Σάββατο 6 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δική της υπόθεση η "κρίση" στο ΠΑΣΟΚ!

"Ορμητικά" και δυναμικά ξεκίνησε η ηγεσία της ΝΔ τη δράση της την καινούρια χρονιά. Ο Μ. Εβερτ έχοντας αποκτήσει αποθέματα σοφίας από την εποικοδομητική και συναινετική αντιπολιτευτική τακτική που ακολούθησε με συνέπεια την προηγούμενη χρονιά, συνεχίζει ακάθεκτος και με "αναπτερωμένο ηθικό" και την καινούρια χρονιά να πορεύεται στην ίδια κατεύθυνση.

Οι διαδοχικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε και δημοσιοποίησε την πρώτη βδομάδα του χρόνου, με σκοπό "να βοηθήσει τη χώρα να βγει από την πολιτική κρίση", επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Ποιος είναι ο "ακρογωνιαίος λίθος" της στάσης του Μ. Εβερτ απέναντι στο "πολιτική κρίση", όπως αποκαλεί την πολιτική εκκρεμότητα που έχει προκύψει με την παρατεταμένη ασθένεια του Α. Παπανδρέου;

Ο Μ. Εβερτ συμμετέχει ενεργά στη διαχείριση της "κρίσης" στο κυβερνών κόμμα και σε καμιά περίπτωση δεν άφησε να χειριστούν το θέμα της πρωθυπουργικής απουσίας τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.Ούτε ποτέ θεώρησε ότι είναι θέμα που αφορά μόνο ή κυρίως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Περισσότερο ο πρόεδρος της ΝΔ θεώρησε ότι πρόκειται κυρίως για δική του υπόθεση, αφού διεκδικεί το ρόλο του θεματοφύλακα των γενικότερων συμφερόντων του πολιτικού συστήματος. Από αυτή την άποψη, η διατήρηση της ενότητας του ΠΑΣΟΚ και συνεπώς η διατήρηση και η διαιώνιση του δικομματισμού, εκτιμάται από τον Μ. Εβερτ ως "κοινή" και προσωπική υπόθεση.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε ο Μ. Εβερτ την περασμένη Τρίτη για τους στόχους του κόμματός του: "Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε ένα τέλος στο αδιέξοδο το οποίο έχει δημιουργήσει η αδράνεια των στελεχών του ΠΑΣΟΚ (!). Αποδεικνύονται τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πολύ μικρά για να αναλάβουν τέτοιες μεγάλες ευθύνες". Προφανώς αυτό κάνει τον Μ. Εβερτ να δυναμώσει τις προσπάθειές του για να ανταποκριθεί στις "μεγάλες ευθύνες"...

Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο εκπρόσωπος του κόμματος Β. Μαγγίνας,ο οποίος τόνισε ότι "η αδράνεια και η έλλειψη πολιτικής ευθύνης της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, μεταφέρει σε μας, στη Νέα Δημοκρατία, το βάρος της ανάληψης πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης" (!).

Χείρα βοηθείας στο ΠΑΣΟΚ

Από αυτή την οπτική γωνία αντιμετώπισε από την αρχή το πρόβλημα και αυτή ήταν πάντα η αφετηρία των "πρωτοβουλιών" του. Ο ίδιος ο χαρακτήρας των πρωτοβουλιών που ανέλαβε ακριβώς αυτό το σκοπό υπηρετούσε: Να βοηθήσει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να "ξεμπλοκάρουν" τη χώρα από αυτό το "αδιέξοδο".

Στην αρχή επιχείρησε να πιέσει τους θεράποντες γιατρούς, ώστε να εξασφαλίσει προφανώς κάποια "ευνοϊκή γνωμάτευση", η οποία να διευκολύνει τους χειρισμούς για την αντικατάσταση του Α. Παπανδρέου. Το ίδιο νόημα είχε και η γνωμάτευση που ζήτησε από τους συνταγματολόγους. Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι αυτές οι αρχικές πρωτοβουλίες αποσκοπούσαν να διευκολύνουν τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ να δώσουν λύση και σε καμιά περίπτωση στο μυαλό του Μ. Εβερτ δεν ήταν η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Με άλλα λόγια, ο στόχος των ενεργειών αυτών του Μ. Εβερτ δεν ήταν σε καμιά περίπτωση να γίνει αυτός ο "αντικαταστάτης" του Α. Παπανδρέου, όπως εύλογα μπορούσε να αναμένουν οι οπαδοί του.Ο πρόεδρος της ΝΔ είναι υπεράνω... μικροκομματικών συμφερόντων.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα. Οι ατομικές (!) αυτή τη φορά επιστολές προς τους θεράποντες γιατρούς του Α. Παπανδρέου, η πρόταση δυσπιστίας ενάντια στην κυβέρνηση, η προειδοποίηση προς υπουργούς και διοικητές οργανισμών για αναθέσεις έργων, σύναψη συμβάσεων κ.ά. Η τελευταία "προειδοποίηση" του Μ. Εβερτ περισσότερο έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό των οικονομικών συμφερόντων που αυτή την περίοδο συνεχίζουν τη μοιρασιά των "μεγάλων έργων", παρά με τη μη νομιμοποίηση των όποιων κυβερνητικών αποφάσεων από τον ίδιο. Απλώς, παρέμβηκε υπέρ ορισμένων οικονομικών συμφερόντων.

Την ίδια οπτική έχουν και άλλα ηγετικά στελέχη της ΝΔ για το ρόλο και τις κινήσεις που πρέπει να αναλάβει το κόμμα τους, όπως φάνηκε από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Η Ντ. Μπακογιάννη,για παράδειγμα, συμφώνησε με την υποβολή της πρότασης μομφής, γιατί "δίνει τη δυνατότητα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να κινηθούν πιο γρήγορα για να δοθεί λύση στο πρόβλημα".

Βρήκε "πεδίο δόξης"

Υπάρχει όμως και άλλη, η σημαντικότερη διάσταση στη στάση της ηγεσίας της ΝΔ απέναντι στην πολιτική εκκρεμότητα που συνδέεται με την ασθένεια του πρωθυπουργού. Ο Μ. Εβερτ βρήκε ένα περίφημο πεδίο για να αναπτύξει στο έπακρο την... αντιπολιτευτική τακτική του.Στα πλαίσια αυτά συνέβαλε για να αναδειχτεί η απουσία του πρωθυπουργού ως το μείζον πολιτικό πρόβλημα, την αξιοποίησε, από κοινού με την κυβέρνηση, για να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και ταυτόχρονα να διευκολύνει να περάσουν στο κουρνιαχτό του θέματος, μια σειρά αντιλαϊκά μέτρα με αποκορύφωμα τις δυσβάστακτες αυξήσεις σε καταναλωτικά είδη και η επιβολή νέων φόρων. Αλήθεια, ακούσατε τον Μ. Εβερτ να αντιδράσει στις ανατιμήσεις στα νοίκια, στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τα καύσιμα, τα τσιγάρα κλπ.; Μόνο ο Στ. Δήμας χρεώθηκε να κάνει κάποια ανακοίνωση, η οποία "θάφτηκε" από τις τοποθετήσεις του Μ. Εβερτ για το "πολιτικό πρόβλημα".

Ευτυχώς, όμως, τη συναινετική αντιπολιτευτική τακτική της ηγεσίας της ΝΔ την αντιλαμβάνονται έστω και περισσότεροι, παρά τις δημαγωγικές εξάρσεις της.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ