Σάββατο 6 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«4ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ»
Μαζεύουν τεράστια ποσά

Χρήματα που θα έπρεπε να κατευθύνονται προς ενδυνάμωση του αγώνα της εργατικής τάξης, συγκεντρώνονται στα χέρια αλήθεια ποιων; και με τι σκοπούς;

Ξεκίνησε τις εργασίες του στην Αθήνα το «4o Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ» (ΕΚΦ), το οποίο, όπως φαίνεται, εξελίσσεται και σε μια λίαν προσοδοφόρα επιχείρηση, καθώς τα χρήματα που πέφτουν είναι πολλά... Δεν είναι γνωστό ποιος τα διαχειρίζεται, πώς θα τα αξιοποιήσει μελλοντικά, ούτε αν θα δοθεί στη δημοσιότητα κάποιος απολογισμός.

Πριν λίγες μέρες μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του Φόρουμ («http://athens.fse-esf.org/»), και στο δεξί μενού «Πάρτε μέρος», ξεχώριζε η ενότητα «Εγγραφή». Εκεί οριζόταν ότι κάθε άτομο που θέλει να εξασφαλίζει δικαίωμα εισόδου στο χώρο του Φόρουμ, πληρώνει 20 ευρώ για το τετραήμερο. Την Τρίτη οι διοργανωτές έκαναν λόγο για 10.000 άτομα, επισκέπτες από το εξωτερικό. Αν αυτό αληθεύει, σημαίνει ότι μόνο από αυτά τα εισιτήρια εισόδου, στα ταμεία του ΕΚΦ εισρέουν 200.000 ευρώ, χώρια τα εισιτήρια των ιθαγενών.

Τι πλήρωσε κάθε οργάνωση που ήθελε να δηλώσει συμμετοχή; «200 ευρώ ή 100 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος της οργάνωσης. 150 ευρώ για κάθε τραπεζάκι που θέλει να χρησιμοποιήσει η οργάνωσή σας. Μέγιστο 3 τραπεζάκια»... Αρα η ταρίφα συμμετοχής για μια οργάνωση (ξέχωρα τα μέλη της) ήταν από 100 έως και 650 ευρώ. Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τρίτη, ένας από τους διοργανωτές κομπορρημονούσε ότι λαμβάνουν μέρος 1.000 οργανώσεις. Αν το νούμερο ισχύει, σημαίνει ότι έβαλαν στο ταμείο επιπλέον έως και 650.000 ευρώ από τις οργανώσεις που δήλωσαν συμμετοχή.

Και παραπάνω οι οργανώσεις - «οργανωτές»

Κι αν τώρα θέλει κανείς ως «event organizer» να διοργανώσει «σεμινάριο» ή «εργαστήριο» όπως τα ορίζουν τα «δίκτυα», και να έχει ομιλητή στο αντίστοιχο πάνελ, τι πληρώνει; «Από 50 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την αίθουσα που έχει ανατεθεί στην εκδήλωση», σύμφωνα με όσα γράφονται στην ιστοσελίδα και όσα μας διευκρινίστηκαν από έναν από τους συνδιοργανωτές της υπόθεσης. Π.χ. το σεμινάριο «Οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και της Νότιας Μεσογείου: ειρήνη, ελεύθερο εμπόριο και μετανάστευση» έχει για τους διοργανωτές του «κόστος εγγραφής 300 ευρώ». Ή «κόστος εγγραφής 1.000 ευρώ» για το σεμινάριο «Η πάλη για κοινωνικά αγαθά στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία».

Σημειώστε ότι επισήμως πραγματοποιούνται 277 «σεμινάρια». Αν υποθέσουμε ότι το «κόστος εγγραφής» είναι για το καθένα περίπου 300 ευρώ, τότε στα ταμεία τους μπαίνουν άλλα 83.100 ευρώ. Αυτό το ποσό μπορεί και να είναι πολλαπλάσιο, καθώς σε πολλά «σεμινάρια» οι λεγόμενοι διοργανωτές τους είναι περισσότεροι του ενός. Αρα καταβάλουν περισσότεροι το «κόστος «εγγραφής», προκειμένου να έχουν δικό τους «κεντρικό εισηγητή» στο πάνελ.

ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ κλπ.

Π.χ. σε «σεμινάριο» σχετικά με τις γυναίκες και τις εργασιακές σχέσεις που βιώνουν, οι διοργανωτές είναι έξι, ανάμεσά τους και η ΑΔΕΔΥ. Το δε «κόστος εγγραφής» για καθέναν εκ των διοργανωτών ορίστηκε - από ό,τι φαίνεται στο διαδικτυακό τόπο του ΕΚΦ - στα 300 ευρώ. Ητοι 1.800 ευρώ συνολικά να μπαίνουν στα ταμεία από ένα και μόνο σεμινάριο.

Να πούμε ότι η ΑΔΕΔΥ μάλλον τα «σκάει χοντρά» στο όλο εγχείρημα, καθώς φαίνεται να συμμετέχει ως «διοργανώτρια» σε έξι σεμινάρια! Λεφτά παίρνουν και από τη ΓΣΕΕ που ως «οργανωτής» εμφανίζεται σε τουλάχιστον δυο «σεμινάρια», με «κόστος εγγραφής» στο ένα τουλάχιστον τα 300 ευρώ. Μάλιστα, στο εν λόγω σεμινάριο (για τις νέες συνθήκες εργασίας της νεολαίας στην Ευρώπη) ως «διοργανωτές» εμφανίζονται δύο οργανώσεις. Αρα στο ταμείο του ΕΚΦ μπαίνουν απ' αυτό και μόνο το σεμινάριο 600 ευρώ.

Η ΟΤΟΕ δίνει 300 ευρώ για να διοργανώσει δικό της «σεμινάριο», ενώ χρήματα φαίνεται να εισρέουν για διοργάνωση «σεμιναρίων» και από τις ΕΚΑ, ΠΟΕΔΗΝ και ΠΟΕ ΔΟΥ. Ολα τα παραπάνω ποσά είναι χώρια από όσα «έσκασαν» για να εμφανιστούν στο ΕΚΦ ως συμμετέχοντες (τα 650άρια που προείπαμε).

Στο ίδιο πλαίσιο, πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, θέλουν οργανώσεις όπως η ΟΛΜΕ να πληρώνει 850 ευρώ ως συμμετοχή στις εργασίες του ΕΚΦ, η δε ΔΟΕ 700...

Η εξόφληση γίνεται εκσυγχρονισμένα και κατά τα νεοφιλελεύθερα πρότυπα: «On line πληρωμή, με χρήση πιστωτικής κάρτας»!

Κι άλλα λεφτά

Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι χοντρικά στο τετραήμερο του ΕΚΦ, οι διοργανωτές μαζεύουν ως έσοδα περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ. Οπωσδήποτε θα υπάρχουν πολλές μεγάλες επιχειρήσεις που δεν κάνουν τέτοιο τζίρο μέσα σε μόλις τέσσερις μέρες.

Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η διοργάνωση έχει έξοδα, ότι δεν πρόκειται για κέρδη κλπ. Θα μπορούσε, αλλά ακόμα δεν έχει ειπωθεί. Σημειώστε ότι στις δύο συνεντεύξεις Τύπου που δόθηκαν τις τελευταίες δυο βδομάδες από τους διοργανωτές, σχετικά με το εγχείρημά τους, απέφυγαν επιμελώς να αναφερθούν στα οικονομικά στοιχεία, παραβλέποντας μάλιστα τα δημοσιεύματα που εδώ και πολλές μέρες θίγουν το ζήτημα.

Ζήτημα διόλου αμελητέο, καθώς αφορά χρήματα είτε ανθρώπων που αγνά καταθέτουν από το υστέρημά τους για να παρακολουθήσουν το ΕΚΦ, παρασυρμένοι από τη διαφήμιση που του γίνεται. Είτε χρήματα μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων που διαχειρίζονται χρήματα των μελών τους, εισφορές που κανονικά θα έπρεπε να κατευθύνονται προς ενδυνάμωση του αγώνα της εργατικής τάξης. Και όχι προς ένα τέτοιο «σκοτάδι», όπου δεν είναι καθόλου καθαρό ποιος διαχειρίζεται τι ποσά, αν του μένει το «κατιτίς» στην «τσέπη» και πώς το χρησιμοποιεί στο μέλλον.

Τέλος, παρότι χρήματα -από ό,τι φαίνεται- αναμένεται να μαζέψουν πολλά, παρότι η ίδια «η Ελληνική Οργανωτική Επιτροπή έχει εξασφαλίσει ήδη 50.000 ευρώ και καταβάλλουμε προσπάθειες το ποσό αυτό να αυξηθεί» (σ.σ. η παραδοχή αυτή αφαιρέθηκε από το διαδικτυακό τόπο του ΕΚΦ τις τελευταίες μέρες), ψάχνουν κι άλλα. Ανοιξαν λογαριασμό στην Alpha Bank για «όποια/ο θέλει να στηρίξει οικονομικά τη διοργάνωση του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ» και όπου «μπορεί από σήμερα να καταθέσει το χρηματικό ποσό που επιθυμεί»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ