Τετάρτη 5 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Βήματα ανάκτησης της κυριαρχίας

Ο λαός της Βενεζουέλας εξοπλίζεται για κάθε ενδεχόμενο

Associated Press

Ο λαός της Βενεζουέλας εξοπλίζεται για κάθε ενδεχόμενο
ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Ενόσω το πρόγραμμα αναδιανομής της γης προχωρά γοργά, επόμενα βήματα για την κυβέρνηση Ούγο Τσάβες είναι η ανάκτηση της κυριαρχίας επί των εξαιρετικά πολύτιμων και νευραλγικών πετρελαϊκών πηγών, καθώς και η ενίσχυση των δυνάμεων της παλλαϊκής άμυνας.

Νέο στοιχείο στο πρόγραμμα αναδιανομής γης, η συμφωνία που επιτεύχτηκε μεταξύ της βρετανικής εταιρίας παραγωγής αγροτικών προϊόντων «Αγκροφλόρα» και της κυβέρνησης, για πώληση σε τιμή σχετικά συμβολική μεγάλων εκτάσεων γης. Συγκεκριμένα και προκειμένου να γλιτώσει τη δήμευση, πούλησε στο ένα τέταρτο της αξίας τους δύο ράντσα, το Ελ Τσαρτσότε και το Σαν Παένο, συνολικής έκτασης 216 τετραγωνικών μιλίων.

Παράλληλα, σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», ο πρόεδρος Τσάβες δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να επιστρέψουμε στην εποχή του φτηνού πετρελαίου, με κατώτερη τιμή τα 50 δολάρια το βαρέλι. Επίσης, η κυβέρνηση Τσάβες προχώρησε στην κατάσχεση δύο πετρελαιοπηγών από τη γαλλική «Τοτάλ» και την ιταλική «Ενι». Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Πετρελαίου Ραφαέλ Ραμίρες στην εκπομπή «Εν Κονφιάνσα», η κατάσχεση έγινε μετά από άρνηση των εταιριών να συμμορφωθούν με τις εντολές της κυβέρνησης να παραχωρήσουν τις πετρελαιοπηγές στην κρατική εταιρία PDVSA. Υπενθυμίζεται ότι άλλες πετρελαϊκές εταιρίες όπως «Exxon Mobil Corp.» και η νορβηγική «Statoil ASA», προτίμησαν την «πώληση» των πηγών που εκμεταλλεύονταν, από τη συμμόρφωση με το νόμο για τους υδρογονάνθρακες, που απαιτεί τον έλεγχο της Βενεζουέλας επί των πλουτοπαραγωγικών της πηγών και των κοιτασμάτων της.

Εν τω μεταξύ, η εκπαίδευση των πρώτων ομάδων παλλαϊκής άμυνας ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες με τις ειδικές ομάδες που θα είναι επιφορτισμένες για την άμυνα και τον έλεγχο των διασυνοριακών με την Κολομβία περιοχών.

Τέλος, χτες ο πρόεδρος Τσάβες παρέστη στην παραλαβή των πρώτων τριών ρωσικών υπερσύγχρονων ελικοπτέρων, δηλώνοντας ότι η Βενεζουέλα θα προχωρήσει στην αγορά ακόμη περισσότερων ελικοπτέρων από τη Ρωσία, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες με απειλές και εκβιασμούς απέτρεψαν τη Βραζιλία να πουλήσει τα ελικόπτερα τα οποία αρχικά η Βενεζουέλα προσπάθησε να τα προμηθευτεί.

Οι ΗΠΑ πίσω από την προβοκάτσια

Κατά τη διάρκεια της παραλαβής μάλιστα ο πρόεδρος Τσάβες απέρριψε ως γελοίους τους ισχυρισμούς περί εδαφικής επέκτασης της Βενεζουέλας και επίθεσης στις γειτονικές Ολλανδικές Αντίλλες. Μάλιστα ο πρόεδρος Τσάβες κατηγόρησε τις ΗΠΑ ως τον αυτουργό της «διασποράς φημών», ενώ χαρακτήρισε τον υπουργό Αμυνας της Ολλανδίας, Χενκ Καμπ,«πιόνι της Ουάσιγκτον» για τις «γελοίες δηλώσεις» στο Κοινοβούλιο ότι η Βενεζουέλα «εποφθαλμιά τις ολλανδικές κτήσεις στην Καραϊβική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ