Πέμπτη 27 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εφυγε» ένας σεμνός αγωνιστής

Ο Ηλίας Σκρουμπέλος
Ο Ηλίας Σκρουμπέλος
Τον αγωνιστή Ηλία Σκρουμπέλο, αποχαιρέτησαν χτες συγγενείς, φίλοι και συναγωνιστές στο Α` Νεκροταφείο Αθήνας, ο οποίος πέθανε τη Δευτέρα του Πάσχα, σε ηλικία 85 χρόνων. Ο Ηλ. Σκουρμπέλος, αγωνιστής, είχε εκτοπιστεί για τη δράση του στο κολαστήρι της Μακρονήσου, στο Α` Ειδικό Τάγμα Οπλιτών (Α` ΕΤΟ). Επίσης, ήταν από τους κορυφαίους αρχιτέκτονες της χώρας και έβαλε την υπογραφή του σε πολλά από τα σύγχρονα αρχιτεκτονικά έργα.

Γεννήθηκε το 1921 στην Καλαμάτα και το 1939 γίνεται δεκτός στην Αρχιτεκτονική Σχολή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Αθήνα, από όπου αποφοιτά το 1946. Ως φοιτητής, ζει τη ναζιστική κατοχή και συμμετέχει ενεργά στον αντιφασιστικό αγώνα του ελληνικού λαού με τις δυνάμεις του ΕΑΜ. Το 1947, εκτοπίζεται στη Μακρόνησο, στο Α` ΕΤΟ, όπου και ζει τα δραματικά γεγονότα της σφαγής στις 29 Φλεβάρη και 1 Μάρτη του 1948. Ο Ηλ. Σκουρμπέλος παρέμεινε σεμνός αγωνιστής, μέχρι και το θάνατό του, στο πλάι του ΚΚΕ.

Ο Ηλ. Σκουρμπέλος ήταν και σημαντικός επιστήμονας στο χώρο της Αρχιτεκτονικής. Μελέτησε δεκάδες έργα, όπως ο σταθμός του ΟΛΠ, το Αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης (έργα που εκτελέστηκαν), καθώς και τους αεροσταθμούς Ηρακλείου, Ρόδου και Ζακύνθου. Επιπλέον, μελέτησε βιομηχανικά κτίρια στην Καλαμάτα (ΚΑΡΕΛΙΑ, LEVI'S), Διοικητικά Κτίρια Οργανισμών (ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΠΑΣΕΓΕΣ), δημόσια κτίρια (Συμβούλιο Επικρατείας), τον υπόγειο Σταθμό Αυτοκινήτων στο ΟΑΚΑ, το κτίριο της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνέβαλε, επίσης, στην αρχιτεκτονική κατασκευή στο «Σπίτι του Λαού», την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό. Επίσης, ήταν αυτός που σχεδίασε το Μνημείο του Ζαχαριάδη, το Μνημείο στα Καλάβρυτα.

Στην κηδεία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ