Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Με την πολιτική σας γιγαντώνετε τα μονοπώλια και τη διαφθορά

Επίκαιρη Επερώτηση κατέθεσαν το σύνολο των βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίεςαγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές το γάλα, ενώ στην κατανάλωση φτάνει σε πολλαπλάσιες τιμές (από παλαιότερη κινητοποίηση παραγωγών γάλακτος)

Eurokinissi

Οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίεςαγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές το γάλα, ενώ στην κατανάλωση φτάνει σε πολλαπλάσιες τιμές (από παλαιότερη κινητοποίηση παραγωγών γάλακτος)
Επίκαιρη Επερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο των τροφίμων, όπου, ελέω κυβερνητικής πολιτικής, τα μονοπώλια αυξάνουν τα κέρδη τους κερδοσκοπώντας σε βάρος αγροτών και καταναλωτών.

Το πλήρες κείμενο της Επερώτησης, που υπογράφει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έχει ως εξής:

«Η αποκάλυψη του εκβιασμού μιας γαλακτοβιομηχανίας από ηγετικό στέλεχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποτέλεσε αφορμή για την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να επιδοθούν στη σκανδαλολογία, αποφεύγοντας συστηματικά να αναφερθούν στις αιτίες που γεννούν τα σκάνδαλα.

Ο περιορισμός της αντιπαράθεσης μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στον ατομικό πλουτισμό κομματικών στελεχών αποπροσανατολίζει τους κτηνοτρόφους και όλα τα λαϊκά στρώματα και συγκαλύπτει την αντιλαϊκή τους πολιτική που αποτελεί πραγματικό σκάνδαλο για τα λαϊκά στρώματα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική τους ισχυροποίησαν το ρόλο των μονοπωλίων στην οικονομική ζωή της χώρας αυξάνοντας την κερδοφορία τους και τους εξασφάλισαν όλες τις προϋποθέσεις για να κερδοσκοπούν σε βάρος των αγροτών και των καταναλωτών.

Με τις αναθεωρήσεις της ΚΑΠ που υπερψήφισαν στα πλαίσια της ΕΕ οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εκφύλισαν ή κατάργησαν τις τιμές παρέμβασης σε όλα τα αγροτικά προϊόντα και με τον ΠΟΕ απελευθέρωσαν τις εισαγωγές για να μπορούν οι εμποροβιομήχανοι να εκβιάζουν τους αγρότες και να μειώνουν τις τιμές. Αμεσο πρακτικό αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών η συνεχής πτώση όχι μόνο των πραγματικών αλλά και των ονομαστικών τιμών πολλών αγροτικών προϊόντων, όπως, γάλακτος, σταφίδας, κρασοστάφυλων, σιτηρών, οπωροκηπευτικών, κ.ά., το ξεκλήρισμα πολλών μικρομεσαίων αγροτών και η συγκέντρωση της παραγωγής σε λιγότερα χέρια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΛΟΓ (Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος), μέσα σε δέκα χρόνια, από το 1993 έως το 2003, οι μικροί παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος με ετήσια παραγωγή μικρότερη των 50 τόνων μειώθηκαν κατά 77%, από 25.041 σε 5.087, και ενώ το 1993 είχαν το 44,3% της συνολικής παραγωγής το 2003 είχαν μόνο το 13,9%.

Με τη συνειδητή χρεοκοπία, το κλείσιμο και το ξεπούλημα στους ιδιώτες των συνεταιριστικών οργανώσεων, που προώθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με τις ηγεσίες των συνεταιριστικών τους παρατάξεων, άφησαν ελεύθερες 4-5 ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες που μονοπωλούν τον κλάδο να καθορίζουν σύμφωνα με τα συμφέροντά τους τις τιμές γάλακτος στον παραγωγό και στον καταναλωτή, ανοίγοντας την ψαλίδα, με αποτέλεσμα να φθάσει η τιμή του καταναλωτή να είναι 3,5 φορές μεγαλύτερη της τιμής του παραγωγού. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής ξεπούλησαν τρία από τα μεγαλύτερα συνεταιριστικά εργοστάσια στους ιδιώτες (ΑΓΝΟ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΣΕΡΓΑΛ), έκλεισαν τη ΣΥΝΕΡΓΑΛ, την ΑΣΠΡΟ και άλλα μικρότερα συνεταιριστικά εργοστάσια και τώρα μεθοδεύουν το ξεπούλημα στους ιδιώτες της ΔΩΔΩΝΗΣ και της ΡΟΔΟΠΗΣ. Στοιχείο αυτής της πολιτικής, που περιθωριοποιεί τους συνεταιρισμούς και γιγαντώνει τα ιδιωτικά μονοπώλια, αποτελεί και η κατανομή των κονδυλίων του Γ΄ ΚΠΣ, όπου πάνω από το 90% των κινήτρων για δημιουργία, εκσυγχρονισμό και μετεγκατάσταση μεταποιητικών βιομηχανιών αγροτικών προϊόντων παίρνουν τα ιδιωτικά μονοπώλια και τα υπόλοιπα οι συνεταιριστικές και οι δημοτικές επιχειρήσεις.

Με την απελευθέρωση των τιμών καταναλωτή και την κατάργηση της διατίμησης σε βασικά διατροφικά προϊόντα, όπως το ψωμί, που έκαναν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με πρόσχημα να λειτουργήσει ανεμπόδιστα η αγορά και ο ανταγωνισμός για να επιφέρει τάχα καλύτερες τιμές στον παραγωγό και στον καταναλωτή και καλύτερη ποιότητα προϊόντων, πέτυχαν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Αυτά που άλλωστε πραγματικά επιδίωκαν. Το άνοιγμα της ψαλίδας στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή, την κατακόρυφη αύξηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, την κυριαρχία τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και την υπονόμευση της δημόσιας υγείας με τα αλλεπάλληλα διατροφικά σκάνδαλα που βλέπουν ή δε βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, την περίοδο 2000-2004 η ονομαστική αύξηση στις τιμές των διαφόρων ειδών γάλακτος που πήραν οι κτηνοτρόφοι ήταν 2,5 έως 5 φορές μικρότερη από τον επίσημο πληθωρισμό και ακόμα μικρότερη από την αύξηση του κόστους παραγωγής. Την ίδια περίοδο η αύξηση των καθαρών κερδών των μεγαλύτερων γαλακτοβιομηχανιών ήταν 8 φορές μεγαλύτερη από τον πληθωρισμό. Αυτές τις διαφορετικές αυξήσεις τις γνώριζαν η Επιτροπή Ανταγωνισμού και οι κυβερνήσεις αλλά δεν έκαναν τίποτε επειδή τις θεωρούσαν νόμιμες. Και δεν ήταν μόνο στο γάλα αλλά σε όλα τα αγροτικά διατροφικά προϊόντα. Και όχι μόνο σε αυτά, αλλά σε όλους τους οικονομικούς τομείς. Στις τράπεζες, για παράδειγμα, το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στο μέσο επιτόκιο καταθέσεων και το μέσο επιτόκιο χορηγήσεων για τα λαϊκά στρώματα είναι μεγαλύτερο από το άνοιγμα στις τιμές γάλακτος παραγωγού και καταναλωτή. Αυτή την επίσημη γενικευμένη κλοπή των λαϊκών στρωμάτων από το μεγάλο κεφάλαιο "νομιμοποιούσε" η Επιτροπή Ανταγωνισμού και ταυτόχρονα καλλιεργούσε αυταπάτες ότι στόχο της έχει να εξυγιάνει τον ανταγωνισμό, να επιβάλει την ηθική στην έτσι κι αλλιώς ανήθικη αγορά για να ωφεληθούν τάχα τα λαϊκά στρώματα.

Με τα κίνητρα συγχωνεύσεων και εξαγορών που θεσμοθέτησαν από κοινού στη Βουλή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία μεγάλων βιομηχανικών και εμπορικών ομίλων, με πρόσχημα να αντέξουν στο σκληρό ανταγωνισμό της λεγόμενης ελεύθερης παγκοσμιοποιημένης αγοράς, συνέβαλαν άμεσα και συνειδητά στη δημιουργία ολιγοπωλιακών ομίλων και στη λειτουργία των καρτέλ. Η διαδικασία ενίσχυσης των μεγάλων επιχειρήσεων συμβαδίζει με τις γενικότερες ανατροπές των εργασιακών σχέσεων. Και ενώ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να γιγαντώσουν τα μονοπώλια και τα καρτέλ, τώρα προσποιούνται ότι τους ξαφνιάζει η ύπαρξη και η δράση τους.

Στο γάλα πέντε ιδιωτικά μονοπώλια κυριαρχούν στον κλάδο, με αποτέλεσμα το 2004 να έχουν το 77% των συνολικών κερδών του κλάδου, σε έναν τζίρο που ανερχόταν σε 2 δισ. ευρώ.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που προβάλλεται σαν θεματοφύλακας του υγιούς ανταγωνισμού και της αγοράς, αποδείχτηκε στην πράξη τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες ότι εξ αντικειμένου δεν μπορεί να παίξει το ρόλο που υποκριτικά της αποδίδουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επειδή η διαφθορά και η κερδοσκοπία είναι συστατικά στοιχεία του οικονομικο-κοινωνικού συστήματος, μηχανισμό του οποίου αποτελεί και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Παρ' όλα αυτά από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προβάλλουν σαν λύση στη ληστεία των λαϊκών στρωμάτων από το μεγάλο κεφάλαιο την Επιτροπή Ανταγωνισμού για να αποτρέψουν την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος, που μπορεί να περιορίσει την ασυδοσία των μονοπωλίων και τα σκάνδαλα, αν ο στόχος αυτός είναι άμεσα συνδεδεμένος με τη συνολικότερη αμφισβήτηση των κερδών και της κυριαρχίας των μονοπωλίων.

Το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις θα συμβάλει στην ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος, που αποτελεί τη μόνη και ικανή προϋπόθεση για να περιοριστούν τα σκάνδαλα και να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί στόχοι της σκανδαλολογίας. Ταυτόχρονα, θα αναδείχνει τη γενεσιουργό αιτία των σκανδάλων γιατί αν δεν ανατραπεί η αιτία, η πάλη κατά των σκανδάλων θα μοιάζει με Λερναία Υδρα.

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυβέρνηση της ΝΔ γιατί με την πολιτική της, που αποτελεί συνέχεια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, γιγαντώνει τα μονοπώλια και τη διαφθορά, νομιμοποιεί την κλοπή και εκμετάλλευση των αγροτών και όλων των λαϊκών στρωμάτων από το μεγάλο κεφάλαιο και αποπροσανατολίζει το λαό με τις γνωστές τετριμμένες υποσχέσεις περί μηδενικής ανοχής και ότι το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκαλο».

Την Επίκαιρη Επερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές: Αλέκα Παπαρήγα, Νίκος Γκατζής, Λιάνα Κανέλλη, Ορέστης Κολοζώφ, Παναγιώτης Κοσιώνης, Βέρα Νικολαΐδου, Ελπίδα Παντελάκη, Σταύρος Σκοπελίτης, Αντώνης Σκυλλάκος, Αγγελος Τζέκης, Τάκης Τσιόγκας, Γιώργος Χουρμουζιάδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ