Κυριακή 6 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Δούρειος Ιππος" στο Αιγαίο η νέα δομή του ΝΑΤΟ

Σε νέα δοκιμασία και σε νέα περιπέτεια μπαίνουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε θάλασσα και αέρα στο Αιγαίο, εξαιτίας της αναδιάρθρωσης του ΝΑΤΟ, στα πλαίσια της νέας δομής του. Οι εξελίξεις έχουν ήδη δρομολογηθεί, άσχετα από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη στις 8 και 9 Ιουλίου, με αντικείμενο τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και τη νέα δομή διοίκησης της Συμμαχίας

Ηδη η ελληνική εθνική κυριαρχία στο Αιγαίο βρίσκεται υπό διαρκή αμφισβήτηση όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από τους ίδιους τους Αμερικανούς και τα όργανα του ΝΑΤΟ.

Η νέα δομή του ΝΑΤΟ, όποτε αυτή οριστικοποιηθεί, απλά θα έρθει να βάλει τη σφραγίδα στα όσα έχουν δρομολογηθεί. Συγκεκριμένα, το Αιγαίο για τα αμερικανονατοϊκά επιτελεία αποτελεί "γκρίζα περιοχή",περιοχή με ασαφές καθεστώς κυριαρχίας. Τα αμερικανικής έμπνευσης Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που προωθεί ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Ξ. Σολάνα,δεν είναι τίποτε άλλο παρά η φόρμουλα επιβολής της τουρκικής συγκυριαρχίας στο Αιγαίο υπό υψηλή επικυριαρχία των Αμερικανών. Μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει περιορισμό της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Για να είμαστε σαφείς, αυτό που τίθεται υπό αμφισβήτηση δεν είναι το ποιος θα έχει την εποπτεία, την επιχειρησιακή ευθύνη στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, απλά των διεθνών υδάτων στο Αιγαίο και του διεθνούς εναέριου χώρου, αλλά μέσω αυτής συνολικά του Αιγαίου, περιλαμβανομένων και τμημάτων της ελληνικής επικράτειας,όπως ελληνικών νησιών και προσβάσεων σε αυτά από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Τυχόν λοιπόν αποδοχή των ΜΟΕ, όπως αυτό της αμοιβαίας ενημέρωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τις πτήσεις των μαχητικών στο Αιγαίο, θα οδηγούσε στο οξύμωρο σχήμα η Ελλάδα να ενημερώνει την Τουρκία για τις πτήσεις των ελληνικών μαχητικών, π. χ. προς τη Ρόδο, με αντάλλαγμα την ενημέρωση εκ μέρους της Τουρκίας για τις πτήσεις των τουρκικών μαχητικών από τα τουρκικά παράλια π. χ. προς την Κρήτη, μέσω πάντα περιοχών του Αιγαίου που υπάγονται στην ελληνική δικαιοδοσία. Επίσης το μέτρο για πτήσεις των μαχητικών χωρίς να φέρουν οπλισμό ουσιαστικά θα σήμαινε αφοπλισμό - παροπλισμό της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας,αφού θα παραιτούνταν από το νόμιμο δικαίωμα και υποχρέωση που έχει για την περιφρούρηση του ελληνικού εθνικού χώρου. Ακόμα και η συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα οδηγεί σε παραδοχή των αμερικανοτουρκικών θέσεων περί ασαφούς καθεστώτος στο Αιγαίο.

Με βάση αυτά, η βήμα προς βήμα προσαρμογή της Ελλάδας στο νέο δόγμα για το ρόλο και την αποστολή του ΝΑΤΟ, που έχει ήδη δρομολογηθεί σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο, με την αναδιάρθρωση του όλου του πλέγματος εξάρτησης με βάση τα δεδομένα της "νέας τάξης πραγμάτων", αποτελεί στην ουσία μια άνευ όρων παράδοση της χώρας, που περιορίζει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και υποθηκεύει το μέλλον της.

Η νέα δομή

Το ΝΑΤΟ, ο ιμπεριαλιστικός αυτός οργανισμός, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, στράφηκε στην αναζήτηση της νέας του ταυτότητας, δημιούργησε νέες "απειλές", για να διευρύνει τα όρια δράσης του. Οι νέοι στόχοι που θέτει, επιβάλλουν ταυτόχρονα νέα δομή και νέο δόγμα επιχειρησιακής λειτουργίας.

Η επιτροπή αμυντικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, το Δεκέμβρη του 1992,αποφάσισε την κατάργηση της παλιάς δομής. Με βάση τη νέα δομή συγκροτούνται πολυεθνικές, ευέλικτες δυνάμεις ταχείας επέμβασης και καταργούνται οι επιμέρους εθνικές περιοχές επιχειρησιακής ευθύνης,με τη δημιουργία ενός "εύκαμπτου" οργανωτικού σχήματος. Την κύρια ευθύνη την έχει ο ανώτατος ΝΑΤΟικός διοικητής της περιοχής - στην περίπτωση της Νότιας Πτέρυγας ο Αμερικανός ή Ιταλός διοικητής της Νεάπολης της Ιταλίας - ενώ στους διοικητές των υποστρατηγείων, όπως του υπό ίδρυση στη Λάρισα, μένουν περιορισμένες αρμοδιότητες, στα πλαίσια πάντα της ενιαίας περιοχής του διοικητή της Νεάπολης της Ιταλίας. Ο διοικητής αυτός μπορεί να μεταβιβάζει τον επιχειρησιακό έλεγχο σε αέρα και θάλασσα, κατά περίπτωση σε Ιταλό, Ελληνα και Τούρκο αξιωματικό. Αυτό σημαίνει ενιαίο αμυντικό χώρο Ελλάδας - Τουρκίας!

Ο λύκος φυλάει τα πρόβατα

Φτάνουμε, λοιπόν, στο σημείο, με βάση τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, όπως αυτή έχει δρομολογηθεί, να δημιουργείται ένα ασαφές καθεστώς,στο οποίο κάποιος τρίτος μπορεί να μεταβιβάζει τον επιχειρησιακό έλεγχο ad hoc σε Ελληνες ή Τούρκους στρατιωτικούς διοικητές.

Το καθεστώς αυτό χαρακτηρίζεται, από γνωρίζοντες από τα μέσα τα πράγματα, "Δούρειος Ιππος" για την προώθηση των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, αφού το στρατηγείο της Νάπολης θα μπορεί, κατά περίπτωση, να μεταβιβάζει τον επιχειρησιακό έλεγχο όλων των συμμαχικών δυνάμεων - ελληνικών και τουρκικών - που δρουν στο Αιγαίο σε Ελληνες ή Τούρκους στρατιωτικούς διοικητές, που σημαίνει ότι ενδεχομένως τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, καθώς και οι προσβάσεις προς αυτά, θα ελέγχονται και από Τούρκους,δηλαδή θα έχουμε μια κατάσταση όπου "ο λύκος φυλάει τα πρόβατα".

Κείμενα - επιμέλεια: Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ