Σάββατο 26 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Δεν τους φόβισαν τα ΜΑΤ

Ο λαός των Κοινοτήτων του Στρυμονικού έδειξε πως όσοι υπολογίζουν πως είναι κατάλληλη η καλοκαιρινή περίοδος σε μια τουριστική περιοχή για να "περάσουν" τα παράνομα σχέδιά τους, προκειμένου να καταστρέψουν έναν παραδεισένιο τόπο για να εξυπηρετήσουν τα σχέδια μιας πολυεθνικής, θα πρέπει τώρα να το ξανασκεφτούν. Η αγάπη των κατοίκων για τον τόπο τους φάνηκε ότι είναι πιο μεγάλη από τα ιδιαίτερα συμφέροντα και τη δουλιά του καθένα.

Ετσι, οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας, του Σταυρού και των άλλων Κοινοτήτων του Στρυμονικού έκλεισαν χτες τα μαγαζιά τους και έτρεξαν στα φυλάκια που είχαν στηθεί γύρω από το χώρο, όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθεί το εργοστάσιο χρυσού. Με μία μεγαλειώδη κινητοποίηση, έδιωξαν τα ΜΑΤ που συνόδευαν ένα συνεργείο με μηχάνημα για γεωτρήσεις. Λίγο πριν, η υφυπουργός Α. Διαμαντοπούλου είχε αθετήσει όλες τις συμφωνίες που είχε κάνει με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί, 2.500 περίπου κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στην αρχή στα φυλάκια της Ολυμπιάδας και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο χώρο της Κηπουρίστρας, όπου είχε εγκατασταθεί πρόχειρα το γεωτρύπανο. Οι αντιπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα για τη σωτηρία του Στρυμονικού απαίτησαν από τους επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης που βρίσκονταν στο σημείο εκείνο να απομακρύνουν αμέσως το γεωτρύπανο. Οταν η Αστυνομία αρνήθηκε να απαντήσει, ο συγκεντρωμένος κόσμος κατευθύνθηκε προς τη θέση όπου υπήρχε το γεωτρύπανο και, με τη στάση του και τις έντονες αντιδράσεις του, ανάγκασε τα ΜΑΤ να αποχωρήσουν.

Να σημειωθεί ότι παρόλη την αγανάκτηση του κόσμου, η οποία είναι αποτέλεσμα της απαράδεκτης τακτικής του υπουργείου Ανάπτυξης που αθέτησε τις γραπτές δεσμεύσεις του προς τους κατοίκους της περιοχής - κύρια τη συμφωνία ότι οι έρευνες της β φάσης θα άρχιζαν από τις νότιες περιοχές - παρ' όλα αυτά, ο λαός διακρίθηκε για το πάθος των εκδηλώσεών του, αλλά παράλληλα και την αυτοσυγκράτησή του.

Η διεύθυνση της εταιρίας ανακοίνωσε ζημιές στο γεωτρύπανο. "Δεν ήταν δυνατό μέσα στο κλίμα που υπήρχε, να διαπιστώσουμε κάτι τέτοιο, γιατί η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα έκρυθμη και ο κόσμος πάρα πολύς", μας λέει ο Πρόεδρος της Κοινότητας Α. Σταυρού, Β. Ναούμ.

Σε συνάντηση που είχαμε μετά τα γεγονότα με τους εκπροσώπους της Επιτροπής, μας δηλώθηκαν τα παρακάτω: "Θεωρούμε ότι η σημερινή ήταν μία μεγαλειώδης κινητοποίηση των κατοίκων του Στρυμονικού, οι οποίοι για μια ακόμη φορά απέδειξαν ότι η διάθεσή τους να προστατεύσουν το περιβάλλον αυτής της περιοχής δε θα καμφθεί, όσες δυνάμεις της Αστυνομίας και αν σταλούν. Αποδείχτηκε ότι οι μικρόνοες πολιτικές που θεωρούν ότι μπορούν να αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με μικρές συμπεριφορές δεν μπορούν να περπατήσουν. Η υφυπουργός αθετεί τις δεσμεύσεις της. Αρνήθηκε χτες να δεχτεί συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της Συντονιστικής Επιτροπής, της ίδιας και των μελετητών του ΙΓΜΕ - όχι της διοίκησης του ΙΓΜΕ. Το κύρος του ΙΓΜΕ έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα από τη συμπεριφορά της διοίκησής του, γιατί ανέχθηκε πιέσεις και εκβιασμούς από την TVX. Ανθρωποι σαν τον πρόεδρο του ΙΓΜΕ κ. Κεδίκογλου έχουν υπονομεύσει οι ίδιοι την επιστημονική τους επάρκεια.

Επίσης, η μέχρι σήμερα άρνηση της υφυπουργού να δεχτεί να γίνει συνάντηση της Επιτροπής μας με τους μελετητές του ΙΓΜΕ δείχνει ότι μέσα από τη μελέτη της α φάσης προκύπτουν τεράστια ερωτήματα για το επενδυτικό σχέδιο της Εταιρίας", τονίζει το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και κοινοτάρχης Α. Σταυρού, Βασίλης Ναούμ.

Μετά την αποχώρηση της Αστυνομίας, ο περισσότερος κόσμος επέστρεψε στα χωριά του. Πίσω στα φυλάκια έμειναν πολλοί κάτοικοι για να συνεχίσουν τη φρούρηση, για να μην περάσουν όσοι παράνομα σχεδιάζουν την οικολογική καταστροφή του τόπου τους. "540 μέρες βρισκόμαστε στα φυλάκια", μας δηλώνουν."Ο τόπος μας έχει μαραζώσει από τότε που άρχισε αυτή η ιστορία με την TVX. Τα σχέδιά της, όμως, δε θα περάσουν. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε".

Α. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ