Σάββατο 6 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεθνής συντονισμός κατά των βάσεων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες η εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ με θέμα: «Βάσεις - Πτήσεις της CIA στην Ευρώπη - στρατιωτικοποίηση της ΕΕ»

Ο ρόλος των αμερικανικών και των ΝΑΤΟικών βάσεων ως ορμητηρίου εδραίωσης της «νέας τάξης», καθυπόταξης των λαών και επιβολής των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, αλλά και ως παράγοντα για εσωτερικές παρεμβάσεις στις χώρες που τις φιλοξενούν, αναδείχτηκε παράλληλα με την ανάγκη ανάπτυξης του κινήματος για την απομάκρυνσή τους και το διεθνή συντονισμό, κατά την εκδήλωση με θέμα «Βάσεις - Πτήσεις της CIA στην Ευρώπη - στρατιωτικοποίηση της ΕΕ», που διοργάνωσε χτες η ΕΕΔΥΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Από το βήμα της εκδήλωσης ο Δημήτρης Καλτσώνης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, τόνισε ότι οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα έπαιξαν πάντοτε εξαιρετικά αντιδραστικό ρόλο και σήμερα υπηρετούν το δόγμα του προληπτικού πολέμου. Ειδικά για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης επισήμανε ότι το δόγμα ασφάλειας που έχει υιοθετήσει ταυτίζεται πλήρως με το αμερικανικό δόγμα. Ωστόσο, στο ερώτημα εάν υπάρχει ελπίδα, τόνισε ότι η απάντηση είναι θετική και βρίσκεται στα χέρια των λαών, στο συντονισμένο αγώνα τους ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Ο αγώνας, είπε, για την απομάκρυνση των βάσεων είναι επείγουσα ανάγκη.

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος μίλησε διεξοδικά για το ρόλο των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών βάσεων κατά τους βάρβαρους βομβαρδισμούς του 1999 κατά της χώρας του. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε, είπε, ότι η επίθεση αυτή διεξήχθη από τις βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις γειτονικές χώρες». Αναφέρθηκε ακόμα στις μακροχρόνιες συνέπειες των βομβαρδισμών στην ευρύτερη περιοχή. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σερβικού λαού απέναντι στον ελληνικό λαό για τη στάση του και τη βοήθειά του. «Δε θα ξεχάσουμε, είπε, ούτε τα θύματα, ούτε τους φίλους». Για να προσθέσει με έμφαση: «Η Σερβία δεν έχασε τον πόλεμο. Χαμένος είναι ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα».


Συνεχίζοντας τόνισε ότι η Βαλκανική με τις 22 ξένες βάσεις κατέχει παγκόσμια πρωτιά, ενώ η ίδια η Σερβία αποτελεί στο σύνολό της μια βάση των ΗΠΑ. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στη συμφωνία ΗΠΑ και Σερβίας για την ανεμπόδιστη διέλευση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα αυτή. Μια συμφωνία που παραπέμπει στο «πρωτόκολλο συναντίληψης» μεταξύ Ελλάδας και ΝΑΤΟ, το οποίο έχει κατατεθεί στην ελληνική Βουλή προς επικύρωση. Ο ίδιος προειδοποίησε για τις συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή από τυχόν ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου. Καταλήγοντας επισήμανε ότι η διασπορά των αμερικανικών βάσεων υπηρετεί την καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση. Οι βάσεις στοχεύουν στην προστασία των συμφερόντων του πολυεθνικού καπιταλισμού που στα πλαίσια μιας νέας αποικιοκρατίας προκαλεί στους λαούς πολέμους, φτώχεια, ανεργία και έκπτωση αξιών.

Ο Στεφάν Γκαϊντάντιεφ, από το Εθνικό Συμβούλιο Ειρήνης Βουλγαρίας, αναφέρθηκε στο πλέγμα αμερικανικών βάσεων που αναπτύσσονται στη χώρα του και τόνισε χαρακτηριστικά ότι κοντά στο Μπουργκάς δημιουργείται η πρώτη αμερικανική βάση στη Μαύρη Θάλασσα. Από τις βάσεις αυτές θα μπορούν, σημείωσε, να επεμβαίνουν στις γειτονικές χώρες αλλά και στο εσωτερικό της Βουλγαρίας.

Ο Αριέλ Ντακάλ, εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Μάρτιν Λούθερ Κινγκ» της Κούβας, αναφέρθηκε στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο και μίλησε ιδιαίτερα για την ανάγκη διεθνούς συντονισμού του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα και τόνισε ότι για να είναι αυτός αποτελεσματικός πρέπει να στρέφεται ενάντια στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Αν επιτύχουμε στην ανάπτυξη της αλληλεγγύης και της συνεργασίας θα έχουμε καταφέρει ένα μεγάλο πλήγμα κατά των βάσεων. Για να προσθέσει ότι η Κούβα και η Βενεζουέλα προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν επίθεση από τις ΗΠΑ.

Μίλησαν ακόμα ο Τομπίας Πφλίγκερ, ευρωβουλευτής από τη Γερμανία, και ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ε.α., εκπρόσωπος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Η. Τσαβδαρίδης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ