Κυριακή 6 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Πρώτα διεύρυνση μετά αναδιοργάνωση

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, αποτελεί βασική επιδίωξη της Ουάσιγκτον και αυτός είναι ένας παράγοντας που διαμόρφωσε την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της συμμαχίας η οποία θα ξεκινήσει την προσεχή Δευτέρα στη Μαδρίτη. Ενας άλλος παράγοντας, ο οποίος επηρέασε επίσης τη διαμόρφωση της ατζέντας, είναι οι "διατλαντικές", κυρίως οι αμερικανογαλλικές, κόντρες για τη διοίκηση της Νότιας πτέρυγας της συμμαχίας.

Οι κόντρες αυτές, λοιπόν, καθώς και η προτεραιότητα της Ουάσιγκτον για τη διεύρυνση, αναβάλλουν - πιθανότατα για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής - τη συζήτηση για την "αναδιοργάνωση των δομών του ΝΑΤΟ", προς μεγάλη ανακούφιση της ελληνικής κυβέρνησης. Οι λόγοι της ανακούφισης είναι προφανείς, καθώς η συζήτηση για τις δομές λειτουργίας της συμμαχίας περιστρέφεται γύρω από την ενιαιοποίηση των χώρων επιχειρησιακής ευθύνης των ΝΑΤΟικών στρατηγείων, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα αυτό, όπως είναι γνωστό, έχει να κάνει με τις "εκκρεμότητες" που χαρακτηρίζουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα εξαιτίας των διεκδικήσεων της Αγκυρας, γεγονός που καθιστά δύσκολη - προς το παρόν - την αναδιάρθρωση της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Παρ' όλα αυτά, στη Μαδρίτη, θα "πλανάται" ο προβληματισμός για την εσωτερική αναδιάρθρωση της συμμαχίας. Ο "προβληματισμός" αυτός, όπως αναμένουν Ελληνες διπλωμάτες θα "κατατεθεί" στις διαβουλεύσεις και στις επαφές που θα εξελιχθούν στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου και θα αφορούν κυρίως στο πρόβλημα που δημιουργεί στη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σύμφωνα με την εκτίμηση των ίδιων διπλωματών στη Μαδρίτη πρέπει να αναμένεται επίσης, η "αναθέρμανση" των συζητήσεων για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Συζήτηση που η Ουάσιγκτον επιθυμεί να την κρατήσει εξ ολοκλήρου στους κόλπους της συμμαχίας.

Προκειμένου, λοιπόν να αναθερμανθεί η συζήτηση για την εγκατάσταση ΜΟΕ σύμφωνα πάντα με εκτιμήσεις Ελλήνων διπλωματών, στη Μαδρίτη πιθανότατα η Ουάσιγκτον θα προβεί σε μια "ενδιαφέρουσα προσφορά" που θα έχει να κάνει με την "επιτόπου επίβλεψη" της κατάστασης στο Αιγαίο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ