Πέμπτη 27 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Ζύμωση» στη Βουλή με ανακοίνωση της Κομισιόν

Ούτε στιγμή δε διακόπτει η κυβέρνηση την προσπάθειά της να πείσει για το «αναγκαίο» των αναδιαρθρώσεων στην ανώτατη εκπαίδευση, αξιοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο. Ετσι, σήμερα φέρνει προς συζήτηση στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής και τους Ευρωβουλευτές, ανακοίνωση της Κομισιόν με τίτλο: «Επίτευξη της ατζέντας εκσυγχρονισμού για πανεπιστήμια: εκπαίδευση, έρευνα και καινοτομία».

Πρόκειται για μια ανακοίνωση που δεν έχει συζητηθεί ακόμα στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά αποτελεί συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων και ενεργειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κατεύθυνσης της ενίσχυσης και της επιτάχυνσης των αναδιαρθρώσεων στην ανώτατη εκπαίδευση σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Στην κορυφή του προβληματισμού της Κομισιόν είναι η σύνδεση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις, που αναλύεται σε ξεχωριστό κεφάλαιο της ανακοίνωσης, με τίτλο: «Παροχή κινήτρων για δομημένες εταιρικές σχέσεις με την επιχειρηματική κοινότητα»! Παράλληλα, προβάλλει το μοντέλο του πανεπιστημίου που όλο και περισσότερο θα λειτουργεί και το ίδιο ως επιχείρηση, ενώ δίνει βάρος στη λεγόμενη «κινητικότητα» που δεν είναι τίποτε άλλο από φοιτητική και εργασιακή μετανάστευση - περιπλάνηση εντός της ΕΕ, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες του κεφαλαίου. Γι' αυτό εξάλλου, στέκεται και στο ζήτημα των «δεξιοτήτων» που παρέχονται από τα ιδρύματα και την εναρμόνισή τους με τις απαιτήσεις της αγοράς, λες και η επιστήμη μετριέται σε... «συνταγές» που αποστηθίζουν οι φοιτητές!

Ξεχωριστά, η ανακοίνωση της Κομισιόν στέκεται και στα ζητήματα της έρευνας, δίνοντας έμφαση στην εφαρμοσμένη έρευνα, τη λεγόμενη «καινοτομία», δηλαδή να παράγονται περισσότερες πατέντες που θα... αγοράζουν οι επιχειρήσεις και θα μπορούν να αξιοποιήσουν άμεσα μεγιστοποιώντας τα κέρδη τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ