Σάββατο 26 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παιχνίδια εξουσίας

Φίλη κυρία,

Είναι η πρώτη φορά που τολμώ να κάνω χρήση, του πολύτιμου χρόνου σας. Μα δεν αντέχω, σε κάποιον οφείλω να εκμυστηρευτώ, με κάποιον να μοιραστώ αυτή την ιλαροτραγική εμπειρία μου. Μα τι λέω, όλοι, ακόμη και εσείς, που όσο να 'ναι λόγω του "δέους" που προκαλεί η ιδιότητά σας ως δημοσιογράφος, θα έχετε ζήσει ανάλογες στιγμές και ασφαλώς θα έχετε υποστεί τον εξευτελισμό, πιθανόν να έχετε πάθει νευρικό κλονισμό κάθε φορά που έρχεστε σε επαφή με το σημερινό κράτος και τις διάφορες προεκτάσεις του.

Είναι η πρώτη φορά, φίλη κυρία, που τόλμησα να αντιδράσω. Να δράσω και να αποδράσω από τις φοβίες και τις αναστολές που χρόνια μέσα μου είχαν καλλιεργηθεί και είχαν πάρει γιγάντιες διαστάσεις. Εχω διανύσει τα δύο τρίτα της προσωπικής μου διαδρομής. Και να που τώρα επαναστάτησα. Μα ας τα πάρουμε από την αρχή.

Ηθελα ένα σήμα μόνιμου κατοίκου για το αυτοκίνητό μου. Πάω, λοιπόν, στο γραφείο που μου υπέδειξαν. Λέω το πρόβλημά μου: "πούλησα το παλιό αυτοκίνητο μαζί με το σήμα. Προσπάθησα να το ξεκολλήσω αλλά είχε γίνει από τη ζέστη ένα με το παρμπρίζ, άλλωστε, ο νέος κάτοχος δεν το χρειάζεται, στην επαρχία ζει. Τι μπορεί να γίνει;". Η απάντηση ξερή: "Τίποτε απολύτως, έχετε περαστεί στον υπολογιστή".Με λίγα λόγια, έπρεπε ν' αλλάξω σπίτι, να αλλάξω όνομα, να παντρευτώ, να κάψω το καινούριο αυτοκίνητο ή να κοιμάμαι στην Ομόνοια. Επέμενα: "Θέλω μια λύση". Η λύση ήταν κάποιος ανώτερος, ο κύριος τάδε, μόνον αυτός, ίσως θα μπορούσε...

Είναι η πρώτη φορά που ανέβαινα τόσους πολλούς ορόφους με τα πόδια χωρίς να λαχανιάσω. Φτάνω στον 6ο όροφο. Προχωρώ στους πολυτελείς διαδρόμους, ενώ ιδιωτικοί αστυνομικοί με συνοδεύουν. Η γραμματέας είναι νέα και ωραία. Καπνίζει και έχει περάσει το ένα πόδι πάνω από το μπράτσο της πολυθρόνας. Ο γραμματέας με ύφος αδιάφορο, και αφηρημένο, ξύνεται. Στην κυριολεξία. Ζητώ τον κύριο τάδε. Η υπάλληλος, με το τεντωμένο πόδι και το κόκκινο παπούτσι, δυσφορεί. Αργοπορεί, για να πει: "Περιμένετε".

Είναι η πρώτη φορά που αντικρίζω τον πολύ κύριο τάδε.

"Πέρνα", μου λέει και κάθεται. Ανάβει ένα τσιγάρο, και μιλά με το κινητό και το συμβατικό τηλέφωνο ταυτοχρόνως, ενώ, κατά περίεργο τρόπο, έχει και το χέρι στην τσέπη. "Λέγε, τι θες". Δεν απαντώ. Μετά από λίγο ξαναλέει ανυπόμονα, "λέγε, τι είναι;". Χαμηλώνω τη φωνή και όσο πιο σιγά μπορώ, τολμώ και απαντώ: "Δεν μπορώ να σας πω τι θέλω, αν δε σηκωθείτε από το γραφείο, αν δε βγάλετε το χέρι από την τσέπη, αν δεν κλείσετε τα κινητά και τα ακίνητα και αν δε σβήσετε το τσιγάρο". Με έκπληξη τον παρατηρώ να υπακούει στις επιθυμίες μου. "Σ' ενοχλεί το τσιγάρο;", ρωτά. "Οχι, με ενοχλεί ο ενικός, οι κακοί τρόποι, η έλλειψη σεβασμού. Θέλω ένα σήμα για το αυτοκίνητό μου, τίποτε περισσότερο". Εκείνος, δεν ξέρω τι σκέφτηκε, αλλά υπέγραψε αμέσως τα χαρτιά και με χτύπησε φιλικά στην πλάτη, μου τα 'δωσε και ρώτησε αν θέλω τίποτε άλλο. Ναι θα ήθελα. Του είπα: "Θα ήθελα η γραμματέας σας να κατεβάσει τα πόδια και ο γραμματέας να πάψει να ξύνεται: "Πού ξύνεται;" ρώτησε παραξενεμένος. Του χαμογέλασα με νόημα που έλεγε: "Ξέρετε πού".

Τιτίνα ΔΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ