Πέμπτη 27 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΖΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Καταρρακώνουν και την ψυχική υγεία

Το εμπάργκο στην πρώην Γιουγκοσλαβία, οι μεγάλοι σεισμοί και οι μαζικές καταστροφές έχουν σοβαρές επιπτώσεις στους ανθρώπους με κυριότερες εκείνες στην ψυχική υγεία που εκφράζονται με το λεγόμενο μετατραυματικό σύνδρομο.

Τα παραπάνω προκύπτουν απ' τις επισημάνσεις του προέδρου της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας Γιώργου Χριστοδούλου σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή την έκδοση τιμητικού τόμου για τον καθηγητή - ακαδημαϊκό Σπύρο Σκαρπαλέζο. Οπως υπογράμμισε ο Γ. Χριστοδούλου, υπάρχουν ενδείξεις ότι στη Γιουγκοσλαβία μετά το εμπάργκο αυξήθηκαν οι καρκίνοι, ο αλκοολισμός και οι ψυχικές διαταραχές. Στη χώρα μας, οι σεισμοί αποτελούν συχνά φυσικά γεγονότα, ειδικότερα αν λάβουμε υπόψη μας ότι στον ελλαδικό χώρο διαδραματίζονται περισσότερο από το 40% όλων των σεισμών της Ευρώπης. Επομένως, είναι αναμενόμενο οι θάνατοι από φυσικές καταστροφές να οφείλονται κυρίως σε σεισμούς.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ), κατά την περίοδο 1980 - 1999, 168 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα σε σεισμούς. Στο ίδιο χρονικό διάστημα 12 άτομα πέθαναν εξαιτίας πλημμύρας. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι θάνατοι εξαιτίας πλημμύρας αποτελούν τη δεύτερη αιτία θανάτου από μαζικές καταστροφές στη χώρα μας. Οι καταστροφικές για την υγεία του πληθυσμού επιπτώσεις από την επίδραση του ψυχολογικού στρες έχουν τεκμηριωθεί από μελέτες, στις οποίες επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει αύξηση της καρδιακής θνησιμότητας.

Σύμφωνα με διεθνή δεδομένα, το 2001 αναφέρθηκαν 712 μαζικές καταστροφές, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 39.073 άτομα. Κατά τη 10ετία 1992 - 2001, μόλις 1 στις 5 καταστροφές αναφέρεται ότι συνέβη στις αναπτυσσόμενες χώρες. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι στις περιοχές αυτές καταγράφτηκε παραπάνω από το 50% των θυμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ