Παρασκευή 12 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο πέλαγος της απόγνωσης

Εβδομήντα μέτρα από τις ακτές της Κω! Μέσα στη μαύρη νύχτα, στα παγωμένα νερά και τα αγριεμένα κύματα, "κόπηκε" τραγικά, απάνθρωπα, ασύλληπτα άδικα, το νήμα της ζωής και μαζί του το όνειρο για ένα καλύτερο "αύριο" μιας Ιρακινής μάνας και των δυο παιδιών της! Εκεί τους πέταξε - ναι τους πέταξε - μαζί με εννιά ακόμα λαθρομετανάστες, ο Τούρκος δουλέμπορος, μόλις κατάλαβε ότι έγινε αντιληπτό το παράνομο "φορτίο" του! Χτεσινή η ανατριχιαστική είδηση! Ενα ακόμα "συμβάν" στην Οδύσσεια των σύγχρονων κολασμένων, που οι πιο απάνθρωποι νόμοι της "αγοράς" και της "νέας τάξης πραγμάτων" τους πετάνε με τον πλέον αδίστακτο τρόπο στο πέλαγος της απελπισίας, της απόγνωσης, της λαθρομετανάστευσης. Από κει και πέρα αναλαμβάνουν οι δουλέμποροι κάθε λογής. Σαν το κτήνος, που αυτή τη φορά ήταν Τούρκος, αλλά που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι Ελληνας ή ό,τι άλλο. Το δουλεμπόριο, όμως, ήταν πάντα ένα τεράστιο κύκλωμα, που η αρχή και το τέλος του, η ρίζα του και η κατάληξή του, εξυπηρετούσαν συγκεκριμένα συμφέροντα. Χαρακτηριστική προς αυτή την κατεύθυνση είναι μια ακόμα είδηση, επίσης χτεσινή. Ελληνας εφοπλιστής πιάστηκε "στα πράσα", να απασχολεί παράνομα αλλοδαπούς σε ένα από τα καράβια του! Αλλοδαπούς, που ήρθαν με κάποιον ανάλογο τρόπο στη χώρα μας, αλλά που στάθηκαν πιο τυχεροί και έφτασαν, τουλάχιστον, ζωντανοί. Το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί και προχτές με άλλον εφοπλιστή, που καταδείχνει απλώς ένα καθεστώς εκτεταμένης "μαύρης εργασίας", που βασιλεύει στο λιμάνι και στη χώρα ολόκληρη!

Η κατάσταση είναι γνωστή σε όλους. Και πρώτα απ' όλους στην κυβέρνηση. Οι δικοί της υπολογισμοί ανεβάζουν τον αριθμό των αλλοδαπών εργατών στη χώρα μας ίσο περίπου με αυτόν των ανέργων Ελλήνων. Χοντρικά 400 με 500 χιλιάδες! Γνωστά και χιλιοσυζητημένα είναι και τα παντός είδους προβλήματα που δημιουργούνται. Οικονομικά και κοινωνικά. Οπως πασίγνωστο είναι πια ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, στην ουσία, δημιουργεί ευκαιρίες έντασης της παρανομίας. Δεν υπάρχει κανένας αρμόδιος παράγοντας, που να αγνοεί την ύπαρξη των κυκλωμάτων παράνομης εισδοχής, των κυκλωμάτων της πιο αφάνταστης εκμετάλλευσης και της πιο απίθανης διαφθοράς, των ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας, όπως ονομάζονται τα σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία, τη νομιμοποίηση των οποίων, μάλιστα, έχει διατάξει η Ευρωπαϊκή Ενωση! Γνωστές είναι και οι εκάστοτε υποκριτικές παραδοχές, από επίσημα χείλη, των αιτημάτων, που προβάλλουν τα συνδικάτα και που πρώτο έχει υποστηρίξει το ΚΚΕ, για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το ερώτημα, επομένως, που τίθεται με τον πιο επιτακτικό τρόπο είναι: Τότε, γιατί δεν παίρνονται μέτρα; Μήπως, γιατί ο τεράστιος εφεδρικός στρατός των αλλοδαπών εργατών είναι η "χρυσή φλέβα", που ανακάλυψαν οι εργοδότες; Οχι μόνο για να εξασφαλίζουν φτηνό και ανασφάλιστο αλλοδαπό δυναμικό, αλλά και για να συμπιέζουν όλο και πιο κάτω τις αποδοχές, την ασφάλιση και γενικά τα δικαιώματα συνολικά των εργαζομένων;

Θα το ξαναπούμε. Η λύση του προβλήματος βρίσκεται στο τρίπτυχο: Νομιμοποίηση των παράνομα απασχολούμενων στη χώρα μας αλλοδαπών και εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων με τους Ελληνες εργαζόμενους. Ελεγχος της εισόδου του ξένου δυναμικού στη χώρα μας, ανάλογα με τις ανάγκες και με όλες τις διαδικασίες, που προβάλλουν συγκεκριμένα τα συνδικάτα. Σεβασμός της πολιτιστικής ταυτότητας των αλλοδαπών, κόντρα στην ξενοφοβία και την περιθωριοποίηση στα σύγχρονα γκέτο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέλη ΜΚΟ εμπλέκονται σε δουλεμπόριο (2018-08-29 00:00:00.0)
Ζήτημα ανθρωπισμού και δικαιοσύνης (2001-03-11 00:00:00.0)
"Νόμιμο" το δουλεμπόριο! (1999-01-16 00:00:00.0)
Σε αποκλεισμό του ΓΕΝΕ καλούν ΠΕΜΕΝ - "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" (1998-03-17 00:00:00.0)
Δουλεμπορικά κυκλώματα (1998-01-10 00:00:00.0)
Φιέστες - άλλοθι (1997-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ