Σάββατο 26 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γιατί γίνεται η κινητοποίηση

Ανοιχτή επιστολή αιρετών της Αυτοδιοίκησης προς την ΚΕΔΚΕ

Προσπάθεια για εσωτερική κατανάλωση χαρακτηρίζουν πέντε αιρετοί, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, την απόφαση να κλείσουν οι δήμοι και οι κοινότητες την ερχόμενη Τετάρτη, 30 Ιούλη, καθώς το περιεχόμενο των αιτημάτων αντιμετωπίζει αποσπασματικά τα οικονομικά ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), αφήνοντας στο απυρόβλητο την κυβερνητική επιλογή - τακτική που παρακρατά 900 δισ. δραχμές θεσμοθετημένους υπέρ της Αυτοδιοίκησης πόρους.

Στην επιστολή τους οι Κ. Κορτζίδης δήμαρχος Ελληνικού, Γ. Πατσιλινάκος δήμαρχος Περάματος, Κ. Ζωγράφος αντιδήμαρχος Ταύρου, Γ. Γιώγος δήμαρχος Πετρούπολης και Μ. Βασιλακάκης αντιδήμαρχος Ζεφυρίου σημειώνουν, ανάμεσα στα άλλα, πως η απόφαση αυτή, αλλά και η επιλογή της ημερομηνίας δε συνοδεύονται από πλατιά, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των δημοτών και των εργαζομένων, η ενημέρωση και συμμετοχή των οποίων είναι απαραίτητη για να υπάρχουν αποτελέσματα.

Αποσπασματικό το περιεχόμενο των αιτημάτων

Στην επιστολή οι αιρετοί σημειώνουν:

"Με πραγματική έκπληξη πληροφορηθήκαμε την απόφασή σας να καλέσετε τους δήμους και κοινότητες της χώρας να κλείσουν, την Τετάρτη, 30 Ιούλη, με τα αιτήματα:

- Την απόδοση 7,5 δισ. δραχμών που είχε υποσχεθεί (υπόσχεση που δεν τήρησε) ο πρωθυπουργός.

- Την καθυστέρηση καταβολής 9 δισ. δραχμών από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Αυτοδιοίκησης.

- Την καταβολή του ποσού που αναλογεί στη δόση του οφειλόμενου επιδόματος των 18.000 δραχμών στους εργαζόμενους στην ΤΑ.

Η έκπληξή μας βασίζεται στους παρακάτω λόγους:

1. Γιατί το περιεχόμενο των αιτημάτων είναι και αποσπασματικό και ελάχιστο αν όχι μηδενικό όσον αφορά τα οικονομικά ζητήματα της ΤΑ.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα αυθαιρέτως παρακρατημένα από τις κυβερνήσεις σε βάρος της ΤΑ για τα έτη 1990-97 ανέρχονται στο ύψος περίπου των 900 δισ. δραχμών.

Γνωρίζετε ότι η αποδοχή από τη σημερινή κυβέρνηση να επανεργοποιηθούν κάποιοι από τους πόρους (τόκοι επί των καταθέσεων) είναι ψευδεπίγραφη αφού: - Δε δίνονται τα χρεωστούμενα.

- Θεσμοθετούνται μειωμένοι (15 αντί 20%).

Το κυριότερο είναι ότι δεν αποδίδονται στους ΟΤΑ οι ΚΑΠ (σ. σ. που ανέρχονται συνολικά σε 900 δισ. δραχμές), παρά δίνονται αποσπασματικά για να εξυπηρετηθεί η πολιτική διοικητικών μέτρων αναγκαστικού χαρακτήρα, αυτή των αναγκαστικών συνενώσεων. Δηλαδή αυτός ο πόρος και συγκεκριμένα 700 δισ. δραχμές θα δοθούν, σε διάστημα πέντε χρόνων, ως "επιχορήγηση" στους νέους δήμους, που θα προκύψουν από τις αναγκαστικές συνενώσεις.

Εχουμε επισημάνει και συμφωνούν οι περισσότεροι, στα λόγια τουλάχιστον, ότι πρέπει να σταματήσει η διανομή ποσών από διάφορα υπουργεία χωρίς διαφάνεια, χωρίς κριτήρια, προτεραιότητες κλπ.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι η ΤΑ σήμερα διαχειρίζεται το εξευτελιστικό ποσοστό του 2% του συνόλου του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Για εσωτερική κατανάλωση

2. Πριν από λίγους μήνες εισηγηθήκατε και εφαρμόστηκε η αφαίρεση από τους πόρους της ΤΑ, ποσού 10 δισ. δραχμών σαν συμμετοχή των δήμων, για τη σύγκλιση, δηλαδή για την καπιταλιστική ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

3. Προτείνετε κλείσιμο των δήμων και κοινοτήτων στις 30 Ιουλίου, εποχή κατά την οποία η αντίδρασή μας θα γίνει μακριά από τον κόσμο και σε χρονικό διάστημα που δεν επιτρέπει την ενημέρωση όσων δημοτών δεν είναι σε διακοπές.

Ελπίζουμε να μην ορίζεται αυτή η ημερομηνία ακριβώς για να μην πάρουν είδηση οι δημότες μας. Επιπλέον θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι την επόμενη ημέρα γίνεται η έναρξη του παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου και... ποιος θ' ασχοληθεί με την αντίδρασή μας.

Γίνεται φανερό από τα παραπάνω ότι η όλη προσπάθεια είναι για εσωτερική κατανάλωση. Δεν ακουμπά καν τα μεγάλα προβλήματα της ΤΑ. Γίνεται μακριά από τα προβλήματα του λαού, βρίσκεται έξω απ' αυτόν. Είναι σε λάθος εποχή και θα "χαθεί". Αποπροσανατολίζει, αφού περιορίζει το εύρος των προβλημάτων.

Μαζί με τους εργαζόμενους

Τελειώνοντας θέλουμε να σταθούμε στη διαπίστωσή σας στο έγγραφο που στάλθηκε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, "... αν δεν ανταποκριθούμε στις οικονομικές μας υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους, θα βρεθούμε στην ανάγκη να αντιμετωπίσουμε απεργιακές κινητοποιήσεις που, ως συνήθως, θα έχουν στην αιχμή του δόρατος την καθαριότητα".

Μ' άλλα λόγια "ρίξτε γρήγορα ένα βόλι" για να μην ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι.

Αντί να είμαστε σύμμαχοι, συνεργάτες με τους εργαζόμενους στους δήμους, για μια ακόμη φορά, θέλουμε να τους περιορίσουμε ως ΚΕΔΚΕ, να τους βάλουμε στην άκρη. Το ίδιο έγινε και πριν από λίγο καιρό, όταν αρνήθηκε η ΚΕΔΚΕ να υποστηρίξει θέσεις και προτάσεις που έλυναν τα εργασιακά τους ζητήματα.

Για μια ακόμη φορά θέλουμε να επισημάνουμε ότι ενέργειες μακριά από τους εργαζόμενους στους δήμους, μακριά από τους δημότες μας, με διαδικασίες εν κρυπτώ και περιεχόμενο όχι ολοκληρωμένο, υποβαθμίζουν τον ουσιαστικό ρόλο και το περιεχόμενο της ΤΑ.

Αποτελέσματα θα έχουμε μόνο με διαδικασίες πλατιάς, ολοκληρωμένης έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης, με συμμετοχή των εργαζομένων και των δημοτών. Μόνο με τοποθετήσεις που αναδεικνύουν τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων. Μόνο με προγραμματισμένη και οργανωμένη αντίδραση. Ελπίζουμε να το επιθυμείτε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ