Σάββατο 6 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
"Ανεπάρκεια" πολιτικής βούλησης

Σε παράταση της πολιτικής εκκρεμότητας επιμένει η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, παραπέμποντας τη... δρομολόγηση των "οριστικών λύσεων" μετά τις 20 Γενάρη. Συνεχίστηκε και χτες το όργιο των εσωκομματικών διαβουλεύσεων. Πάντως, ο Α. Τσοχατζόπουλος δεν ξέρει ποιο είναι το ακριβές πολιτικό πρόβλημα

Αγκιστρωμένη πίσω από την απόφαση για τη μετάθεση της αντικατάστασης του πρωθυπουργού μετά τις 20 Γενάρη συνεχίζει να εμφανίζεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αρνούμενη να προχωρήσει στην άμεση αντιμετώπιση της πολιτικής εκκρεμότητας. Οπως φαίνεται και μετά το νέο, χτεσινό μπαράζ διαβουλεύσεων και παρά τις ανοιχτές πιέσεις που ασκούνται από όλο και περισσότερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος για άμεσες λύσεις, οι λεγόμενες "οριστικές λύσεις" από το ΕΓ μετατίθενται για μετά τη συνεδρίαση της ΚΕ, στις 20-21 του μήνα.

Πάντως μέχρι στιγμής τίποτα δεν είναι σίγουρο για το τι σημαίνει "οριστική λύση", αφού - εκτός από τον αστάθμητο παράγοντα της υγείας του πρωθυπουργού - το ΠΑΣΟΚ επιμένει να ομολογεί πως δε θα επιλύσει την εκκρεμότητα, αν πρώτα δε διασφαλίσει την ενότητά του... Μέχρι τότε ο αποπροσανατολισμός και η σύγκρουση συμφερόντων γύρω από την κενή πρωθυπουργική καρέκλα θα "κρατεί καλά". Με δεδομένο το παραπάνω, νέα στοιχεία θα προστεθούν στο όλο σκηνικό της "Ωνασειολογίας", αφού εκκρεμεί συνάντηση του Α. Παπανδρέου με αντιπροσωπεία του ΕΓ - εφόσον το επιτρέψει η υγεία του - ενώ δεν έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία σύγκλησης της ΚΟ με θέμα την εκλογή νέου πρωθυπουργού. Πάντως, οι πιέσεις που ασκούνται από όλο και περισσότερες πλευρές, οδηγούν τους επίδοξους "διαδόχους" να συναινούν, παρά τις επιμέρους αποχρώσεις τους, η ΚΕ στις 20 του μήνα να προσδιορίσει την εντός του Γενάρη συνεδρίαση της ΚΟ για την αντικατάσταση του πρωθυπουργού.

Οσο για χτες, μέχρι το μεσημέρι είχαν ανέλθει στους 84 οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που με επιστολή τους ζητούν την άμεση σύγκληση της ΚΟ, έναντι ενός, του υφυπουργού Αμυνας Ν. Κουρή, που εξέφρασε την αντίρρησή του.

Ο Γ. Χαραλαμπόπουλος

Το πρωί υπήρξε συνάντηση του Κ. Σκανδαλίδη με τον Γ. Χαραλαμπόπουλο. Ο τελευταίος δήλωσε πως "η χώρα πρέπει να αποκτήσει πρωθυπουργό", θεωρώντας πως "είναι δεδομένη η αδυναμία του πρωθυπουργού μας να ασκήσει τα καθήκοντά του" και πρόσθεσε ότι "ο ρόλος της ΚΟ στην προκειμένη περίπτωση είναι αποκλειστικός σύμφωνα με το Σύνταγμα. Πρέπει δηλαδή η ΚΟ να αναδείξει νέο πρωθυπουργό της χώρας. Απ' όσα μου είπε ο κ. Σκανδαλίδης - συνέχισε ο Γ. Χαραλαμπόπουλος - το απώτατο όριο είναι η 20ή Ιανουαρίου. Και, σύμφωνα με αυτά τα οποία μου είπε, θα δρομολογηθεί αμέσως μετά η εκλογή νέου πρωθυπουργού. Σ' αυτή τη βάση, θεωρώ ικανοποιητική την απάντηση που μου έδωσε ο κ. Σκανδαλίδης και θέλω να πιστεύω ότι και στην πράξη θα συμβεί αυτό". Σε ερώτηση αν ο νέος πρωθυπουργός που θα εκλεγεί θα είναι μεταβατικός, ο Γ. Χαραλαμπόπουλος τόνισε πως "όποιος πρωθυπουργός εκλεγεί από την ΚΟ είναι εξ ορισμού μεταβατικός. Από τη στιγμή που θα υπάρξει Συνέδριο, το οποίο τελικά θα εκλέξει τον πρόεδρο του κόμματος. Συνεπώς, ο πρωθυπουργός που θα εκλεγεί εξ ορισμού είναι μεταβατικός σε όλες τις περιπτώσεις". Τέλος, ερωτώμενος για το ενδεχόμενο να αρνηθεί ο πρωθυπουργός να παραιτηθεί, ο Γ. Χαραλαμπόπουλος δήλωσε ότι "η ΚΟ, το ΕΓ, η ΚΕ θα λύσουν και αυτό που λέτε εσείς. Υπόψιν ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει πρωθυπουργό, λόγω της αδυναμίας του κ. Παπανδρέου να ασκήσει τα καθήκοντά του".

Επαφές του Γ. Παπανδρέου

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω ξεκίνησαν και οι επαφές του Γ. Παπανδρέου ενόψει της πρωτοβουλίας του να εκθέσει στον πρωθυπουργό την πολιτική κατάσταση. Μετά τη συνάντησή του με τον Α. Τσοχατζόπουλο - και ενώ το απόγευμα αναμενόταν συνάντησή του και με το προεδρείο της ΚΟ - εξέφρασε την ελπίδα να έχει "αίσιο τέλος" η πρωτοβουλία του και τάχθηκε υπέρ της "οριστικής λύσης" και όχι μεταβατικού πρωθυπουργού. Από την πλευρά του ο Α. Τσοχατζόπουλος, και μετά τη συνάντηση, αλλά και προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ΕΓ, έκανε λόγο για "οριστική απάντηση του όποιου πολιτικού προβλήματος υπάρχει μέσα από τη Σύνοδο της ΚΕ στις 20-21 Γενάρη" και συμπλήρωσε ότι "το ΕΓ, η ΚΕ και η ΚΟ ετοιμάζονται για τη διαμόρφωση των απαραίτητων όρων ώστε να δοθεί ολοκληρωμένη πολιτική απάντηση" στο πρόβλημα.

Ωστόσο, αν και ο αναπληρωτής του πρωθυπουργού επιμένει να μιλά για το "όποιο πολιτικό πρόβλημα", όπως έγινε γνωστό, στην επιστολή του Ιατρικού Συμβουλίου (από όπου απουσιάζει η υπογραφή Κρεμαστινού) προς τον Μ. Εβερτ, ο Α. Παπανδρέου πάσχει: "1) από αναπνευστική ανεπάρκεια (... ), 2) από νεφρική ανεπάρκεια (... ), 3) από δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια με πνευμονική υπέρταση και ενδείξεις διαστολικής δυσλειτουργίας της αριστερής κοιλίας...", γεγονός που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το "όποιο πρόβλημα" δεν είναι άλλο από τη φανερή και πλήρη αδυναμία του Α. Παπανδρέου να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Με προσωπική του επιστολή ο καθηγητής Π. Τούτουζας σημειώνει ότι ο Α. Παπανδρέου "πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια σε συνδυασμό με πολυσυστηματική νόσο" και τονίζει πως "βάσει της μέχρι σήμερα πορείας και της πτωχής ανταπόκρισης του Α. Παπανδρέου στην πλήρη, έντονη, συνεχή και επί μακρό σχετικά χρονικό διάστημα εφαρμοζόμενη θεραπεία (... ) ο κ. πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του". Επιστολή, σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός "δε θα είναι εις θέσιν να εκπληρή τα καθήκοντά του", έστειλε στον Μ. Εβερτ και ο καθηγητής Γ. Δάικος. Προσερχόμενα στη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΓ, με θέμα την προετοιμασία της συνόδου της ΚΕ, αλλά και την αντιμετώπιση της πρότασης μομφής από τη ΝΔ (θέμα για το οποίο δεν αποκλείεται να συνεδριάσει τις επόμενες μέρες η ΚΟ), ορισμένα μέλη του προχώρησαν σε δηλώσεις. Ο Στ. Τζουμάκας υποστήριξε ότι πρέπει να εκλεγεί νέος πρωθυπουργός μέχρι τα τέλη του μήνα, ο Μ. Παπαϊωάννου δήλωσε, απαντώντας στον Γ. Χαραλαμπόπουλο, ότι δεν υπάρχουν μεταβατικοί πρωθυπουργοί, ενώ ο Ε. Βενιζέλος επέμεινε στη θέση του ότι πρέπει να συμφωνήσουν τουλάχιστον 151 κυβερνητικοί βουλευτές στη διαδικασία για την εκλογή πρωθυπουργού και αμφισβήτησε την άποψη του Χ. Καστανίδη ότι έχει "εκλείψει" ο πρωθυπουργός.

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι ενώ συνεχιζόταν η συνεδρίαση του ΕΓ, είχε ήδη προγραμματιστεί για το απόγευμα συνάντηση του προεδρείου της ΚΟ με αντιπροσωπεία του οργάνου, όπου ωστόσο, όπως έλεγαν μέλη του προεδρείου, δεν αναμενόταν να προσδιοριστεί η ημερομηνία της σύγκλησης της ΚΟ για την εκλογή πρωθυπουργού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Ανεπάρκεια" πολιτικής βούλησης (1996-01-06 00:00:00.0)
Σήμερα οι ανακοινώσεις του Α. Παπανδρέου (1995-02-15 00:00:00.0)
Βαρύ κλίμα και αναταραχές (1995-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ