!!

Κοινό μέτωπο ναυτεργατών - νησιωτών

Στο πλευρό των ναυτεργατών, βρίσκονται από την πρώτη στιγμή της απεργίας και της επιτυχημένης περιφρούρησής της στους καταπέλτες εργαζόμενοι άλλων κλάδων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, καθώς και οι νησιώτες που αγωνίζονται από κοινού να μην περάσουν τα αντιναυτεργατικά και αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, η πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να αξιοποιήσει τον εκτρωματικό κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης 3577/92 - τον οποίο είχαν υπογράψει, εκτός από την ίδια, και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ - θα σηματοδοτήσει την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρίες θα δρομολογούν όσα πλοία θέλουν, όποτε θέλουν και για όπου θέλουν, καθορίζοντας τα εισιτήρια των επιβατών και τα ναύλα των οχημάτων όπως θέλουν! Ουσιαστικά, αφήνει τα νησιά και τους κατοίκους τους έρμαια στις ορέξεις και τα συμφέροντα των εφοπλιστών.

ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - ΠΕΣ/ΝΑΤ

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ χαιρετίζουν «όλους τους ναυτεργάτες, σε κάθε καράβι, σε κάθε λιμάνι, τους συνταξιούχους, που αποφασιστικά δίνουν τη μάχη της απεργίας που ανάγκασε την ΠΝΟ με την αποφασιστική παρέμβαση των ναυτεργατών για συνέχιση της απεργίας για άλλες 48 ώρες και τους καλούν πιο αποφασιστικά να οργανώσουν τον αγώνα για τη συμμετοχή τους στην απεργία».

«Χαιρετίζουμε την αλληλεγγύη των εργαζομένων, των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, που έδωσαν μαζί μας τη μάχη της απεργίας. Τους καλούμε ακόμα πιο αποφασιστικά όλοι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, ειδικά οι κάτοικοι των νησιών, να δώσουν τη μάχη της συνέχισης της απεργίας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και καταλήγοντας τονίζεται: «Αυτός ο αγώνας, πολύ περισσότερο σήμερα, μετά την προκλητική στάση της κυβέρνησης, είναι αγώνας του συνόλου των ναυτεργατών, του συνόλου των εργαζομένων, των κατοίκων των νησιών και των λαϊκών στρωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ