Κυριακή 13 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΩΠΟ Νταβίντ Λεβί

Ικανοποιημένος θα πρέπει να νιώθει ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Νταβίντ Λεβί, μετά από την ανακοίνωση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο ηγέτης του Κόμματος του Τρίτου Δρόμου εξασφάλισε τη μη συμμετοχή του "σκληροπυρηνικού" Αριέλ Σαρόν στο κλειστό συμβούλιο διαμόρφωσης της πολιτικής απέναντι στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο Λεβί, που χαρακτηρίζεται από τη μετριοπάθειά του, αναφορικά με την ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία, απέφυγε να στηρίξει με την ψήφο του την κυβέρνηση Νετανιάχου κατά τη συζήτηση των προτάσεων μομφής, που κατέθεσε το αντιπολιτευτικό Εργατικό Κόμμα πριν από ένα μήνα και φρόντισε να απουσιάσουν από την ψηφοφορία και οι 3 βουλευτές του κόμματός του. Με τον τρόπο αυτό εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις επιλογές και την τακτική του Ισραηλινού πρωθυπουργού, τόσο στα πλαίσια της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής πολιτικής.

Η είδηση της ενδεχόμενης συμμετοχής του Αριέλ Σαρόν στο συμβούλιο διαμόρφωσης της "παλαιστινιακής" πολιτικής εξόργισε τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος απείλησε ακόμα και με παραίτηση και δήλωσε ότι νιώθει "βαθύτατα προσβεβλημένος από τις ενέργειες που γίνονται ερήμην του στον τομέα αρμοδιότητάς του". Οι απειλές του Λεβί φαίνεται ότι εισακούστηκαν όχι τόσο γιατί ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου συμφωνεί με τις θέσεις του, όσο γιατί η παρουσία του μετριοπαθούς Λεβί στο κυβερνητικό σχήμα αποτελεί ισορροπιστικό"άλλοθι" απέναντι στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης και τη δυσπιστία της κοινής γνώμης για υιοθέτηση ακραίων θρησκευτικών και πολιτικών θέσεων.

Μένει να φανεί ποιο θα είναι το τίμημα της "μάχης" που κέρδισε ο Λεβί, καθώς ο "πόλεμος" δε φαίνεται να τελειώνει για τον Αριέλ Σαρόν, ο οποίος φημίζεται για την υπομονή του και την επιλογή του κατάλληλου χρόνου για την εκδίκηση...

Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ