Κυριακή 6 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΥΜΠΕΡΗΣ
Κίνδυνος διάσπασης του ελληνικού αμυντικό χώρου

Ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισημαίνει τον κίνδυνο διάσπασης της ενότητας του αμυντικού χώρου ηπειρωτικής Ελλάδας και νησιών του Αιγαίου, αν η κυβέρνηση υποχωρήσει στις πιέσεις και δεχτεί τη νέα μορφή διοίκησης του ΝΑΤΟ

Ο ναύαρχος ε.α. Χρήστος Λυμπέρης,μέχρι πέρσι αρχηγός ΓΕΕΘΑ, επίτιμος σήμερα, καταθέτει στο "Ρ" την άποψή του σχετικά με τη σημασία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα ελληνικά συμφέροντα και κάνει ειδικότερη αναφορά στο θέμα της νέας δομής διοικήσεως του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας τους κινδύνους που εγκυμονούν για την ελληνική εθνική ασφάλεια τα όσα δρομολογούνται.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα παρακάτω:

"Οπως γνωρίζετε κατά καιρούς συνέρχονται οι ηγέτες των χωρών της συμμαχίας, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις επί σοβαρών θεμάτων και να λάβουν αποφάσεις επί αυτών. Μια τέτοια σύνοδος ήταν και αυτή του Ιανουαρίου του 1994, η οποία περιστράφηκε εις το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ και εκεί αποφασίστηκε το πρόγραμμα "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη" και ο συμπληρωματικός ρόλος της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης στην ασφάλεια της Ευρώπης.

Με τη νέα Σύνοδο Κορυφής, 8 και 9 Ιουλίου στη Μαδρίτη, από ό,τι έχει γίνει γνωστό μέσω του Τύπου, θα συζητηθούν τα θέματα:

- Ο ρόλος του ΝΑΤΟ με τα σύγχρονα δεδομένα. Η επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

- Η συνεργασία - συνεταιρισμός με τη Ρωσία και άλλες χώρες.

- Και το μείζον θέμα της νέας δομής διοικήσεως.

Προκειμένου να εκτιμήσουμε τη σημασία για την Ελλάδα της νέας Συνόδου Κορυφής θα πρέπει να αξιολογήσουμε τα θέματα διά τα οποία συγκαλείται η σύνοδος αυτή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλα τα θέματα είναι μείζονος ενδιαφέροντος και αφορούν και την Ελλάδα αμέσως.

Ποιες επιδιώξεις θα έβλεπα για την Ελλάδα μέσα από τη Σύνοδο Κορυφής:

- Πρώτη και κορυφαία επιδίωξις, η ενίσχυση της εθνικής ασφαλείας από την απειλή της Τουρκίας.

- Δεύτερη,ο ρόλος τον οποίο καλείται η Ελλάδα να παίξει στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο της συμμαχικής στρατηγικής.

- Τρίτη επιδίωξις θα ήταν η αποδοχή της αρχής από τις χώρες του ΝΑΤΟ τουσεβασμού της ενότητας του αμυντικού χώρου της ηπειρωτικής Ελλάδας και των νήσων.Μια τέτοια αρχή θα περιόριζε την τουρκική βουλιμία.

- Τέταρτη επιδίωξις θα μπορούσε να ήταν η ισορροπία σε επένδυση στρατηγείων στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Ασφαλώς θα υπάρχουν και άλλες επιδιώξεις, τι βλέπω όμως:

- Πρώτον,ότι οι ΗΠΑ θα διεκδικήσουν και πάλι ηγετικό ρόλο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ειδικότερα στη Μεσόγειο.

- Δεύτερον,η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να παίζει συμπληρωματικό ρόλο για την ασφάλειά της.

- Τρίτον, βλέπω να ασκούνται πιέσεις προς την πλευρά της Ελλάδας, προκειμένου να επιδείξει ευελιξία εις το θέμα νέας διοικήσεως του ΝΑΤΟ, η οποία διοίκηση κατά πάσα πιθανότητα θα ικανοποιεί, αν όχι συνολικά, σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό τους πολιτικούς στόχους της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Για να είμαι σαφής, εφόσον δε γίνεται σεβαστή η αρχή της ενότητας του αμυντικού χώρου μεταξύ ηπειρωτικής Ελλάδας και νήσων, υφίσταται ζημιά στα εθνικά μας συμφέροντα.

Με όλα αυτά δε θέλω να πω ότι τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το υπουργείο Αμυνας δεν καταβάλλουν έντονες προσπάθειες για προώθηση των εθνικών επιδιώξεων. Δυστυχώς, μια ιστορία του παρελθόντος, να παρουσιαζόμαστε στο τέλος υποχωρητικοί έναντι των πιέσεων,επιτρέπει την επανάληψη τέτοιων πιέσεων προς την πλευρά της Ελλάδας.

Εις το βιβλίο μου "ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΚΡΙΣΕΩΝ", σελ. 221 - 222, αναφέρομαι ότι μια επιδίωξη που θα μπορούσε να θέσει η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής είναι η εγγύηση της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών - μελών από πλευράς συμμαχίας έναντι οιασδήποτε απειλής, χωρίς καμία επιφύλαξη και εξειδίκευση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ