Κυριακή 15 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Ζητούνται χορηγοί...

Το αεροπλάνο του Αμερικανού Προέδρου θα ...προσγειωθεί στο Μέγαρο Μουσικής, εξαιτίας των περιορισμένων δυνατοτήτων της σκηνής της Λυρικής («Ο Νίξον στην Κίνα», είναι ο τίτλος της όπερας του Τζον Ανταμς που θα ανεβάσει η Λύρική)
Το αεροπλάνο του Αμερικανού Προέδρου θα ...προσγειωθεί στο Μέγαρο Μουσικής, εξαιτίας των περιορισμένων δυνατοτήτων της σκηνής της Λυρικής («Ο Νίξον στην Κίνα», είναι ο τίτλος της όπερας του Τζον Ανταμς που θα ανεβάσει η Λύρική)
Η αγγελία «Ζητούνται χορηγοί» μπορεί ακόμη να μην έχει αναρτηθεί στην Εθνική Λυρική Σκηνή, χαρακτηρίζει, όμως, το πνεύμα και τις ενέργειες τόσο της κυβερνητικής πολιτικής όσο και της νέας διοίκησης του οργανισμού. Παρά τις πρόσφατες «κορώνες» του Γ. Βουλγαράκη για στήριξη και ανάπτυξη του μοναδικού λυρικού μας θεάτρου, με «στόχο να το εντάξουμε ως ισότιμο εταίρο στη διεθνή σκηνή», η ΕΛΣ ξεκινά τη νέα καλλιτεχνική περίοδο εναποθέτοντας ελπίδες στις όποιες χορηγικές ευεργεσίες - άραγε με τι τίμημα; Το ίδιο το κράτος, ασκώντας και απέναντί της μια ασφυκτική οικονομική πολιτική, όπως άλλωστε συμβαίνει και με άλλους κρατικούς πολιτιστικούς φορείς, ανοίγει την πόρτα για να «χορέψουν» πλέον και στη Λυρική οι ιδιώτες. Η νέα καλλιτεχνική περίοδος ξεκινά με τη Λυρική να παραμένει εγκλωβισμένη στα ενοικιαζόμενα και στενάχωρα «Ολύμπια» και «Ακροπόλ» (που διαμορφώθηκαν για μια ακόμη φορά) και με μία εμφάνισή της στο ευρύχωρο και πολυπροικισμένο Μέγαρο Μουσικής (εγκαινιάζεται συνεργασία για μία με δύο παραγωγές το χρόνο), προκειμένου «η Λυρική να προπονείται σε μεγάλη σκηνή» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Στέφανος Λαζαρίδης. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι η αυλαία ανοίγει χωρίς ακόμη να έχουν υπογραφεί οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας για το 2006.

Δείγματα νέας στρατηγικής

Το στίγμα του «νέου οράματος» ως προς την οικονομική πορεία της Λυρικής, το έδωσε ξεκάθαρα πριν από λίγες μέρες ο μεγαλοβιομήχανος - πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ και νυν πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΣ - Οδυσσέας Κυριακόπουλος: «Σχεδιάζουμε νέα στρατηγική στον τομέα των χορηγιών, μελετούμε και σκοπεύουμε ν' αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που παρέχει ο ιδιωτικός τομέας», ανέφερε ο εγκέφαλος της νέας στρατηγικής, που οδηγεί ολοένα και περισσότερο τη Λυρική στην αγκαλιά του μεγάλου κεφαλαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 25,6 εκατομμύρια ευρώ, που χρειάζεται η Λυρική Σκηνή για τη φετινή περίοδο, η διοίκηση έχει ζητήσει από το ΥΠΠΟ να καλύψει μόνο τα 19 εκ. ευρώ! Τα υπόλοιπα 6,6 εκ. καθώς και τα 2 εκ. (για επενδύσεις και εξοπλισμό) η διοίκηση της ΕΛΣ δεσμεύτηκε (!) στον υπουργό Πολιτισμού ότι θα τ' αναζητήσει αλλού...Από πώληση εισιτηρίων, χορηγίες κλπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κρατική επιχορήγηση των 19 εκ. ευρώ (αν τελικώς δοθεί), αρκεί για να καλύψει μόνο μισθούς, ενοίκια και λειτουργικά έξοδα (!). Η παραγωγή καλλιτεχνικού έργου, μιας και η κρατική επιδότηση αρκεί μόλις για τις ανελαστικές δαπάνες, επαφίεται σε χορηγούς και εισπράξεις από εισιτήρια...Το σύνθημα της νέας διοίκησης, που χαίρει της αμέριστης εμπιστοσύνης του υπουργού Πολιτισμού, για την πορεία της Λυρικής είναι «εξυγίανση και ανάπτυξη χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση του Δημοσίου»... Σ' αυτό το σκηνικό η φράση του Γ. Βουλγαράκη ότι «η εποχή των εκπτώσεων έχει περάσει», φαντάζει μάλλον οξύμωρη. Οσον αφορά στα συσσωρευμένα χρέη της ΕΛΣ (πάνω από 10εκ. ευρώ) το ΥΠΠΟ έχει καλύψει μέχρι τώρα μόλις τα 4 εκ. ευρώ, ενώ τα άλλα ...αναμένονται.

Η αυλαία της φετινής καλλιτεχνικής περιόδου θ' ανοίξει με «Ντον Τζοβάνι» του Μότσαρτ, στις 25 Οκτώβρη, στο νοικιασμένο «Ολύμπια», καθώς η απόκτηση νέας, σύγχρονης, κατάλληλης και δικής της στέγης παραμένει για τη Λυρική όνειρο απατηλό. Ο υπουργός Πολιτισμού στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ανέφερε μεν ότι η πολιτεία έχει καταλήξει σε λύση για το κυριότερο πρόβλημα της Λυρικής σήμερα, το κτιριολογικό (πόσα ακόμη χρόνια θα τ' ακούμε;), όμως παρέπεμψε στον πρωθυπουργό για σχετικές ανακοινώσεις αργότερα. «Ημουνα νιος και γέρασα...», όπως είπε χαρακτηριστικά λυρικός καλλιτέχνης, σχολιάζοντας αυτή τη χρόνια, ανεκπλήρωτη δέσμευση γαλαζοπράσινων πρωθυπουργών. Κι ενώ ο δρόμος για την απόκτηση του πολυπόθητου νέου κτιρίου προοϊωνίζεται μακρύς, η νέα διεύθυνση προχώρησε σε κτιριακές μετατροπές στο «Ολύμπια», για την επέκταση σκηνής και τάφρου ορχήστρας. Οι μετατροπές έγιναν όμως χωρίς την άδεια της πολεοδομίας, με αποτέλεσμα την άμεση αντίδραση των μουσικών, οι οποίοι σε επιστολή τους προς τον υπουργό κατήγγειλαν ότι «έγιναν παρεμβάσεις οι οποίες μας δημιουργούν ανησυχία όσον αφορά τη στατικότητα του κτιρίου, αφού σε τμήμα οπλισμένου σκυροδέματος έχει ανοιχθεί τρύπα διαστάσεων 2χ1,80 μ. και έχει κοπεί μέρος του οπλισμού». Η Πολεοδομία μετά από αίτημά τους πραγματοποίησε αυτοψία στις 19/9 που οδήγησε στη διακοπή των εργασιών, καθώς δεν είχε εκδοθεί σχετική οικοδομική άδεια, ενώ ζήτησε να υποβληθεί φάκελος με τη μελέτη επισκευής. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήταν γνωστή η απόφαση της πολεοδομίας, ενώ οι μουσικοί της ορχήστρας αλλά και οι χορωδοί συνέχιζαν να αρνούνται να κάνουν πρόβες στο «Ολύμπια», καθώς δεν είχαν λάβει γραπτή βεβαίωση από αρμόδια δημόσια αρχή ότι το κτίριο είναι ασφαλές.

Οσον αφορά στα εργασιακά, η άρνηση της διοίκησης να ικανοποιήσει τα οικονομικά αιτήματα των εργαζομένων έχει ως αποτέλεσμα τη μη υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας για το 2006, ενώ οι δύο μέχρι τώρα συναντήσεις για το θέμα μεταξύ διοίκησης και σωματείων απέβησαν άκαρπες. Κατά τ' άλλα, ο Οδ. Κυριακόπουλος διαβεβαιώνει ότι «καλλιτέχνες και "τεχνοκράτες" βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά» και πως «για να γίνει πράξη το όραμα ενός λυρικού θεάτρου όπως το επιθυμούμε απαιτείται σύμπνοια και υποστήριξη»!

Οπερα, μπαλέτο και ...κοσμήματα της Κάλλας

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τις όπερες: «Ντον Τζοβάνι» του Μότσαρτ σε σκηνοθεσία Eike Gramss, μουσική διεύθυνση Hans Drewanz (25, 27, 29/10 και 1, 3, 5/11). Τα μονόπρακτα, «Ο φυλακισμένος» του Λουίτζι Νταλαπίκολα και «Η σύντομη ζωή» του Μανουέλ Ντε Φάλια, σε σκηνοθεσία Κρίστοφερ Αλντεν και μουσική διεύθυνση Γουίλιαμ Λάσεϊ (19, 22, 24, 26, 29/11, και 1/12). Η οπερέτα «Η νυχτερίδα» του Στράους (30, 31/12 και 3, 4, 5, 7, 9 και 10/1), σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου και διεύθυνση Μάνφρεντ Μέιρχοφερ. Η όπερα του Γκλουκ «Ορφέας και Ευρυδίκη», σε σκηνοθεσία Στίβεν Λάνγκριτζ και διεύθυνση Γιώργου Πέτρου (26, 28, 31/1 και 2, 4, 7, 9/2). «Ναμπούκο» (κοντσερτάντε) του Βέρντι σε σκηνοθεσία Παναγή Παγουλάτου και διεύθυνση Ηλία Βουδούρη (25, 28/2 και 2 και 4/3). «Τόσκα» του Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία Νίκου Πετρόπουλου και διεύθυνση Λουκά Καρυτινού (18, 20, 22, 24, 28, 30/3 και 1/4). «Ο Νίξον στην Κίνα» του Αμερικανού Τζον Ανταμς σε σκηνοθεσία Πίτερ Σέλαρς (στο Μέγαρο Μουσικής, 20, 22, 25 και 28/4). Το καλοκαίρι η ΕΛΣ θα παρουσιάσει στο Ηρώδειο, την «Κάρμεν» του Μπιζέ σε σκηνοθεσία Στίβεν Πίμλοτ και διεύθυνση Λουκά Καρυτινού.

Το Μπαλέτο της ΕΛΣ, το οποίο πλέον θα στεγάζεται στο «Ακροπόλ», ξεκινά με τα έργα «Ματωμένος Γάμος» και «Σουίτα Κάρμεν», σε χορογραφία Χάρη Μανταφούνης (10, 12, 13, 14, 15, 16, 17/12, στο «Ολύμπια»). Ακολουθούν: Φρέντερικ Αστον: «Το ραντεβού» / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Οι συλφίδες» / Κένεθ ΜακΜίλαν: «Solitaire» (10, 11, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25/2), Ζωή Δημητρίου, Κωνσταντίνος Ρήγος, Φώτης Νικολάου κ.ά.: «Αμερικάνικο Ονειρο» (22, 24, 25, 26, 28, 29/4 και 2, 3, 4, 5, 6/5), Dance Workshops (5, 6, 7/7) και μια βραδιά με τη Λυν Σύμουρ (8/7). Στην Πειραματική Σκηνή, στην Πειραιώς (που διευθύνει ο Θόδωρος Αντωνίου) θ' ανεβούν έξι παραγωγές από νέους συνθέτες, μαέστρους, λιμπρετίστες και σκηνοθέτες. Για παιδιά θα παρουσιαστεί φέτος το παραμύθι των αδελφών Γκριμ «Χένσελ και Γκρέτελ», μελοποιημένο από τον Ενγκελμπερτ Χούμπερντινκ, σε διασκεή και σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη. Επίσης, η ΕΛΣ θα συνεργαστεί με την Οπερα Δωματίου της Μάρως Νικάκη (με έργα Μότσαρτ και Περγκολέζι), θα παρουσιάσει τρία ρεσιτάλ, ενώ θα φιλοξενήσει την έκθεση κοσμημάτων της Μαρίας Κάλλας.


Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προπώληση για τις παραγωγές της Λυρικής (2017-08-13 00:00:00.0)
Δωρεάν θέσεις σε ανέργους για τον «Μάκβεθ» (2017-04-19 00:00:00.0)
Επιστρέφουν οι «Μποέμ» (2010-04-07 00:00:00.0)
Οχι στη συρρίκνωση της ΕΛΣ (2009-03-18 00:00:00.0)
Θα μείνει αξέχαστος (1999-02-13 00:00:00.0)
"Ερνάνης" της ελευθερίας (1995-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ