Τετάρτη 5 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
OHE - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διαφώνησαν, και πάλι, σε βασικά θέματα...

BIENNH.--

«Σημαντικές διαφορές» διαπίστωσε ο αναπληρωτής απεσταλμένος του ΟΗΕ Αλμπερτ Ρόχαν στις προχτεσινές συνομιλίες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών με κεντρικό ζήτημα τη διοίκηση, χρηματοδότηση και τις σχέσεις των δήμων, όπου πλειοψηφεί η σερβική μειονότητα, μεταξύ τους και με τη Σερβία.

Ενα απ' τα βασικά ζητήματα αντιπαράθεσης των δύο αντιπροσωπειών ήταν το εύλογο αίτημα των Σέρβων για την παροχή υψηλού βαθμού αυτονομίας των σερβοκατοικούμενων περιοχών του Κοσσυφοπεδίου ώστε να εξασφαλιστεί - κάποτε... - η ελευθερία και η ασφάλειά τους. Οι Κοσσοβάροι Αλβανοί απ' την πλευρά τους, απορρίπτουν κάθε τέτοια πιθανότητα προωθώντας τον «κεντρικό, ενισχυμένο ρόλο» της κεντρικής «κυβέρνησης» στις περιοχές όπου ζει η σερβική μειονότητα.

Σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ, ο Ρόχαν αναφερόμενος στο αίτημα του Βελιγραδίου για «ευρεία αυτονόμηση» των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, σχολίασε πως αυτό «είναι κάτι που η Δύση φοβάται γιατί το θεωρεί σαν έναν κώδικα απόσχισης ή σαν μία πρόταση - ταμπού καθώς τους θυμίζει τη δυσλειτουργία του συστήματος διοίκησης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη». Εξέφρασε, πάντως, την ανησυχία του για την περαιτέρω «πρόοδο» των συνομιλιών, ανακοινώνοντας πως στις 4 Μάη θα πραγματοποιηθεί ο τέταρτος γύρος συνομιλιών στη Βιέννη.

  • Στο στόχαστρο βίας εγκληματικών στοιχείων έπεσε χτες τα ξημερώματα μία εξαμελής οικογένεια Σέρβων στο σπίτι τους στην πόλη Γκνιλιάνε που δέχτηκε βροχή πυρών αυτόματων πυροβόλων όπλων. Δεν τραυματίστηκε κανείς γιατί πρόλαβαν όλοι και κρύφτηκαν στο υπόγειο του σπιτιού...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ