Σάββατο 24 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να πέσουν κάτω οι μπλε και οι πράσινες σημαίες και στους δύο γύρους

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Στην Ξάνθη υπάρχουν όλα τα στοιχεία και οι αποδείξεις, που δείχνουν πως τα δύο κόμματα εξουσίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έχουν ένα πράγμα στο μυαλό τους και στην καρδιά τους: Μέσα από τα διάφορα αναπτυξιακά και κοινωνικά προγράμματα, να βοηθήσουν στη συγκέντρωση όσο γίνεται μεγαλύτερου πλούτου σε λιγότερα χέρια. Τα κόμματα αυτά, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση, εργάζονται για τους καπιταλιστές επιχειρηματίες. Σ' αυτό, κατά τη γνώμη μας, δεύτερη κουβέντα δεν υπάρχει».

Με την παραπάνω διαπίστωση, η Αλέκα Παπαρήγα ξεκίνησε την εισήγησή της στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στην Ξάνθη.

Απευθυνόμενη στα εργατικά λαϊκά στρώματα της Ξάνθης, στη φτωχή αγροτιά, στους μικρούς επαγγελματίες, σημείωσε: «Τους λέμε ένα πράγμα. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να αλλάξουν στάση και συμπεριφορά. Δε θέλουν και δεν μπορούν να αλλάξουν. Είναι κόμματα από τη φύση τους φορείς της αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτό, όμως, δεν πρέπει κανείς να το εκλάβει παθητικά και μοιρολατρικά. Διότι μπορεί να αλλάξει πολιτική συμπεριφορά και στάση η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, των εργατοϋπαλλήλων, της φτωχής αγροτιάς, των μικροεπαγγελματιών. Αυτό εξαρτάται από τον καθένα. Η αλλαγή πολιτικής συμπεριφοράς σημαίνει συνειδητοποίηση ότι έχει να κάνει με δύο κόμματα ταξικής πολιτικής, ότι έχει να κάνει με δύο κόμματα, που ξέρουν με επιστημονικό τρόπο να κοροϊδεύουν τον κόσμο, να επεξεργάζονται - να τη "δουλεύουν" κατά το κοινώς λεγόμενο - την κοινή γνώμη. Επομένως, πρέπει να τα εγκαταλείψουν αυτά τα δύο κόμματα.

Να τους τιμωρήσουν με όλους τους τρόπους και τα μέσα που έχει σήμερα ο λαός. Π.χ., με την ψήφο. Διότι ψήφος στο Κοινοβούλιο, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος σημαίνει νομιμοποίηση, και εκεί, της αντιλαϊκής πολιτικής. Οι τοπικές εκλογές που έρχονται είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να χάσουν όσο γίνεται περισσότερες δυνάμεις. Να πέσουν κάτω οι μπλε και οι πράσινες σημαίες και στους δύο γύρους. Η απάντηση που πρέπει να δώσει σήμερα ο λαός πρέπει να είναι απάντηση αγωνιστική, ριζοσπαστική, ενωτική. Πιστεύουμε ότι και στη μάχη των τοπικών εκλογών αυτό που είναι ρεαλιστικό σήμερα είναι να ενισχυθούν αποφασιστικά τα ψηφοδέλτια συνεργασίας, που στηρίζουν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση και η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, μαζί με όλους εκείνους που σε τοπικό επίπεδο είναι διατεθειμένοι να σηκώσουν ανάστημα απέναντι στα δύο κόμματα. Η μάχη των τοπικών εκλογών, αντικειμενικά, μπορεί να φέρει διπλό καρπό. Κατ' αρχήν να φέρει ένα πολιτικό πλήγμα στα δύο κόμματα, στην κυβέρνηση, στην αξιωματική αντιπολίτευση και, δεύτερο, ένα πολιτικό πλήγμα στις δυνάμεις τους μέσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο καβγάς ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλος. Και θα μεγαλώσει ακόμα πιο πολύ. Το επίκεντρό τους είναι ο έλεγχος του κρατικού μηχανισμού, ο έλεγχος της κομματικής εκλογικής πελατείας. Από τον καβγά τους είναι έξω η μεγάλη πλειοψηφία του λαού, τα προβλήματα που έχουν, π.χ., οι εργαζόμενοι στη Βιομηχανία Ζάχαρης, στη ΣΕΚΑΠ, στις άλλες βιομηχανίες που έκλεισαν. Είναι έξω το πρόβλημα της λαϊκής Παιδείας, της λαϊκής Υγείας κλπ.».

Το δημόσιο και το λαϊκό να ταυτιστεί με το δωρεάν

Με την ευκαιρία, ξεκαθάρισε πως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να παραπλανώνται, όταν ακούνε συνθήματα του τύπου δημόσια Παιδεία σύγχρονη, δημόσια Υγεία σύγχρονη. «Αυτά σήμερα δε λένε τίποτα ως συνθήματα. Εμείς προσθέτουμε και δωρεάν. Το δημόσιο και το λαϊκό πρέπει να ταυτιστεί με το δωρεάν. Δεν το λένε το δωρεάν. Και όπως έχει δείξει και η Ευρώπη μπορεί να υπάρχουν δημόσια και κρατικά συστήματα, τα οποία να τα πληρώνει ο εργαζόμενος. Είτε με τους φόρους, είτε με τις εισφορές, είτε με τη συμμετοχή στα φάρμακα, είτε με τα φροντιστήρια, είτε με τα χρήματα που δίνει για τα μεταπτυχιακά κλπ.».

Και η Αλ. Παπαρήγα πρόσθεσε: «Αποδεικνύεται έξω από την πραγματικότητα αυτό που τα άλλα κόμματα λένε - κι εδώ θα πρέπει να πούμε ότι σ' αυτόν τον τομέα ο ΣΥΝ είναι συμπαραστάτης - ότι μπορεί να συνυπάρξει δημόσιος και ιδιωτικός τομέας επιχειρηματικός, στην Παιδεία, στην Υγεία και σε άλλους κοινωνικούς τομείς. Πρόκειται για μια συνύπαρξη εχθρική στο δημόσιο τομέα και η συνύπαρξη εκδηλώνεται ως εξής: Οι επιχειρηματίες θέλουν έναν δημόσιο τομέα και στην Παιδεία και στην Υγεία και στους άλλους τομείς κοινωνικής πολιτικής, ιδιαίτερα στην Πρόνοια, στην Πρόληψη, ακριβώς για να τον απομυζούν και να τον εκμεταλλεύονται. Να εκμεταλλεύονται την υποδομή του και να βρίσκουν πελατεία από το Δημόσιο στα δικά τους μαγαζιά και μαγαζάκια. Αυτή είναι η ουσία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αδ. Γεωργιάδης: Το άσπρο μαύρο (2013-12-05 00:00:00.0)
ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ το νομοσχέδιο της αμορφωσιάς και της εκμετάλλευσης (2013-08-13 00:00:00.0)
Δεν υπάρχει φιλολαϊκός έλεγχος της εμπορευματοποιημένης Υγείας (2010-01-16 00:00:00.0)
Ασφάλεια με ισχυρό ΚΚΕ (2009-09-29 00:00:00.0)
Στην πολιτική της πλουτοκρατίας η ρίζα των προβλημάτων της μειονότητας (2006-06-25 00:00:00.0)
«Μπάζει εμπορευματοποίηση» (2005-06-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ