Κυριακή 6 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ

Η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ έχει δύο βασικούς άξονες. Ο ένας είναι η "κατάκτηση" των χωρών που ανήκαν στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας και ο άλλος η εδραίωση του ρόλου του ΝΑΤΟ ως παγκόσμιου χωροφύλακα του ιμπεριαλισμού. Ο πρώτος ήδη έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται, με τη διείσδυσή του στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ενώ πιο δειλά είναι, προς το παρόν τουλάχιστον, τα βήματά του προς τα κράτη που προήλθαν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης.

Η διείσδυση αυτή γίνεται είτε μέσω της διεύρυνσης, δηλαδή της απευθείας ένταξης στο ΝΑΤΟ των χωρών αυτών, είτε μέσω του λεγόμενου "Συνεταιρισμού για την Ειρήνη",δηλαδή της στρατιωτικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ με χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας. Ο δεύτερος άξονας της νέας στρατηγικής του ΝΑΤΟ, αυτός του παγκόσμιου χωροφύλακα, έχει αρχίσει να εδραιώνεται και στο πλαίσιο αυτό υπάγεται και η μετατροπή του ΟΗΕ σε μηχανισμό νομιμοποίησης του επεμβατικού ρόλου του ΝΑΤΟ.

Για τους σκοπούς αυτούς του ΝΑΤΟ η στρατιωτική προετοιμασία έχει ήδη αρχίσει. Στρατιωτικές ασκήσεις με σενάρια επιβολής της "νέας τάξης" με τη συμμετοχή ΝΑΤΟικών χωρών και χωρών πρώην μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας έχουν γίνει ρουτίνα. Στις ασκήσεις αυτές εντάχτηκαν σταδιακά ακόμα και χώρες όπως η Ουκρανία, που προέρχονται από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, πράγμα που αποκαλύπτει ότι στόχος του ΝΑΤΟ είναι η δημιουργία ενός ασφυκτικού κλοιού γύρω από τη σημερινή Ρωσία. Μια τέτοια άσκηση πραγματοποιείται τις μέρες αυτές για πρώτη φορά στο έδαφος της Ουκρανίας.

Επικουρική των αμερικανονατοϊκών σχεδίων είναι και η συμφωνία ΝΑΤΟ - Ρωσίας,που έρχεται σε εφαρμογή του νέου επιθετικού δόγματος του ΝΑΤΟ. Αντανακλά την προσπάθεια του ΝΑΤΟ να στραφεί απερίσπαστο στον πραγματικό του εχθρό, που είναι οι ίδιοι οι λαοί. Εξ ου και η νέα "ευέλικτη" στρατιωτική δομή του με τη συγκρότηση των μονάδων ταχείας επέμβασης και τη σταδιακή αντικατάσταση των στρατών των χωρών - μελών του από μισθοφορικά τάγματα.

Η ελληνική κυβέρνηση δε μένει αμέτοχη σε όλα αυτά, αντίθετα εμπλέκει όλο και πιο βαθιά τη χώρα και δε διστάζει να προβάλλει την παγίδευση της Ελλάδας στα ΝΑΤΟικά πλοκάμια σαν "μονόδρομο", με πρόσχημα τον ανταγωνισμό που υπάρχει με την Τουρκία. Μετατρέπουν έτσι το ΝΑΤΟ, και τους Αμερικανούς, σε επικυρίαρχο στην περιοχή. Και όλα αυτά γνωρίζοντας ότι τα σχέδια της "συμμαχίας" είναι εκ προοιμίου επιζήμια για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Γνωρίζουν πολύ καλά, το ομολογούν εξάλλου, ότι στα σχέδια του ΝΑΤΟ περιλαμβάνεται και αυτό της επιβολής στο Αιγαίο μιας ειρήνης τύπου Βοσνίας, δηλαδή στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ, ακόμα επέμβαση αν χρειαστεί, στο όνομα της διασφάλισης της ειρήνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ