Πέμπτη 27 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΑΛΙΣΙΑ ΣΚΕΡΣΟΝ
«Play»

Βιβιάνα Ερέρα
Βιβιάνα Ερέρα
Είναι ευχάριστο να φτάνουν στις ελληνικές αίθουσες ταινίες από άλλες, πλην της Αμερικής, χώρες! Με την εξάρτηση που έχει η χώρα μας από τις ΗΠΑ, έχουμε μετατραπεί σε αποκλειστικούς καταναλωτές αμερικανικών κινηματογραφικών προϊόντων. Με ό,τι αυτό σηματοδοτεί!

Το «Play» μάς έρχεται από τη Χιλή! Μια χώρα με μικρή, αλλά με αρκετά ζωντανή κινηματογραφική παρουσία. Νωπές είναι ακόμα οι μνήμες μας από τον «Ματσούκα» και τον «Σαλβαδόρ Αλιέντε». Το «Play», βέβαια, δεν κινείται προς την ίδια κατεύθυνση. Δεν είναι μια «καθαρά» πολιτική ταινία. Είναι μια ερωτική ταινία. Και φυσικά, με τον τρόπο της, και αυτή πολιτική!

Μια μέρα, ένα κορίτσι γεμάτο ζωή, έτοιμο να ρουφήξει όλον τον αέρα, φτάνει από τον φτωχό αλλά όμορφο Νότο, στο Σαντιάγκο. Εκεί, βέβαια, δεν την περιμένουν με ταμπούρλα. Αναλαμβάνει να προσέχει έναν κατάκοιτο γέρο. Δε βαρυγκωμά. Αντίθετα και εκεί απολαμβάνει κάθε στιγμή. Είναι τόσο ευτυχισμένη, που ανοίχτηκε στον κόσμο. Τον περιποιείται. Του καθαρίζει το χώρο. Του διαβάζει. Τον χαϊδεύει! Τις ώρες της σχόλης βγαίνει και περπατάει. Και παρατηρεί!

Και παρατηρώντας έρχεται το πρώτο φιλί. Από τον πρώτο που βρίσκεται, σχεδόν, έξω από την πόρτα της. Σε λίγο θα έρθει και ο έρωτας. Αυτός, ως γνωστόν, αρκετά πιο πολύπλοκος. Η μικρή από το Νότο θα ερωτευτεί, με τον απόλυτο δικό της τρόπο, έναν νεαρό που, ενώ είχε όλες τις προϋποθέσεις, δεν τον αντιμετώπισε σωστά η ζωή. Παρεμβαίνει αυτή, λοιπόν, για να αποκαταστήσει τα πράγματα!..

Η αξία της ταινίας δεν είναι τόσο στην ιστορία που αφηγείται. Η ιστορία θα μπορούσε να ήταν και καλύτερη. Πιο σφαιρική. Οι ήρωες να μην ήταν τόσο σχηματικοί. Να υπήρχαν και κάποιες, κλεφτές έστω ματιές, για το «περιβάλλον», το χρόνο και το χώρο, μέσα στον οποίον διαδραματίζεται. Η αξία της, λοιπόν, βρίσκεται στην αφήγηση! Η σκηνοθέτης (σπούδασε κινηματογράφο στην Κούβα), έχει μια αξιοπρόσεχτη «αθωότητα» στην εικόνα της. Μια αθωότητα που αγγίζει τα όρια της ποίησης.

Η μόλις 30χρονη Αλίσια Σκέρσον έκανε την ταινία της να μοιάζει με έναν χαρούμενο περίπατο μιας χαρούμενης 20χρονης νέας κοπέλας, η οποία μόλις έφτασε στην πόλη και τα βλέπει όλα χαρούμενα και αισιόδοξα. Την έκανε να μοιάζει με μια χορευτική πιρουέτα. Με ένα σκέρτσο του Παγκανίνι. Τίποτα δεν είναι μεγάλο. Μεγαλόστομο, για την ακρίβεια. Ούτε η χαρά, ούτε ο φόβος. Ολα περνάνε μέσα από το αισιόδοξο φίλτρο της μικρής. Η οποία δεν επιτρέπει να τρυπώσει μέσα της η απογοήτευση. Εστω και αν βλέπει γύρω της τέτοια σημάδια.

Η ταινία έχει βραβευτεί σε διάφορα φεστιβάλ που συμμετείχε! Βραβευμένη είναι και η πρωταγωνίστριά της. Το «Play» έλαβε μέρος και στο πρόσφατο Διεθνές φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Επίσης, ήταν η επίσημη πρόταση της Χιλής για ξενόγλωσσο Οσκαρ.

Παίζουν: Βιβιάνα Ερέρα Μαρτίνες, Αντρές Ουλόα, Αλίν Κούπενχαϊμ, Κόκα Γκουατζίνι, Χόρχε Αλις, Φραντσίσκο Κοπέλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ