Κυριακή 13 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΣΣΙΜΗΣ
(3ο) Δε μας έπεισαν ότι μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι

"Εκσυγχρονιστές" και ευρωπαϊστές - νεόκοποι και μη - μας κατηγόρησαν ως οπισθοδρομικούς, διότι αρνηθήκαμε την κύρωση της συμφωνίας Σένγκεν, αλλά κανείς τους δεν προσπάθησε με ουσιαστικά επιχειρήματα να διασκεδάσει τους φόβους των πολιτών - μαζί και τους δικούς μας - ότι η χρήση των στοιχείων δε θα λειτουργήσει σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών και δεν εγκυμονεί κινδύνους για την εθνική μας ασφάλεια.

Δεν είμαι από εκείνους που αρνούνται τη συνεργασία των αρχών ασφαλείας για την προάσπιση των πολιτών από τη δράση εγκληματικών στοιχείων, αλλά πολύ φοβούμαι ότι η Συνθήκη Σένγκεν ανοίγει δρόμους όχι απλά για ηλεκτρονικό φακέλωμα, αλλά και για χρήση των στοιχείων από οποιονδήποτε μπορέσει να έχει πρόσβαση σ' αυτά.

Σε άλλες χώρες που σέβονται πραγματικά τους πολίτες τους δημιουργήθηκε "Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή", η οποία ορίζεται και λογοδοτεί στο Κοινοβούλιο, η οποία αποφασίζει για τα στοιχεία που θα καταχωρούνται, για τη χρήση τους και - το σημαντικότερο - ελέγχει την τήρησή τους. Δυστυχώς η κυβέρνηση περάπεμψε στις καλένδες τη δημιουργία ανάλογου οργάνου στη χώρα μας. Αφήστε που καμιά "αρχή" δε μας έχει πείσει - μέχρι στιγμής τουλάχιστον - για την ανεξαρτησία της. Ποιος λοιπόν θα απαγορεύσει στις "αρμόδιες" υπηρεσίες να καταχωρήσουν όλους τους πολίτες; Ποιος εγγυάται ότι ο φάκελός μας δε θα είναι φορτωμένος με "υπόνοιες" και "πληροφορίες" που θα μας χαρακτηρίζουν επικίνδυνους για το δημόσιο συμφέρον;

Αλλά υπάρχουν και δύο άλλα επικίνδυνα σημεία. Σύμφωνα με τη Συνθήκη, η τήρηση μπορεί να ανατίθεται σε ιδιωτική επιχείρηση. Κάποιος ιδιώτης - ή ομάδα ιδιωτών - μπορεί λοιπόν να βρεθεί να ελέγχει τους ατομικούς φακέλους όλων των Ελλήνων πολιτών. Και επειδή για να αναλάβει τόσο μεγάλο έργο πρέπει να είναι "Μεγάλος ιδιώτης", ποιος μας εγγυάται ότι δε θα χρησιμοποιήσει, τυχόν, στοιχεία για να εκβιάσει πρόσωπα και καταστάσεις για το δικό του συμφέρον;

Στους φακέλους των Ελλήνων πολιτών θα έχουν πρόσβαση όλες οι χώρες της ΕΕ. Εκεί όμως θα υπάρχουν "προσωπικά στοιχεία" και των πολιτικών μας και των δημοσιογράφων μας και γενικά όλων των παραγόντων του δημοσίου βίου. Στα στοιχεία αυτά θα έχουν πρόσβαση οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και σε λίγα χρόνια και η τουρκική. Το ότι θα έχουμε και μεις πρόσβαση στα δικά τους στοιχεία δεν είναι παρήγορο. Διότι είναι βέβαιο ότι εκείνοι θα είναι πιο προσεκτικοί από μας και, δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να εκβιάσουμε κανέναν ξένο, αντιθέτως συνήθως εκβιαζόμαστε.

Θα μπορούσε να είναι χρήσιμη μια παρόμοια συμφωνία αν περιοριζόταν στην καταχώριση "δικαστικών πληροφοριών" και κατοχύρωνε τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών και την εθνική μας ασφάλεια. Δυστυχώς οι εξηγήσεις που δόθηκαν μέχρι σήμερα δε μας έπεισαν ότι, με τη συγκεκριμένη συνθήκη Σένγκεν, μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ