Τρίτη 23 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Πρώτο κόμμα και πάλι το ΑΚΕΛ
  • Ενισχύθηκαν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ. Απώλειες σε ψήφους και ποσοστά κατέγραψαν ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ
  • Δ. Χριστόφιας: Το ΑΚΕΛ θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (της απεσταλμένης μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

Πρώτο κόμμα στην εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη της νέας Βουλής στην Κυπριακή Δημοκρατία, την περασμένη Κυριακή, αναδείχτηκε το ΑΚΕΛ. Απέδειξε, για ακόμα μία φορά, ότι είναι σε θέση να κερδίζει την εμπιστοσύνη των λαϊκών στρωμάτων παρά τη συντονισμένη προσπάθεια των αντιπάλων του να του καταφέρουν σημαντικό πλήγμα.

Ο κυπριακός λαός στην εκλογική μάχη της 21ης του Μάη κλήθηκε να αναδείξει τη νέα Βουλή, η οποία στην Κύπρο δε σχηματίζει μεν κυβέρνηση, καθώς, σύμφωνα με το πολίτευμα, αυτή επιλέγεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και απαρτίζεται από τεχνοκράτες. Ωστόσο, η Βουλή, των 56 μελών, διατηρεί τη νομοθετική εξουσία και καλείται να διαδραματίσει έναν ιδιαίτερα δύσκολο ρόλο. Ειδικά μετά την είσοδο της χώρας στην ΕΕ, το ΑΚΕΛ, όντας πρώτο κόμμα, έχει την εντολή από τον κυπριακό λαό να ανακόψει τις αντιλαϊκές επιταγές των Βρυξελλών και να διαφυλάξει τα κεκτημένα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, γεγονός που καθιστά τη νίκη του ακόμα πιο σημαντική.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το ΑΚΕΛ έλαβε 31,13% και 18 έδρες, ο ΔΗΣΥ 30,34% και 18 έδρες, το ΔΗΚΟ 17,92% και 11 έδρες, η ΕΔΕΚ 8,91% και 5 έδρες, το Ευρωπαϊκό Κόμμα 5,75% και 3 έδρες και οι Οικολόγοι 1,95% και 1 έδρα, ενώ το ποσοστό της αποχής σκαρφάλωσε στο 10,98%, έναντι 9,48% το 2001.

Σε σχέση με τις εκλογές του 2001, το ΑΚΕΛ είχε απώλειες της τάξης του 3,55% και ο ΔΗΣΥ του 3,67%, ενώ το ΔΗΚΟ αύξησε το ποσοστό του κατά 3,07% και η ΕΔΕΚ κατά 2,4%. Γεγονός που παραλίγο να μετατρέψει τη βραδιά των εκλογών σε θρίλερ, αφού μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες δεν ήταν απόλυτα ξεκαθαρισμένο για το ποιες έδρες χάνονται και σε ποιους πάνε...

Σημαντικό στοιχείο στην παρούσα εκλογική αναμέτρηση είναι η συμμετοχή, για πρώτη φορά, 276 Τουρκοκυπρίων, που ζουν και εργάζονται στην ελεύθερη Κύπρο. Παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές είχαμε και την εκλογή των αντιπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων και μειονοτήτων, που ζουν στην ελεύθερη Κύπρο.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας

Μιλώντας στους χιλιάδες συγκεντρωμένους έξω από τα γραφεία του Κόμματος, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, σημείωσε ότι «το ΑΚΕΛ ήταν, είναι και θα παραμείνει πρώτο». Αναφερόμενος στην πτώση των ποσοστών, σημείωσε ότι «το ΑΚΕΛ προβληματίζεται συνεχώς αυτά τα τρία χρόνια κι έχει ένα συνεχή διάλογο με τον απλό άνθρωπο, με τον κόσμο. Και ξέρει τους λόγους της πτώσης αυτής». Τόνισε μάλιστα ότι η πτώση «δεν είναι οι ευσεβείς πόθοι ορισμένων», που το ήθελαν να χάνει δυνάμεις λόγω της στάσης του στο δημοψήφισμα για το «σχέδιο Ανάν». Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι «το ΑΚΕΛ θα παραμείνει αφοσιωμένο και σταθερό για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα συμφιλιώνει τον κυπριακό λαό, αλλά την ίδια ώρα θα διασφαλίζει ότι νοικοκύρης σ' αυτό τον τόπο είναι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι».

Εν αναμονή των εκτιμήσεων των οργάνων του Κόμματος για τα αποτελέσματα ο Δ. Χριστόφιας επισήμανε ότι η μείωση των ποσοστών «έχει σχέση με τη διακυβέρνηση του τόπου», τονίζοντας ότι «διαφορετικές ήταν οι συνθήκες το 1996 και το 2001, περίοδος κατά την οποία οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ στράφηκαν προς το ΑΚΕΛ γιατί ήθελαν να δώσουν μηνύματα προς τα κόμματά τους, τα οποία συνεργάστηκαν το πρώτο το 1991-1996 και το δεύτερο το 1998-2001 με τον ΔΗΣΥ». Επισήμανε δε ότι ήταν αναμενόμενο πως θα «επαναπατρίζονταν» στα κόμματά τους.

Επίσης, σημαντικό ρόλο στις παρούσες εκλογές, κατά τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, διαδραμάτισε η ένταξη στην ΕΕ, «όπου τα πράγματα είναι δύσκολα για τον απλό άνθρωπο», υπενθυμίζοντας τις προειδοποιήσεις του ΑΚΕΛ για θέματα όπως η ακρίβεια, η ανεργία, οι προσπάθειες εφαρμογής νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Παράλληλα, ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε ότι υπήρξε μία επίθεση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων κατά των Ελληνοκυπρίων, στο δημοψήφισμα της 24ης του Απρίλη 2004, επισημαίνοντας το γεγονός ότι «η πολιτική δύναμη η οποία με συνέπεια έδωσε τη μάχη στην Ευρώπη και στον διεθνή χώρο για να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις του ιμπεριαλισμού - μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και το ομολογεί και ο ίδιος όπως είπε - ήταν και παραμένει το ΑΚΕΛ Αριστερά-Νέες Δυνάμεις».

Καταλήγοντας ο ΓΓ του Κόμματος ξεκαθάρισε ότι «το ΑΚΕΛ θα διατηρηθεί η ισχυρότερη δύναμη η οποία θα δώσει τον καλύτερό της εαυτό για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος. Η ισχυρότερη δύναμη η οποία θα στηρίξει τις προσπάθειές μας στο διεθνή χώρο για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία να λειτουργεί προς το συμφέρον των Κυπρίων». Δεσμεύτηκε δε ότι ως κόμμα των εργαζομένων, «από θέση αρχής, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα δικαιώματά τους και για την υπεράσπιση και διεκδίκηση νέων δικαιωμάτων: ΑΤΑ, 14η σύνταξη και πολλά άλλα τα οποία το συνέδριο έθεσε ενώπιον του κόμματος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στοχεύουμε λύση(2007-08-12 00:00:00.0)
Συζητήσεις για τις επόμενες προεδρικές εκλογές(2007-03-06 00:00:00.0)
Στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές(2006-05-21 00:00:00.0)
Ανοίγει η «ψαλίδα» υπέρ του ΑΚΕΛ(2006-04-11 00:00:00.0)
Οι Κύπριοι δε χρειάζονται εγγυητές(2005-01-04 00:00:00.0)
Εκλογικές ανατροπές στην Κύπρο(2004-06-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ