Τετάρτη 5 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στραγγαλίζονται τα εργαστήρια

Την παράδοση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα διαπλεκόμενα συμφέροντα της ασφάλισης και της υγείας κατάγγειλαν χτες οι εργαστηριακοί γιατροί

Εναν κρίκο στην αλυσίδα ενίσχυσης του επιχειρηματικού τομέα στους τομείς της υγείας και της ασφάλισης αποτελεί η πρόταση για το κοστολόγιο των ιατρικών πράξεων που διαμόρφωσε η Επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου της Υγείας (ΚΕΣΥ).

Ετσι με το πρόσχημα της αποκατάστασης της ισορροπίας η κυβέρνηση κινείται στη μείωση των αμοιβών, με αποτέλεσμα να προδιαγράφεται η εξολόθρευση των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, όπως κατάγγειλε χτες σε συνέντευξη Τύπου η Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Εργαστηριακών Γιατρών Βιοπαθολόγων Κυτταρολόγων και Παθολογοανατόμων (ΠΕΕΕΒΚΠ).

Οι ιατρικές πράξεις είναι καθηλωμένες από τον Απρίλη του 1991 (πχ μια επίσκεψη στο ιατρείο τιμάται 2.200 δραχμές ή μια αιμοληψία 980 δραχμές). Ολοι οι μέχρι τώρα υπουργοί Υγείας είχαν συγκροτήσει μια επιτροπή για το θέμα και η τελευταία μετά από δυο χρόνια κατέληξε σε μια πρόταση εξολόθρευσης «του ελεύθερου επαγγελματία γιατρού, του γιατρού της γειτονιάς και του γιατρού που ήταν συμβεβλημένος με το ασφαλιστικό ταμείο», όπως κατήγγειλε χτες η ΠΕΕΕΒΚΠ

Ο τρόπος κοστολόγησης είχε ως βάση την αμοιβή επίσκεψης του παθολόγου που θα διαμορφωθεί σε 4.000 δραχμές. Ωστόσο, η διαμόρφωση του κοστολογίου έγινε με τέτοιο τρόπο που -όπως εξήγησαν οι γιατροί- οι τιμές των εξετάσεων που παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα μειώθηκαν, ενώ αυξήθηκαν εκείνες που παρουσιάζουν μικρή συχνότητα.

Ετσι ένα «τσεκ απ» από 13.610 δραχμές μειώθηκε σε 12.000 δραχμές (-12%). Ενα πιο διευρυμένο «τσεκ απ» από 27.980 δραχμές μειώνεται σε 20.000 δραχμές (-28,5%). Ο έλεγχος της αναιμίας μειώνεται από 20.540 δραχμές σε 14.800 δραχμές (-μείωση 28%) και του θυρεοειδούς από 35.200 σε 16.800 δραχμές (-52,3%).

Κι ενώ φαίνεται φιλολαϊκή η πρόταση για τη μείωση των αμοιβών, στην πράξη, όταν θα βγει απ' τη μέση ο εργαστηριακός γιατρός, όλες οι υπηρεσίες των εργαστηρίων θα καταλήξουν στα πακέτα των εταιριών που δρουν στο χώρο της υγείας.

Μάλιστα το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Υγείας για τα Διαγνωστικά Κέντρα (ΔΚ) δε βάζει κανένα περιορισμό στην εταιρική μορφή - θα μπορούν να πλειοψηφούν οι επιχειρηματίες - ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία θα τις υπογράφουν πια οι εταιρίες των ΔΚ.

Το στίγμα αυτής της εξέλιξης το έδωσε χτες η ΠΕΕΕΒΚΠΕ: «Το παραδοσιακό εργαστήριο που ήδη παραπαίει οικονομικά είναι καταδικασμένο σε διακοπή λειτουργίας ή διακοπή των συμβάσεων με τα ασφαλιστικά ταμεία. Σπρώχνεται λοιπόν το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην ιδιωτική ασφάλιση και τους διάφορους "ασφαλοκένταυρους". Οδηγούμαστε στη μονοπώληση της υγείας από μεγάλα διαπλεκόμενα συμφέροντα στο χώρο της ασφάλισης και της υγείας. Με αυτόν τον τρόπο η ιατρική φεύγει από τους γιατρούς, μετατρέπεται σε επιχείρηση, ο ασθενής σε εμπόρευμα που κοστολογείται και αποτιμάται από μεν την κοινωνική ασφάλιση εξευτελιστικά, όχι σαν ανθρώπινη οντότητα, αλλά σαν σκουπίδι, σαν τίποτε και έτσι αναγκαστικά σπρώχνεται, με τον εξευτελισμό αυτό και την ουσιαστική κατάργηση της κοινωνικής του ασφάλισης, στην παγίδα της ιδιωτικής "εξασφάλισης", που τον βλέπει σαν την κότα με τα χρυσά αυγά, γιατί τον μετατρέπει σε πηγή πλουτισμού των εμπόρων υγείας και των ασφαλιστικών εταιριών».

Στη χτεσινή συνέντευξη παραβρέθηκε ο Κ. Οικονόμου, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος κατηγόρησε το υπουργείο Υγείας για έλλειψη διαλόγου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ