Σάββατο 18 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Απαράδεκτες οι συνθήκες εργασίας

Περιοδεία στο κεντρικό κατάστημα της οδού Λιοσίων πραγματοποίησε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, Σπύρος Χαλβατζής

Ο Σπ. Χαλβατζής και το κλιμάκιο της «Συμπαράταξης»συζητούν με τους εργαζόμενους στη Διεύθυνση Πληροφορικής του δήμου
Ο Σπ. Χαλβατζής και το κλιμάκιο της «Συμπαράταξης»συζητούν με τους εργαζόμενους στη Διεύθυνση Πληροφορικής του δήμου
Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, οι οποίοι στεγάζονται στα κεντρικά γραφεία της οδού Λιοσίων, διαπίστωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και τη «Δημοτική Κοινωνική Κίνηση», Σπύρος Χαλβατζής, κατά τη διάρκεια χτεσινής περιοδείας του στο χώρο, ως επικεφαλής κλιμακίου της παράταξης.

Προβλήματα στα οποία αναφέρεται εκτενώς και η κοινή ανακοίνωση της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και της «Δημοτικής Κοινωνικής Κίνησης» προς τους εργαζόμενους στη Νομαρχία Αθήνας και τους δήμους και με την οποία καλούνται να στείλουν μήνυμα αντεπίθεσης και να ενισχύσουν αποφασιστικά τους συνδυασμούς που στηρίζονται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, την «Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών» και άλλους ριζοσπάστες αγωνιστές.

Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στα υπόγεια του κτιρίου - οικονομικές και άλλες υπηρεσίες - αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα όσον αφορά την υγιεινή της εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μερικά τμήματα δεν υπάρχουν καν παράθυρα! Οτι ο φωτισμός είναι τουλάχιστον 50% χαμηλότερος από ό,τι προβλέπεται. «Πιο πολύ μοιάζει με αποθηκευτικός χώρος ή χώρος αρχείου», έλεγαν οι υπάλληλοι. Ακόμη, όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι στο κλιμάκιο, δεν υπάρχει ούτε καν το απαιτούμενο προσωπικό.

Και όλα αυτά, όταν η διοίκηση του δήμου έχει υποσχεθεί στους εργαζόμενους ότι θα μεταφερθούν σε νέο κτίριο. «Νέο κτίριο ακούμε, νέο κτίριο δε βλέπουμε», έλεγαν χαρακτηριστικά στον Σπ. Χαλβατζή, ο οποίος και σημείωνε πως η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» έχει θέσει στο δημοτικό συμβούλιο τουλάχιστον δύο φορές το θέμα των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στην οδό Λιοσίων, τους τελευταίους μήνες.

Στη συνέχεια, το κλιμάκιο επισκέφθηκε τη Δημοτική Επιχείρηση Μηχανογράφησης (ΔΑΕΜ), όπου και διαπίστωσε πως υπάρχουν και αρκετοί εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου. «Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το 35% των εργαζομένων στους ΟΤΑ εργάζεται με ελαστικές μορφές απασχόλησης», σημείωνε ο Σπ. Χαλβατζής. Και συνέχιζε: «Εμείς καταψηφίσαμε κάθε πρόταση που ερχόταν στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας, για προσλήψεις εργαζομένων με συμβάσεις ή άλλες ελαστικές σχέσεις εργασίας. Αρνούμαστε να ρίξουμε και άλλο νερό σε αυτόν το μύλο».

Παράλληλα, ο υποψήφιος δήμαρχος συζήτησε με τους εργαζόμενους και για τα γενικότερα προβλήματα που απασχολούν την εργατική τάξη. «Θεωρούμε - είπε χαρακτηριστικά - ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να σκεφτούν, να αξιολογήσουν, να κρίνουν τους υποψηφίους όχι μόνο για τα συγκεκριμένα, περιορισμένα, ειδικά προβλήματα, αλλά να τους αξιολογήσουν, να τους κρίνουν με βάση τη στάση τους για τα μεγάλα προβλήματα της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας, της κοινωνικής ασφάλισης».

«Πολιτικά είναι τα προβλήματα»

Στην Κυψέλη, μια από τις πιο επιβαρυμένες γειτονιές της Αθήνας, πυκνοκατοικημένη, χωρίς ελεύθερους χώρους, με λίγα σχολεία σε σχέση με τον πληθυσμό, βρέθηκε προχτές το βράδυ ο Σπ. Χαλβατζής.

Εκεί μίλησε με τους κατοίκους της περιοχής στο «Ηπειρώτικο Καφενείο», στην Ανω Κυψέλη, για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα οποία ξεκινούν από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν χώροι άθλησης και φτάνουν μέχρι τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, όπως την ανεργία ή την ακρίβεια. Οπως σημείωσε, πίσω από τα προβλήματα υπάρχουν πολιτικά αίτια που συνδέονται με τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως ανέφερε ο Σπ. Χαλβατζής, είναι η απόπειρα ανοικοδόμησης και ενός από τους τελευταίους ιστορικούς ελεύθερους χώρους στην Κυψέλη, του Αγίου Αθανασίου, από το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας. Ακόμη, το γεγονός ότι παιδιά στοιβάζονται σε κοντέινερ αντί για σχολείο, εδώ και εφτά χρόνια, στο κέντρο της Κυψέλης. Και τα δύο έχουν άμεση σχέση με την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης και απαξίωσης του δημόσιου συστήματος παιδείας, αντίστοιχα. Παράλληλα, όμως, ο Σπ. Χαλβατζής κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής, τους εργαζόμενους, «να κρίνουν για όλα» τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα και τη στάση που κρατά κάθε πολιτική δύναμη σε αυτά.

Οι κάτοικοι, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, θέλησαν να μάθουν τις θέσεις της παράταξης για θέματα που αφορούν τη γειτονιά τους, αλλά και για γενικότερα πολιτικά ζητήματα, όπως το ζήτημα των μεταναστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ