Κυριακή 13 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ
(5ο) Πλατύ κίνημα αντίστασης και ανυπακοής στους όρους της Συνθήκης

Η πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή έδειξε, με τον τρόπο της, ότι η Συνθήκη είναι καταδικασμένη στη συνείδηση του λαού μας. Στην πραγματικότητα, η κύρωση της Συνθήκης από την ελληνική Βουλή είναι άκυρη. Υπάρχει συνεπώς η ανάγκη, αλλά και αρκετές δυνατότητες, η καταδίκη αυτή να εκδηλωθεί με πιο πλατύ, αποτελεσματικό και πιο οργανωμένο τρόπο.

Από όλα όσα προβλέπουν οι Συμφωνίες Σένγκεν γίνεται φανερό ότι σκοπός είναι η παραπέρα επέκταση και ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών και ο πολλαπλασιασμός της δύναμής τους σε βάρος των εργαζομένων, μέσω ενός "πραγματικού συνασπισμού" των δυνάμεων ασφαλείας των συμβαλλομένων μερών. Η αστυνομική συνεργασία που προωθούν έρχεται να προστεθεί στην Ευρωπόλ, στην Ιντερπόλ, στην Ομάδα ΤΡΕΒΙ και σε μια άλλη σειρά από οργανισμούς αστυνομικής συνεργασίας.

Οι Συνθήκες αναιρούν βασικές δημοκρατικές κατακτήσεις, από την εποχή ακόμα της Γαλλικής Επανάστασης, κατακτήσεις που κερδήθηκαν με μεγάλες θυσίες και αγώνες για τη δημοκρατία από τους λαούς της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Μέσω των Συνθηκών προωθείται μια "προληπτικής μορφής τρομοκρατία" που στοχεύει όχι μόνο στο φακέλωμα και στον έλεγχο των συνδικαλιστών, όλων των αγωνιστών για την ελευθερία, όλων εκείνων που αμφισβητούν τη σημερινή κατάσταση, αλλά και σε "προληπτικά μέτρα" ώστε οι επόμενες γενιές να κρατηθούν μακριά από τις διεκδικήσεις και την οργανωμένη πάλη. Οι ρυθμίσεις για τους "ύποπτους", το ηλεκτρονικό φακέλωμα κλπ. που προωθούν, είναι φανερό ότι έχουν ως στόχο την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση - από κοινού - των κινητοποιήσεων σε εθνικό επίπεδο, αλλά και να παρεμποδίσουν ή και να αναστείλουν την αλληλεγγύη, τις κοινές πρωτοβουλίες και αγώνες των λαών του "χώρου Σένγκεν" και την εκδήλωση αλληλεγγύης με τους λαούς εκτός του χώρου αυτού.

Επίσης, εύκολα μπορούν να ενοχοποιήσουν όχι μόνον τους Γάλλους φορτηγατζήδες, τους Θεσσαλούς αγρότες, τους Αθηναίους συνταξιούχους, οικοδόμους, μεταλλεργάτες, αλλά έχουν στόχο το φακέλωμα και όσων εκδηλώνουν την αλληλεγγύη τους στους αγώνες αυτούς. Δείχνει, συνεπώς, την απάντηση που σχεδιάζουν οι κυβερνήσεις να δώσουν στο ανερχόμενο κύμα κοινών πρωτοβουλιών, όπως ήταν αυτή της "Ρενό", η μεγάλη πορεία στο Αμστερνταμ και άλλες που, ασφαλώς, θα ακολουθήσουν.

Η υιοθέτηση της Συνθήκης Σένγκεν ως συστατικό στοιχείο της νέας τροποποιημένης Συνθήκης του Αμστερνταμ, δείχνει ότι τα προβλήματα των εργαζομένων θα οξυνθούν ακόμα πιο πολύ, θα αναπτυχθούν νέοι αγώνες και, ακριβώς, αυτή την προοπτική ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν.

Πρέπει να σημειώσουμε ακόμα, τον κίνδυνο να αποκοπεί η χώρα μας από τους παραδοσιακούς δεσμούς με τους γειτονικούς βαλκανικούς και αραβικούς λαούς, πράγμα που θα έχει και σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, αφού θα περιοριστούν οι δυνατότητες επισκέψεων στη χώρα μας. Ενώ ενισχύεται ο ρατσισμός και ο σοβινισμός ενάντια στους λαούς "εκτός χώρου Σένγκεν".

Από την άλλη, οι Συνθήκες Σένγκεν είναι ψευδεπίγραφες. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσουν το "οργανωμένο έγκλημα", το παράνομο εμπόριο όπλων και ναρκωτικών και τη λαθρομετανάστευση. Ενώ, φυσικά, δεν προσφέρουν καμιά επιπλέον προστασία των συνόρων μας, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, γιατί δεν υπάρχει καμιά νέα συμβατική υποχρέωση κανενός στην κατεύθυνση αυτή.

Τέλος, οι αρνητικές επιπτώσεις της Συνθήκης στις παραμεθόριες περιοχές, στην οικονομική ζωή, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στον τουρισμό μας, γενικά στην οικονομική ζωή ολόκληρων περιοχών, φάνηκαν πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, όταν εφαρμόστηκε η Συνθήκη σε βάρος των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβίας και οι συνέπειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες.

Για τους λόγους αυτούς είναι ανάγκη να συνεχιστεί, να εκφραστεί με κάθε τρόπο και να κλιμακωθεί η αντίθεση του λαού μας στη Συνθήκη αυτή. Να προωθηθεί η κοινή δράση και ο συντονισμός με σειρά κινημάτων και οργανώσεων που και στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες χώρες αντιτίθενται στη Συνθήκη. Η μεγάλης κλίμακας επίθεση σε βασικές δημοκρατικές ελευθερίες πρέπει και μπορεί να οδηγήσει σε ένα πλατύ κίνημα αντίστασης, διαμαρτυρίας και ανυπακοής στους όρους της Συνθήκης αυτής. Η αντίθεση στη Συνθήκη μπορεί να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, προωθώντας κοινές πρωτοβουλίες με τις οργανώσεις των ξένων εργατών στη χώρα μας, με τα μαζικά προοδευτικά κινήματα των γειτονικών χωρών.

Η ενσωμάτωση της Σένγκεν στη νέα Συνθήκη του Αμστερνταμ μπορεί και πρέπει να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην απαίτηση για δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ