Παρασκευή 12 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προκεχωρημένη ναυτική βάση του ΝΑΤΟ στην Κέρκυρα

Το Πολεμικό Ναυτικό εκτοπίζει τα τουριστικά και αλιευτικά σκάφη από το λιμάνι της Παλαιοκαστρίτσας, για να το μετατρέψει σε ΝΑΤΟική βάση, που θα ανταποκρίνεται στα "νέα δεδομένα στην Αδριατική", όπως αναφέρει σε επιστολή του, στη νομαρχία Κέρκυρας, ο αρχηγός ΓΕΝ

"Προκεχωρημένη ναυτική βάση" του ΝΑΤΟ κατασκευάζεται στην Παλαιοκαστρίτσα της Κέρκυρας, για την εξυπηρέτηση των "νέων δεδομένων στην Αδριατική", δηλαδή για την κάλυψη των αναγκών της "νέας τάξης". Η ενέργεια αυτή μεθοδεύεται από το Πολεμικό Ναυτικό, με πρόσχημα την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό της υπάρχουσας ναυτικής βάσης της Παλαιοκαστρίτσας, που ουσιαστικά υπολειτουργεί, αφού ο χώρος αυτός χρησιμοποιείται για τον ελλιμενισμό τουριστικών και αλιευτικών σκαφών.

Αποκαλυπτικό των σχεδίων, που έχουν μπει σε εφαρμογή είναι το εμπιστευτικό έγγραφο που έστειλε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχοςΙ. Στάγκας προς τη Νομαρχία Κέρκυρας με θέμα: "Προκεχωρημένη Ναυτική Βάση Παλαιοκαστρίτσας". Συγκεκριμένα αναφέρει: "Το Πολεμικό Ναυτικό, κάτω από την επίδραση των νέων δεδομένων στην περιοχή της Αδριατικής και των εξ αυτών απορρεουσών επιχειρησιακών απαιτήσεων,προτίθεται όπως στο άμεσο μέλλον αξιοποιήσει την "ΠΝΒ Παλαιοκαστρίτσας" από επιχειρησιακής πλευράς. Γι' αυτό το λόγο σχεδιάζονται ήδη έργα βελτίωσης των λιμενικών εγκαταστάσεων ο χρόνος έναρξης των οποίων προβλέπεται μετά παρέλευση ενός ή δύο ετών".

Και το διά ταύτα: "Καθίσταται έτσι προφανές ότι κατά τη φάση της κατασκευής των έργων, αλλά και στη συνέχεια, ο ελλιμενισμός των ιδιωτικών λέμβων και σκαφών δε θα είναι δυνατόν και ως εκ τούτου προκύπτει η ανάγκη δημιουργίας αλιευτικούκαταφυγίου σε περιοχή που θα επιλεγεί από τη Νομαρχία".

Μόνο το γεγονός ότι τα έργα προγραμματίζονται σε μια μακροχρόνια βάση - όπως αναφέρει ο αρχηγός του ΓΕΝ θα ξεκινήσουν μετά από ένα ή δύο χρόνια - καταδεικνύει ότι εντάσσονται στους νέους στρατηγικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στην Αδριατική. Εξάλλου, αν η συγκεκριμένη ναυτική βάση σχετίζεται με τις εθνικές αμυντικές ανάγκες τόσα χρόνια θα είχε αξιοποιηθεί από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Η βάση αυτή είναι ΝΑΤΟική από την κατασκευή της το 1970. Μάλιστα, ανά τακτά διαστήματα επιθεωρείται από αξιωματικό του στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Νάπολη της Ιταλίας. Το ενδιαφέρον των ΝΑΤΟικών για την Παλαιοκαστρίτσα οφείλεται στη γεωγραφική της θέση, αφού έχει κατευθείαν πρόσβαση στην ανοιχτή θάλασσα.

Στο μεταξύ, όμως, διάστημα ήταν ανενεργός και μόνο κατ' όνομα ήταν βάση του Πολεμικού Ναυτικού. Τις δεκαετίες αυτές ο τουρισμός στο νησί σημείωσε θεαματική ανάπτυξη. Η Παλαιοκαστρίτσα είναι από τις ομορφότερες και πιο τουριστικές περιοχές της Κέρκυρας και τυχόν απομάκρυνση των πολιτικών σκαφών και μετατροπή της σε κλειστή ναυτική βάση σε συνάρτηση και με τα έργα επέκτασης των σημερινών εγκαταστάσεων, που σχεδιάζεται κατ' εντολή του ΝΑΤΟ ώστε να μπορούν να προσεγγίζουν και να ελλιμενίζονται και μεγάλα πολεμικά σκάφη, θα σημάνει και το μαρασμό της περιοχής. Για το λόγο αυτό σύσσωμοι οι μαζικοί φορείς και η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους και ετοιμάζονται να αντιδράσουν δυναμικά. Να υπενθυμίσουμε ότι προ μηνών είχε γίνει η πρώτη προσπάθεια εκτοπισμού των πολιτικών σκαφών από το λιμάνι, όταν ο διοικητής της ανενεργού βάσης είχε απαγορεύσει την είσοδο και έξοδο των πλοίων.

Στο έγγραφο που προαναφέραμε ο αρχηγός ΓΕΝ θέτει σαν δεδομένη την απόφαση για απομάκρυνση των πολιτικών πλοίων από το λιμάνι, από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν τα έργα επέκτασης της βάσης και εν είδει τελεσιγράφου ζητά από τη Νομαρχία Κέρκυρας να επισπεύσει τις διαδικασίες κατασκευής νέου λιμανιού για τα αλιευτικά και άλλα πολιτικά σκάφη και σαν να απευθύνεται σε υπηρεσία που βρίσκεται υπό τις διαταγές του τής ζητά να ενημερώσει τους φορείς και τους πολίτες της περιοχής. Μάλιστα, απειλεί και με άμεση - πριν την παρέλευση του μεταβατικού χρόνου που θέτει - αποβολή των πολιτικών πλοίων, αν εκτιμήσει το Πολεμικό Ναυτικό ότι τίθεται σε "κίνδυνο η ασφάλεια" της βάσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ