Παρασκευή 12 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Κλίμα αναταραχής και αβεβαιότητας

Το αίτημα Παπανδρέου, να συναντηθεί με τον Κ. Στεφανόπουλο, έχει προκαλέσει πλήθος ερμηνειών και σεναρίων για τα σχέδια του πρωθυπουργού, καθώς ουδείς εκ των επίδοξων διαδόχων, αλλά και ομάδων στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζει τις προθέσεις του

Κάτι παραπάνω από εμφανής είναι πλέον η αναταραχή που έχει προκαλέσει στο ΠΑΣΟΚ η "κίνηση Παπανδρέου",ο οποίος προχτές εξέφρασε το αίτημα να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο. Το γεγονός ότι κανείς δε φαίνεται να γνωρίζει τι επιδιώκει από τη συνάντηση ο πρωθυπουργός, αφού αφ' ενός εκείνοι που ανέλαβαν να ενημερώσουν για την "κίνηση Παπανδρέου" δεν ενημερώνουν για το περιεχόμενό της, αφ' ετέρου κανείς εκ των άμεσα ενδιαφερόμενων δεν τολμά να ρωτήσει τον πρωθυπουργό για τις προθέσεις του, έχει οδηγήσει σε ένα μπαράζ ερμηνειών και σεναρίων περί των πιθανών σχεδίων του πρωθυπουργού. Το παραπάνω γεγονός έχει ως αποτέλεσμα όλοι να διαβουλεύονται και να συσκέπτονται για να καταλήξουν πως έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα πρέπει να περιμένουν... Ενδεικτική είναι η χτεσινή συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ, που παρά τη θέση του για σύγκληση της ΚΟ μετά την ΚΕ, αποφάσισε, εφόσον υπάρξουν νέα δεδομένα, να επανεξεταστεί η κατάσταση σε συνεργασία με το ΕΓ.

Πάντως, όσον αφορά το πότε θα γίνει η συνάντηση και παρά το γεγονός ότι πολλοί ήθελαν να μεταβαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Ωνάσειο σήμερα ή αύριο, δε φαίνεται να πραγματοποιείται πριν την ερχόμενη βδομάδα. Στελέχη της κυβέρνησης που επισκέφθηκαν χτες το "Ωνάσειο" έλεγαν ότι "θα ξαφνιάζονταν ιδιαίτερα" αν η συνομιλία Παπανδρέου - Στεφανόπουλου πραγματοποιηθεί πριν τη Δευτέρα.Οι ίδιοι παράγοντες σημείωναν πως ο χρόνος θα προσδιοριστεί και από τους γιατρούς, αλλά και από τον Α. Παπανδρέου, αφού προηγηθεί εκ νέου συνεννόηση με την Προεδρία της Δημοκρατίας. Γι' αυτό το λόγο, ο Αντ. Λιβάνης,που έχει αναλάβει τη σχετική επαφή, αναμένεται να μεταβεί και σήμερα στο "Ωνάσειο", καθώς με τη χτεσινή του επίσκεψη δεν κατέστη δυνατό να προσδιοριστεί ο χρόνος κλήσης του Κ. Στεφανόπουλου.

Σχετικά τώρα με τα σενάρια για τις προθέσεις του Α. Παπανδρέου, στενοί συνεργάτες του έλεγαν χτες το βράδυ πως "δεν πιστεύουν πως έτσι ακαριαία (δηλαδή στην πρώτη επαφή του με τον Κ. Στεφανόπουλο) θα υποβάλει την παραίτησή του". Υποστήριζαν πως η μέχρι τώρα πρακτική του πρωθυπουργού τούς οδηγεί στην άποψη πως ο τελευταίος θα επιδιώξει να είναι "κυρίως ενημερωτικού χαρακτήρα" η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πριν καταλήξει στην οποιαδήποτε απόφασή του θα θελήσει να συνεργαστεί και με τα κομματικά στελέχη. Πάντως, δεν παρέλειπαν να σημειώνουν ότι όσον αφορά το θέμα της διαδοχής - όπως τουλάχιστον ο πρωθυπουργός το προσέγγιζε πριν την είσοδό του στο νοσοκομείο - ο Α. Παπανδρέου "κλίνει να λυθεί με συνέδριο, στο οποίο πάντα έδινε έμφαση".Οσο για το πώς οι "δελφίνοι" θα αντιμετώπιζαν μια απόφαση του πρωθυπουργού, που θα ισοδυναμούσε με παράταση των εξελίξεων, και στο ερώτημα αν εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα θα μπορούσαν να κάνουν πίσω, κυβερνητικά στελέχη δεν έκρυβαν την άποψή τους: "Εφόσον η απόφαση Παπανδρέου θα στέκεται στα πόδια της, οι δελφίνοι είναι τόσο μικροί που μπορεί να κάνουν πίσω οποιαδήποτε στιγμή" (!),έλεγαν... Οσο για τη σημερινή συνεδρίαση του ΕΓ, σημειωνόταν πως η παρουσία Παπούλια ίσως ανεβάσει τους τόνους, αλλά στο τέλος "όλα θα εξελιχθούν ομαλά", διότι "αυτό που λέει ο Παπούλιας, δηλαδή, πριν κάθε εξέλιξη να ερωτηθεί ο πρωθυπουργός, το έχουν αποδεχτεί όλοι".

Την ίδια ώρα, μεταξύ των σεναρίων, εκτός της παραίτησης, συνεχίζουν να "παίζουν" τα σενάρια περί ορισμού αντιπροέδρων. Το τελευταίο, πάντως, θεωρείται το λιγότερο πιθανό, καθώς ήδη υπήρξαν οι πρώτες βολές συνταγματικού χαρακτήρα εναντίον του, αφ' ετέρου ακόμα και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως ο Τηλ. Χυτήρης,το αντιμετώπιζαν ως "τραβηγμένο". Η όλη αβεβαιότητα που έχει προκληθεί δε φαίνεται να αφήνει ανέγγιχτες και θέσεις που μέχρι τώρα θεωρούνταν δεδομένες, όπως η απόφαση για συνεδρίαση της ΚΕ στις 20 Γενάρη. Αρκετοί αναφέρουν ότι ανάλογα με τις εξελίξεις δεν αποκλείεται ακόμα και αναβολή της.

Πάντως, αμέσως μετά την "κίνηση Παπανδρέου", τόσο οι επίδοξοι διάδοχοι, όσο και διάφορες ομάδες στο ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να δώσουν το στίγμα τους, διά των διακηρύξεών τους για "άμεση λύση". Από την πλευρά Σημίτη,που εκτιμάται ότι η "κίνηση Παπανδρέου" δε θα οδηγήσει σε παραίτηση, αλλά αποσκοπεί σε παράταση της εκκρεμότητας, δηλωνόταν εμμονή στη θέση για εκλογή νέου πρωθυπουργού εντός Γενάρη. Σε αντίθετη περίπτωση, λεγόταν ότι ο πρώην υπουργός "είναι αποφασισμένος" και οι όποιες ενέργειές του "θα στηριχτούν και από την πλειοψηφία της ΚΟ".Πάντως, συνεργάτες του δεν έκρυβαν ότι "κλειδί" των εξελίξεων είναι η στάση που θα κρατήσουν απέναντι στα σχέδια Παπανδρέου τα κορυφαία στελέχη και κυρίως ο Α. Τσοχατζόπουλος,ενώ "βαρόμετρο" χαρακτήριζαν τις σημερινές αποφάσεις του ΕΓ.

Οσο για τους Γερ. Αρσένη και Απ. Κακλαμάνη,έσπευσαν να μιλήσουν για ανάγκη "οριστικού ξεκαθαρίσματος της εκκρεμότητας", ενώ ειδικά ο πρώτος δήλωσε πως "μετά την 21η Ιανουαρίου μπορεί να συγκληθεί η ΚΟ για να εκλέξει το νέο πρωθυπουργό".Ο Α. Τσοχατζόπουλος κρατά κλειστά τα χαρτιά του, καθώς συνεργάτες του περιορίζονται να μιλούν για "ασαφή και ασταθή κατάσταση". Τέλος, από το πλήθος των χτεσινών παρεμβάσεων και δηλώσεων στελεχών του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να σημειωθεί η παρέμβαση της "κίνησης των 7" μελών της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ (Καστανίδης, Μανίκας, Ρέππας κ.ά.) που με 6σέλιδη ανακοίνωσή τους, όπου υπάρχουν "προειδοποιήσεις" κατά του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, ζητούν εκλογή πρωθυπουργού στις 25 Γενάρη, εκλογή νέου ΕΓ το Φλεβάρη και διεξαγωγή συνεδρίου τον Ιούνη.

  • Ανακοίνωση με αφορμή πληροφορίες, που τον φέρουν να τοποθετείται στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, εξέδωσε χτες ο Αλ. Παπαδόπουλος, στην οποία τάσσεται υπέρ "άμεσης και καθαρής λύσης"

Ν. Μπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκηνικό κρίσης (2003-07-03 00:00:00.0)
Αύριο το ΕΓ για τα... κότερα (2000-09-27 00:00:00.0)
Ακόμα ...αρμενίζουν (2000-09-26 00:00:00.0)
"Υπεράνω των ομάδων" τώρα ο Σημίτης (1996-05-04 00:00:00.0)
"Κλειστών" επιστολών το ανάγνωσμα (1996-01-12 00:00:00.0)
Αύριο ανακοινώνεται ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ (1995-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ