Σάββατο 18 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Απολύει μαζικά η γερμανική εργοδοσία

Μόλις τις δυο τελευταίες μέρες, έχασαν τη δουλιά τους 60 εργαζόμενοι

Ομαδικά πετιούνται στο δρόμο της ανεργίας οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Μόλις τις τελευταίες δύο μέρες, άλλοι 60 συμβασιούχοι έχασαν τη δουλιά τους, ενώ από τον Οκτώβρη μέχρι τα Χριστούγεννα απολύθηκαν άλλοι εκατό συμβασιούχοι. Την ίδια στιγμή η ιδιοκτήτρια (γερμανική) εταιρία των ναυπηγείων, «Thyssen Krupp», με το πρόσχημα ότι «δεν υπάρχουν δουλιές», καλεί εργαζόμενους στα γραφεία της και απαιτεί από αυτούς «οικειοθελείς αποχωρήσεις», διαφορετικά θα τους απολύσει.

Ετσι, καθημερινά εντείνεται ο αναβρασμός που επικρατεί και οι 1.600 περίπου εργαζόμενοι προσανατολίζονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με κύριο αίτημα το σταμάτημα των απολύσεων.

Οι ταξικές δυνάμεις στο ναυπηγείο απαιτούν να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, να υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου και να γίνει αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για θέματα προστασίας και ασφάλειας της ζωής των εργαζομένων.

Για τη σημερινή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ναυπηγείο και τις επιπτώσεις που υφίστανται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, τεράστιες ευθύνες έχουν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, οι οποίες με τη στάση τους και στήριξαν το ξεπούλημα των ναυπηγείων και δεν αντέδρασαν στα σχέδια της νέας εργοδοσίας για δήθεν «πλεονάζον» προσωπικό. Αντίθετα, συμφώνησαν στις «οικειοθελείς» απολύσεις, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στην εργοδοσία να πετάξει τους εργαζόμενους στο δρόμο.

Απολύσεις και στη Ρόδο

Ανεμπόδιστη συνεχίζει τις αντεργατικές της αυθαιρεσίες και η διεύθυνση του Καζίνο της Ρόδου, που χτες ανακοίνωσε ότι πετά στο δρόμο τέσσερις ακόμα εργαζόμενους. Οι νέες απολύσεις ανεβάζουν τον αριθμό όσων αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της ανεργίας στους 31, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το σωματείο των εργαζομένων.

Οπως όλα δείχνουν, η εργοδοσία εμμένει στην ένταση της επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους, όπως άλλωστε είχε εκφράσει, σπεύδοντας, πρώτη σε πανελλαδικό επίπεδο, να ζητήσει εφαρμογή του νόμου για τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», τον περασμένο Νοέμβρη. Μάλιστα, προκειμένου να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να διαλύσει τις αντιδράσεις στις οποίες είχαν «σκοντάψει» τα σχέδιά της, η διοίκηση της «ΚΑΖΙΝΟ ΡΟΔΟΥ ΑΕ» δε δίστασε να επιχειρήσει την απόλυση σύσσωμου του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου.

Η στάση της εργοδοσίας αποδεικνύει καθημερινά όλο και περισσότερο, πόσο επιτακτικό είναι να ενισχύσουν οι εργαζόμενοι τον αγώνα τους εναντίον της, με ταξικό προσανατολισμό. Γι' αυτό και έχουν συμφέρον να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, και βέβαια να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματίσει οι ταξικές δυνάμεις για τις 21 Φλεβάρη, σε όλη τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ