Πέμπτη 27 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΚΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΜΕΝΤΣΙΝΙ
Μην της το πεις

Ο πατέρας Λουίτζι Κομεντσίνι ήταν παιδί του νεορεαλισμού. Στη συνέχεια, στράφηκε στην κοινωνική κωμωδία, χωρίς ποτέ να ξεχάσει τις ρίζες του, με την οποία και καθιερώθηκε. Η ταινία του «Ψωμί, Ερωτας και Φαντασία», τον έκανε παγκόσμια γνωστό. Ακολούθησαν δυο ακόμα ταινίες με ψωμί, «Ψωμί, Αγάπη και Ονειρα», «Ψωμί, Αγάπη και Ζήλια», και επίσης άλλες, όπως «Ολοι στο σπίτι», «Καβάλα στον Τίγρη», «Χαρτοπαίκτης με Ταλέντο» κ.ά.

Η κόρη, Κριστίνα Κομεντσίνι, η σκηνοθέτης της ταινίας «Μην της το πεις», σκηνοθέτησε περισσότερες από δέκα ταινίες μεγάλου μήκους, έγραψε ή συνέγραψε σενάρια για τέσσερις ακόμα ταινίες μεγάλου μήκους, έγραψε και εξέδωσε πέντε βιβλία! Γενικά, είναι πολύ παραγωγικός άνθρωπος!

Η τελευταία της ταινία, την οποία και εξετάζουμε, συνέλεξε ρεκόρ υποψηφιοτήτων και βραβείων! Ξεπέρασε τα είκοσι! Η ίδια η ταινία, βέβαια, η οποία είναι βασισμένη στο τελευταίο της μυθιστόρημα, «La Bestia nel Coure», σε καμία περίπτωση, δε δικαιολογεί αυτή τη συλλογή! Αντίθετα, προκαλεί ερωτήματα. Τι είδαν και τι βράβευσαν;

Η ιστορία είναι απλή έως τηλεοπτική! Μια νεαρή ηθοποιός ζει με το φίλο της, επίσης ηθοποιό. Τακτικά, περιποιείται μια τυφλή παιδική της φίλη, η οποία (η τυφλή), είναι ερωτευμένη μαζί της. Η νεαρή ηθοποιός μένει έγκυος (από το φίλο της)! Στην εγκυμοσύνη της βλέπει διάφορες φαντασιώσεις. Μια από αυτές την ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς αναμοχλεύει το παιδικό και οικογενειακό της παρελθόν. Για να βρει την απάντηση φεύγει στην Αμερική, όπου ζει ο αδερφός της. Εκεί μαθαίνει πως ο πατέρας τους ήταν παιδεραστής και αιμομείκτης και η μάνα τους μια καρτερική σύζυγος! Επιστρέφει από την Αμερική, γεννάει το παιδί και ...Happy end!

Ακόμα και αυτό το θέμα θα μπορούσε να ενδιαφέρει. Αν, βέβαια, υπήρχε στόχος. Και σοβαρή δικαιολογία, γιατί να μεταφερθεί μια τέτοια ιστορία στην οθόνη και μάλιστα στη μεγάλη οθόνη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τέτοια δικαιολογία δεν υπάρχει. Ετσι ο θεατής αποκομίζει την αίσθηση, πως μια ομάδα μικροαστοί διανοούμενοι, εκεί που «πίνανε και τα λέγανε», αποφάσισαν να γυρίσουν μια ταινία. Αρπαξαν δυο - τρία άρρωστα στιγμιότυπα του κύκλου τους, μια - δυο άρρωστες αναφορές «λαϊκών» εφημερίδων και στρώθηκαν στη δουλιά. Αποτέλεσμα: είκοσι υποψηφιότητες και βραβεία!

Από ψαχνό, όμως, τίποτα! Δυο ώρες βαρεμάρα. Τυλιγμένη, βέβαια, σε καλή συσκευασία, με αισθησιακούς υπαινιγμούς και λεσβιακά φιλιά στο στόμα, με ανοχή για τις ιδιαιτερότητες, ακόμα και της αιμομειξίας, κατά έναν τρόπο! Ο,τι γεμίζει το γυάλινο «κουτί» τα μεσημέρια! Χωρίς να παραλείψει τα πλούσια ντεκόρ, τα θαυμάσια εξοχικά, τα καλά ρεστοράν, τις βόλτες στα μαγαζιά.

Παίζουν: Τζιοβάνα Μεσατζιόρνο, Αλέσιο Μπόνι, Στεφανία Ρόκα, Αντζελα Φινοτσιάρο, Γκιουζέπε Μπατιστόν, Λουίτζι Λο Κάσιο, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ